Hlavní obsah

Dieta a celozrnné pečivo? Ano!

Foto: Penam

Celozrnné pečivo je mnohem zdravějšíFoto: Penam

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při hubnutí se doporučuje konzumace celozrnného pečiva. Vy, kdo se mnou hubnete od ledna, víte, že už jsme se o vláknině a jídle bavily mockrát. Není ale celozrnné pečivo moc kalorické? Jak si vybrat to správné a kolik bychom ho měly jíst, s čím a proč? Na vaše otázky jsem našla odpovědi u odborníků!

Článek

Celozrnné pečivo a diety

Při jakémkoli hubnutí by celozrnné pečivo mělo být součástí vašeho jídelníčku, i když se to v mnohých klasických dietách nedoporučuje. Důvodem je to, že má vysokou hodnotu kalorií a tuku. Ale...! Bát se ho nemusíte! Je jen důležité, abyste si vybraly to správné a vhodné pro dietu a pochopitelně dodržovaly vyvážený jídelníček. Při konzumaci celozrnného pečiva nemusíte mít strach ani ze zmíněného tuku. Jde o „zdravé tuky“, které obsahují nenasycené mastné kyseliny a neobsahují cholesterol. Podle odborníků jsou skvělé jako prevence srdečně cévních onemocnění.

Obarvované housky NE!

Už jsem upozorňovala na to, že všechno, co barevně připomíná tmavé pečivo, zdaleka není celozrnné! Vybírejte proto pozorně podle jeho složení. I když stojí více než klasické bílé, v konečném součtu ušetříte tělo i peněženku, protože ho sníte mnohem menší množství, pročistí vám střeva a dodá potřebné živiny a sacharidy. Přesto výrobci na nás zkouší své triky a pečivo obarvují karamelem nebo potravinářským barvivem. A mnoho z nás nalítne. Mějte na paměti, že za celozrnné pečivo se považuje takové, u kterého je obsah vlákniny na 100 gramů hmotnosti 4 gramy a více. Proto je víc než důležité sledovat složení jednotlivých druhů pečiva. Pouhým okem byste také měly poznat, zda v housce jsou zrníčka, drobné kousky a semínka.

Neplatí to, že čím tmavší pečivo, tím je v něm více vlákniny. Pokud housku vezmete (v igelitovém pytlíku) do ruky, neměla by být lehká a nadýchaná. Celozrnné pečivo je totiž hutnější a těžší. A také by mělo obsahovat i podíl žitné, špaldové či grahamové mouky. K dostání je i jednodruhové pečivo – žitné. U nebalených druhů pečiva dnes už běžně bývá cedulka, kde je napsáno, z jaké mouky je vyrobeno. Nejčastěji je to kombinace pšeničná mouka s žitnou. Jestliže údaje chybí, nezbývá vám, než se zeptat obsluhujícího personálu nebo si název vyhledat doma na internetu a zjistit složení.

Foto: ThinkstockAni knäckebrot není nejvhodnější

Zrádné knäckebroty a rýžové chlebíčky

Řada z vás mi píše, že jste si oblíbily  a rýžové chlebíčky. Na ty ovšem pozor. Mají vysoké množství kalorií, a protože neobsahují vodu, tak je energie v nich obsažená více koncentrovaná. (100 g obsahuje zhruba 1500 kJ). „Jeden kousek je lehoučký a působí, jako bychom nic nejedli, proto málokomu postačí jen pár plátků s odpovídajícím množstvím energie. Právě pro tento nízký sytící efekt knäckebroty a rýžové chlebíky při redukci hmotnosti nedoporučujeme,“ říká Gabriela Knosová, terapeutka z brněnského Institutu Kompliment. Tyto potraviny mají rovněž vysoký glykemický index. Desetigramový plátek rýžového chlebíku obsahuje 8 g sacharidů. A to je množství, kterým si podle odbornice můžete rozladit hladinu krevního cukru!

Nejlepší kombinace

„Osobně doporučuji pečivo konzumovat v kombinaci s bílkovinou, například s libovou šunkou, sýrem s maximálně třiceti procenty tuku v sušině, tvarohem nebo pomazánkou. Tato kombinace způsobuje déletrvající pocit zasycení. Pečivo lze namazat také rostlinným margarínem a konzumovat jej spolu se zeleninou,“ radí Gabriela Knosová.

Nejlepší načasování

Cereální pečivo si automaticky dáváte k snídani. Ženám by měla stačit jedna porce (50–60 g – např. celozrnný rohlík nebo kaiserka). Muži by měli sníst porce dvě. Podobnou mňamku si ale pohodlně můžete dopřát i k odpolední svačině, když třeba potřebujete být navečer aktivní nebo jste před sportovní zátěží. Zkrátka vždy, když vás čeká další aktivní fáze dne. Večer se mu ovšem pro jistotu vyhněte. Je povolené pouze v udržovacím režimu. Zbytečně mnoho energie před spaním není dobře, narušuje klidný spánek. Příjem tak lehce přesáhne výdej, což v redukčním režimu nepotřebujeme. Podle Gabriely Knosové je večer nejlepší kombinovat bílkovinu se zeleninou.

Takže odteď se už bez výčitek můžete ráno s chutí zakousnout do kaiserky třeba s ochuceným tvarohem!

Začínáte s dietou? Přečtěte si náš pravidelný seriál o zdravém životním stylu.  Jestliže si s čímkoli nevíte rady, pište na info@prozeny.cz nebo na můj mail michaela.capkova@prozeny.cz. Nezapomeňte, zdraví máme jen jedno a léto se blíží!

Reklama

Související témata:

Načítám