Hlavní obsah

Žehlička, která vám usnadní žehlení?

Foto: Thinkstock

Hodiny nad haldou prádla zkrátí správně vybraná žehličkaFoto: Thinkstock

Reklama

Žehlení je nejhorší domácí práce! Také si to myslíte, když několik večerů v týdnu stojíte nad haldou kalhot, košil a dalších oděvů a místo krásně rovné látky máte na oblečení různé sámky a faldíky, které nejdou rozžehlit? Možná za to nemůže ani oblečení, ani ruce, ale žehlička. Vyměňte ji podle našeho návodu!

Článek

Doporučili vám známí žehličku, s níž jsou naprosto spokojeni, nemohou si ji vynachválit, a vám se s ní pracuje hůř než s tou, co jste měli před tím? Zřejmě je to proto, že žehličku si musí vybrat každý sám a brát při tom ohled na své zvyky při žehlení. I u napařovacích žehliček je totiž rozdíl, zda žehlíte oblečení ještě vlhké hned po sundání ze šňůry, nebo až za několik dnů. A podobných detailů, které rozhodnou o vaší spokojenosti, existují více. Zde je seznam.

1. Žehlicí plocha

Žehlicí plocha a její schopnost rychle se přizpůsobit teplotě, nenapalovat se a odolávat poškrábání rozhodují o tom, jak dobře se vám bude žehlit i jak dlouho vám přístroj vydrží. Přitom na výběr máte nejen plochy keramické, nerezové, ale velmi často se setkáváte i s obchodními názvy jako Eloxium, Autoclean Catalys, SteamGlide a podobně. „Například žehlicí plocha vylepšená paladiem vytváří při žehlení neustále katalytickou reakci. Díky tomu se sama čistí, na povrchu se neusazují mikrovlákna, která jinak žehlicí plochu zanášejí a zhoršují její kluznost a stěžují práci. Chrání tak dokonalou kluznost žehlicí plochy,“ popisuje Anna Fojtíková, manažerka značky Tefal a Rowenta.

Konkurence jde na to jinak: „Žehlicí plocha z eloxia má oproti ostatním tu výhodu, že je zde plocha vyrobená z jednoho kusu materiálu, nikoli ze dvou vrstev, jak to bývá obvyklé. Díky tomu dochází k efektivnějšímu a rychlejšímu přenosu teplot, a proto žehlíte rychleji a hlavně levněji,“ nabízí další možnost Jiří Balog z ETA.

Foto: Bosch

Při parním šoku se tvoří až 150 gramů páry za minutuFoto: Bosch

Jak tyto dva příklady ukazují, ať už se povrchy žehliček jmenují jakkoli a fungují na jakémkoli principu, cílem je zvýšit odolnost, zlepšit jejich skluznost, a tím i zrychlit práci a také zlepšením vodivosti snížit spotřebu energie. Je na vás, co oceníte. Rozhodujte se podle toho, zda žehlíte kvantum dětských džínů, trik a dalšího oblečení na plný výkon, tam oceníte rychlost a úspornost. Když máte do týdne pět bílých košil a halenek, zvolte přístroje k prádlu šetrné.

2. Hmotnost

Čím těžší žehlička je, tím více tlačí na prádlo a žehlení se tak stává snazší! Také jste tuto poučku slyšeli a nyní se pěkně nadřete? Toto tvrzení totiž neplatí vždycky. Vzpomeňte si, kdy prádlo žehlíte – hned jak ho sundáte ze šňůry, nebo čekáte několik dnů, až se vám ho nahromadí více? Na tom totiž hodně záleží. „Pokud se žehlí okamžitě, kdy je v něm obsažená ještě určitá vlhkost, žehlicí plocha po látce hůře klouže, proto zvolte lehčí žehličku, je to méně namáhavé a práci za vás odvede zbytková vlhkost obsažená v prádle,“ radí Jiří Balog a pokračuje: „Jestliže žehlíte až po několika dnech, oceníte přístroj s vyšší hmotností, který na ní bude více ,tlačit', a tím ušetří sílu vám.“ Je tady však třeba připomenout, že v hmotnosti žehliček není takový rozdíl, zpravidla váží mezi jedním až dvěma kily. Nemalou roli zde také hraje rukojeť a to, jak vám padne do ruky. Když dobře, bude se vám zdát i těžký přístroj lehčí a naopak.

