Hlavní obsah

Chcete si udržet fungující vztah? Držte se našeho návodu!

Foto: isifa

Když se dva lidé snaží, není udržení si fungujícího vztahu zase taková vědaFoto: isifa

Reklama

Žít v láskyplném vztahu, kdo by po tomhle netoužil! I přes tohle přání ale spousta párů končí u rozvodového soudu. Existuje nějaký návod na fungující vztah? Odborníci se shodují, že ano!

Článek

Podle odborníků na vztahy je řada rozvodů v podstatě zbytečná. Rozcházejí se totiž lidé, kteří se k sobě hodí, mohlo by jim to fungovat, jen kdyby dodržovali následujících deset rad!

1. Dodržujte sliby

Když něco řeknete, musí to platit. Váš partner by měl mít pocit, že se na vás skutečně může spolehnout, a to stejně byste měly očekávat vy od něj. „A to nemluvíme jen o velkých a závažných slibech, ale i o naprostých maličkostech,“ radí kouč partnerských vztahů Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

2. Mluvte

Je to mantra všech odborníků na vztahy, přesto většina párů ztroskotá právě na špatné komunikaci. „Pokud se chcete s partnerem cítit dobře, o všem spolu mluvte, a to i o nepříjemných věcech. Je lepší o všem se bavit hned než nechat myšlenky zahnít. Ony se stejně jednou vrátí, ovšem ve formě výčitek, které již mnohdy nejdou napravit,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

3. Vytvořte si domácí rozpočet

Velká část sporů se točí kolem financí. Kdo za co utrácí, kdo rozhazuje peníze, kdo je naopak skrblík. To vše vyřeší domácí rozpočet. Každý rok si jasně stanovte, kolik peněz můžete utratit, kolik jich chcete ušetřit, zda se pojede, či nepojede na dovolenou, co se koupí do domácnosti a podobně. Když v tom budete mít dopředu jasno, nebude důvod se hádat.

Foto: thinkstock

Jsou věci, které se vyplatí dopodrobna plánovat. Domácí rozpočet je jednou z nichFoto: thinkstock

4. Mějte společné přátele

Občas někam vyrazte, pobavte se s lidmi, které máte oba rádi. „Sdílení hezkých zážitků s jinými lidmi může vztah posílit. Vaše volné chvíle budou pestřejší, a navíc vám přátelé do vztahu přinesou další témata, o kterých si pak můžete u dobré večeře povídat,“ vysvětluje Lenka Černá.

5. Naučte se být sami

Dejte si vzájemně prostor. Vy jeďte na dámskou dovolenou a partnera pošlete s jeho přáteli na ryby. Když si na pár dnů od sebe odpočinete, o to víc se na sebe budete těšit. Navíc oba něco prožijete, a opět si budete mít o čem povídat.

6. Buďte nápadití v intimnostech

Ani po deseti letech nemusí být ve vaší ložnici nuda. Stačí se jen trochu snažit, zkoušet nové věci. Jednoduše si svůj sexuální život okořeňte. Je jedno, zda vám k tomu poslouží romantické svíčky a postel poházená okvětními lístky z růží, nebo sexy kostým zdravotní sestřičky.

7. Vytvářejte společné magické okamžiky

Vrcholem vaší aktivity nemusí být vedlejší restaurace, kde už znáte jídelní lístek nazpaměť. „Překvapujte se, vytvářejte pravidelné magické momenty, na které budete vždycky vzpomínat. Kupte lístky do kina, zamluvte na jednu noc hezký hotel nebo napište partnerovi zamilovaný dopis,“ radí Lenka Černá.

Foto: isifa

Smích je jednou z nejdůležitějších věcí ve vztahu. Bez něj se neobejdete!Foto: isifa

8. Smějte se

Smích je základem spokojeného manželství. Posílí vaše zdraví i váš vztah. Říká se, že pokud se s partnerem umíte společně zasmát a máte podobný smysl pro humor, máte vyhráno.

9. Provádějte pravidelnou údržbu

Nemávejte rukou nad jakýmkoli špatným pocitem. Pravidelně, třeba jednou za půl roku, s partnerem proberte (třeba u večeře nebo při dobrém víně), jak se ve vztahu cítíte vy i on. Co se vám líbí, co vás trochu štve a co by se dalo zlepšit. Jen tak můžete včas odhalit případné trhliny.

10. Nepropadněte pocitu, že máte partnera jistého

Typické je to pro muže krátce po svatbě či pro ženy po porodu. Prostě nabudete dojmu, že vše máte jisté, že tenhle vztah je „tutovka“. „Je ale dobré si pořád připomínat, že ten druhý tady už zítra být nemusí, že nikde není psáno, že s vámi bude navždy. To vás donutí se oholit, navonět se, být příjemní a pořád dávat tomu druhému najevo, že vám za to stojí,“ dodává Aleš Kalina.

Tak co tomu říkáte? Nevypadá to složitě, že?

Reklama

Načítám