Hlavní obsah

Chcete si usnadnit žehlení? Začněte u prkna!

Foto: Thinkstock

Správně vybrané žehlicí prkno vás ušetří bolavých zad a zjednoduší práciFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšleli jste, co vám vadí na žehlení, když je to vlastně jednoduchá činnost, při níž se můžete dívat i na televizi? Mnozí možná hned dodají: protože mě z toho bolí záda i nohy. Jenže za to nemůže pomuchlané prádlo ani žehlení. Na vině jste vy, protože si neumíte vybrat správné žehlicí prkno!

Článek

Myslíte si, že na těch pár „lepších“ kousků je zbytečné si kupovat prkno, a tak stále žehlíte na stole zakrytém dekou a prostěradlem? Omyl! Právě pak vás bolí celé tělo a tuto práci nenávidíte! Dobré žehlicí prkno, i když ta nejkvalitnější přijdou až na tři tisíce korun, umí tuto práci opravdu zjednodušit! A jak poznáte, že máte opravdu kvalitní výrobek? Musí umět tyto věci!

1. Nastavitelná výška!

Ve výšce je největší rozdíl mezi stolem a prknem a také příčina vašich bolavých zad, rukou a kloubů! Zatímco u stolu je dána, u prkna si ji můžete nastavit tak, aby nejlépe vyhovovala vaší výšce a také tomu, zda chcete pracovat vestoje, nebo si k žehlení rádi sednete. Platí totiž, že v obou případech byste měli mít žehlicí plochu v takové výšce, že když narovnáte záda a dlaně položíte na žehlicí plochu, ruce musejí zůstat rovné.

Foto: prohome.cz

K žehlení si můžete i sednout, ovšem zase musíte přizpůsobit výšku prknaFoto: prohome.cz

2. Čím větší, tím lepší

Zamysleli jste se někdy, co na žehlení bývá nejpracnější a nejvíce zdržuje? Není to samotné přejíždění po látce žehličkou, ale ta příprava – rozložit oblečení, narovnat, vyhladit… A u ložního prádla, kalhot či košil toto musíte zopakovat dokonce několikrát, než je hotovo. Platí proto, že čím větší je žehlicí plocha, tím rychleji práce utíká. Na trhu jsou totiž k mání prkna s plochou velkou od 110 x 30 až do 140 x 40 centimetrů, na nichž vám to půjde lépe. „Mnozí už na to přišli, a tak kromě stability, po které se ptají vždy, preferují právě prkna s velkou žehlicí plochou, přestože jsou dražší než ta malá," říká Jan Janata z internetového obchodu Brabantiashop.

Foto: Vileda

Při nákupu si ověřte rozměr prkna, ta větší vám ušetří časFoto: Vileda

Jak vás bude žehlení bavit, o tom samozřejmě rozhoduje i žehlička. Zde jsou Žehličky, která vám usnadní žehlení.

3. Ať se do práce můžete hezky opřít

Ať si to připouštíte nebo ne, žehlení je práce, která si přece jen žádá určitou sílu. Jen pro porovnání: podle tabulek spálíte při žehlení 180 kilokalorií, zatímco při běžném cvičení gymnastiky dvě stě, rozdíl je minimální. A dovedete si představit, že byste poskakovali někde na vratké židli? Stejně tak k žehlení potřebujete, aby prkno bylo pevné, stabilní, neviklalo se a neujíždělo. Samotná žehlicí plocha nesmí pružit ani se prohýbat. A máte-li v pokoji parkety nebo laminátovou podlahu, na nožičkách hledejte koncovky z gumy, díky nimž nebude ujíždět. Pro výběr žehlicího prkna tedy platí, že byste je měli kupovat, nebo si nejprve prohlédnout v klasickém obchodě, nechat si ho rozložit a tohle všechno vyzkoušet.

4. K napařovací žehličce patří rošt

Napařovací žehlička či parní generátor je dnes standardem. Ale víte, že byste k nim měli používat prkno, které má zespoda drátěný rošt? Pára tak rychleji odchází ven, nezůstává v prádle a nehrozí, že si ho během žehlení opět zmačkáte! „Ideální je, pokud takový rošt doplňuje žehlicí plocha vybavená metalickou vrstvou odrážející teplo zpět do prádla, díky čemuž je žehlení snadnější," přidává další důležitý parametr pro výběr Petr Vondráček z firmy Vileda.

Foto: archiv firem

Paropropustná žehlicí plocha a metalický potah – to jsou další dvě důležité vlastnosti, které u tohoto výrobku oceníteFoto: archiv firem

5. Je-li důležité si dobře odložit

Používáte-li napařovací žehličku, musí odkladač umožnit její odložení ve svislé poloze, tedy aby neležela horkou plochou dolů, ale stála na svém podstavci. Jinak z ní bude stále vycházet pára a kapat voda. A to byste museli po žehlení ještě vytírat!

6. Aby vás kabel netrápil

Nejnovější a nejdražší prkna jsou vybavena i praktickými doplňky,  jako je držák kabelu žehličky, nebo mají dokonce integrovanou vlastní zásuvku, takže nehrozí, že budete neustále bojovat s kabelem, motat se do něj a v horším případě ho i přepálíte. Značně se tak zvyšuje bezpečnost při žehlení!

7. Co ještě oceníte při žehlení?

Máte ve zvyku pokládat žehličku naležato, protože ve svislé poloze se vám zdá moc vratká, a navíc se čas od času zakoukáte na televizi, takže si pálíte potah? To se vám nikdy nestane se speciální žáruvzdornou silikonovou podložkou, která odolá teplotám až do 220 stupňů Celsia. Pořídíte ji zhruba za 300 korun.

Foto: Brabantia

S plastovou podložkou dokoukáte poslední čtvrthodinu filmu bez požáruFoto: Brabantia

I když pravidelně žehlíte, stále nemáte komínky krásně vyrovnané, neboť nedokážete složit trička, mikiny a košile na stejný rozměr? Pomůže vám v tom „komínkovač“ na košile a trička, díky němuž a návodu na něm nakresleném je složíte raz dva a výsledek bude perfektní. Cena je 380 korun.

Foto: Brabantia

S komínkovačem budete mít krásně vyskládaná trička a košile ve skříniFoto: Brabantia

Také se těšíte na okamžik, kdy už konečně prkno a žehličku uklidíte? Se speciálním kovovým držákem to nebude problém a zůstanou na svém místě stále. A také ušetří místo. Cena tohoto pomocníka je zhruba 700 korun.

Foto: archiv firem

Speciální držáky do skříně i k zavěšení na zeď umožní rychlé, a hlavně bezpečné uklizení prkna i žehličkyFoto: archiv firem

A na čem žehlíte doma vy? Máte nějaké tipy, jak si tuto práci usnadnit? Podělte se o ně s ostatními v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám