Článek
Když vás honí mlsná nebo chcete připravit něco dobrého sladkého na snídani, je tenhle recept na sypaný koláč skvělá volba. Máslo, ovesné vločky, ořechy a jablka se postarají nejen o spoustu chuti, ale i o vláčnost. Bonusem je rychlá a jednoduchá příprava, takže koláč zvládnou i začátečníci.
Postup
01.
Rozehřejte máslo a nechte mírně vychladnout. Ovesné vločky smíchejte s moukou a cukrem, přidejte nasekané vlašské ořechy a skořici. Zamíchejte a rozdělte na třetiny. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nahrubo nastrouhejte a zakapejte citronovou šťávou.
02.
Na dno formy vyložené pečicím papírem rozprostřete třetinu sypké směsi, na ni rozložte polovinu nastrouhaných jablek, na na ně pak druhou třetinu sypké směsi a tu pokryjte druhou polovinou jablek. Vrstvení zakončete zbylou třetinou vločkové směsi.
03.
Povrch rovnoměrně přelijte rozpuštěným máslem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 40 až 50 minut dozlatova. Po upečení nechte koláč ve formě vychladnout a odpočinout, teprve pak krájejte.