Foto: Philips

Žehlíte-li prádlo hned po sundání ze šňůry, můžete mít lehčí žehličkuFoto: Philips

Pokud máte opravdu hodně věcí na žehlení, zamyslete se, zda by se vám nevyplatila sušička, protože Sušička za vás i vyžehlí.

3. Množství a rozmístění otvorů

Počet otvorů je vždy určitým kompromisem. Všeobecně platí, že jejich velké množství zajišťuje optimální distribuci páry do celé tkaniny. Firmy otvory umisťují ve špičce, díky tomu vyžehlíte odolné nerovnosti a záhyby, po stranách a uprostřed. Látka se tak nejprve navlhčí, a pak vyrovná. Setkat se však můžete i s tím, že jsou na ploše mezi otvory i nepatrné drážky, které dokážou jak vést páru, tak vyhladit látku. Žehlení je proto snadnější.

Foto: Tefal

Otvory ve špičce, stejně jako drážky rozvádějící páru po celé ploše jsou pro vás výhodnéFoto: Tefal

4. Množství páry a parní šok

Pro správné žehlení je potřeba pára, která prádlo správně navlhčí a učiní ho tvarovatelným, a potom také teplota. Ta vlhkost vysuší a díky žehlicí ploše mu dodá žádoucí tvar. Žehlička ve standardním režimu produkuje až čtyřicet gramů páry za minutu. Jsou však případy, kdy to nestačí – pak jen zmáčknete tlačítko na rukojeti a spustíte takzvaný parní šok či ráz. Při něm se intenzita zvýší na 70 až  200 gramů za minutu. Snadno tak vyžehlíte třeba vrstvenou látku na kapsách džínů nebo vytvoříte ukázkové puky na kalhotách. Ověřte si také, zda žehlička tvoří páru jak ve vodorovné, tak svislé poloze, tato funkce se označuje jako vertical systém. Oceníte ji například u záclon a dalšího choulostivého prádla, jako jsou obleky nebo šaty. Žehličkou po nich nejezdíte, ale látku držíte jednoduše napjatou ze vzdálenosti několika centimetrů. Vyhnete se tak spálení a při tom oblečení či záclony dokonale vyhladíte.Počítejte však s tím, že při parním šoku spotřebováváte více vody z nádržky, proto byste měli mít přístroj vybavený zásobníkem o objemu minimálně 250, lépe pak 300 mililitrů.

Foto: Philips

Současné žehličky jsou velmi bezpečnéFoto: Philips

I když máte dokonalou žehličku, stejně vás to s ní nebaví? Pak zkuste náš tip na Žehlení bez práce!.

5. Jednoduchá péče

Většina současných žehliček si dokáže díky funkci anticalc poradit s obyčejnou vodou, a nemusíte tak za nemalé peníze kupovat a domů tahat destilovanou vodu. Pozor, pokud byste se chtěli ke svému přístroji chovat šetrně a lili destilovanou vodu tam, kde má být obyčejná, vůbec mu neprospějete a navíc vytvoříte méně páry než s vodou z kohoutku! Přístroje si s určitými látkami ve vodě poradí samy.

Na vás pak je, abyste se o zbytek postarali a jednou za dva až tři měsíce. S funkcí self clean je třeba zbavit žehličku zbytků vodního kamene, s nimiž si neporadilo samočištění. U některých značek je třeba vyměnit speciální filtr, který ho zachycuje.

Že je to otrava? Čištění můžete oddálit tím, že přístroj budete správně „skladovat“ – nejhorší možnost je ta, že je položíte vodorovně a necháte vodu v nádobě. Ideální je postavit ji svisle a „nasucho“.

Umí tohle všechno vaše žehlička? Pokud ano, jistě vás práce s ní baví. Nebo máte ještě jiné tipy a triky, jak si poradit s oblečením? Pak se o ně podělte s ostatními v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám