Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jablka a ořechy – kombinace, se kterou nemůžete udělat chybu! V podobě koláče skvěle chutná, jeho příprava navíc nezabere víc než deset minut a pak už se o všechno postará trouba. Hotový moučník příjemně křupe díky ořechům a voní po skořici. Je jednoduše báječný!

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 30 × 20 cm
Těsto
  • 150 g ovesných vloček
    1
  • 150 g hladké mouky
    1
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g vlašských ořechů
    8
  • 3 g skořice
  • 180 g másla
    7
  • 4 ks jablek
  • 1 lžíce citronové šťávy
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Když vás honí mlsná nebo chcete připravit něco dobrého sladkého na snídani, je tenhle recept na sypaný koláč skvělá volba. Máslo, ovesné vločky, ořechy a jablka se postarají nejen o spoustu chuti, ale i o vláčnost. Bonusem je rychlá a jednoduchá příprava, takže koláč zvládnou i začátečníci.

Postup

01.

Rozehřejte máslo a nechte mírně vychladnout. Ovesné vločky smíchejte s moukou a cukrem, přidejte nasekané vlašské ořechy a skořici. Zamíchejte a rozdělte na třetiny. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nahrubo nastrouhejte a zakapejte citronovou šťávou.

02.

Na dno formy vyložené pečicím papírem rozprostřete třetinu sypké směsi, na ni rozložte polovinu nastrouhaných jablek, na na ně pak druhou třetinu sypké směsi a tu pokryjte druhou polovinou jablek. Vrstvení zakončete zbylou třetinou vločkové směsi.

03.

Povrch rovnoměrně přelijte rozpuštěným máslem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 40 až 50 minut dozlatova. Po upečení nechte koláč ve formě vychladnout a odpočinout, teprve pak krájejte.

Energetická hodnota celkem pro 1 formu 30 × 20 cm
Energie15 283,5 kJ
Bílkoviny48,01 g
Tuky191,07 g
Sacharidy422,89 g
Sůl0,13 g
SAFA80,64 g
Vláknina42,7 g
Cukry215,84 g

Načítám