Hlavní obsah

Domácí zmrzlina: Vyrobte si ji!

Foto: Mia Mirrelli

Celou redakci zmrzlina úžasně osvěžila. Dejte si i vy!Foto: Mia Mirrelli

Reklama

Dá se doma skutečně připravit lahodná zmrzlina? A je k tomu potřeba zmrzlinovač, nebo to jde zvládnout i bez něj? Jaký je mezi tím rozdíl? Pojďte si spolu se mnou trochu zchladit horkou hlavu! Dnes na vás totiž čekají úžasné recepty na domácí zmrzlinu.

Článek

Pokud všechny vaše dosavadní pokusy o zmrzlinu skončily buď zlomenou lžící, nebo tekutou neurčitou hmotou, na které si pochutnala leda tak záchodová mísa, nevěste hlavu. Domácí zmrzlinu skutečně lze připravit tak, že bude lepší než ta z cukrárny, a navíc bez jakýchkoli ztužovačů a emulgátorů. Nevěříte? Také jsem tomu nevěřil. A tak jsem testoval, testoval a testoval… a pak už jen ochutnával, až vůbec nic nezbylo!

Foto: Mia Mirrelli

Základem je pečlivě vyšlehaný sníhFoto: Mia Mirrelli

Není vanilková jako vanilková

Abych mohl porovnávat, jaká vanilková zmrzlina bude lepší – jestli ta ze strojku, nebo bez něj, musel jsem si půjčit na vyzkoušení nový zmrzlinovač. Skládal se z nádoby, kterou jsem nechal přes noc zmrazit v útrobách našeho redakčního mini mrazáčku (díkybohu se tam vešla). Vedle této chladicí nádoby nechyběly ani šlehací metly a poklice s motorem, která má zmrzlinu optimálně našlehat. Ale to už předbíhám.

Foto: Mia Mirrelli

Šlehačku použijte s co největším obsahem tukuFoto: Mia Mirrelli

Inspiroval jsem se receptem přímo z dodané příručky. Na přípravu první domácí vanilkové zmrzliny bylo potřeba: 150 ml smetany (ta moje byla 40%), 150 g cukru, 250 ml mléka, 4 bílky a 1 sáček vanilkového cukru nebo vanilkový lusk (ten jsem já nesehnal, takže musel posloužit vanilkový cukr). Nejprve jsem vyšlehal z bílků sníh a poté do něj jemně metlou přimíchal všechny zbylé ingredience. Směs jsem jednoduše přelil do namraženého zmrzlinovače, přiklopil, zapnul metly a nechal 40 minut pracovat.

Foto: Mia Mirrelli

A takhle zmrzlinovač vypadá!Foto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Pevná metla zmrzlinu jen zlehka převalujeFoto: Mia Mirrelli

Po skončení cyklu byla hmota krásně našlehaná, ale konzistenci hotové zmrzliny stejně neměla. Nejspíš proto, že pro správné namražení základny je třeba teplota minus 18 stupňů – což se obávám, že náš mrazáček nesplňuje. Ale to nevadí, chuť byla skvělá, a tak jsem hmotu přelil do misky a nechal ještě 3 hodiny v mrazničce. Pak už zmrzlina neměla chybu, a navíc byla jemná a krásně našlehaná.

Foto: Petr Makovička

První šlehaná zmrzlina - vanilková!Foto: Petr Makovička

Druhá zmrzlina, tentokrát bez strojku!

Jako druhá přišla na řadu vanilková zmrzlina bez použití strojku. Na tu je potřeba: 150 ml smetany, 2 bílky, 3 žloutky, 1 sáček vanilkového cukru a 60 g cukru krupice. Žloutky spolu s cukrem jsem smíchal v kovové míse, tu jsem zahřál ve vodní páře a ručně jsem asi 5 minut šlehal metličkou. Mísu jsem poté vyndal, přidal do ní ušlehaný sníh z bílků, vyšlehanou šlehačku a vanilkový cukr. Vše jsem ještě důkladně, ale zlehka promíchal, a přelil do připraveného kovového pekáčku. Ten zůstal v mrazáku 3 hodiny. Zmrzlina pak byla pevná, sice nebyla našlehaná jako ta předešlá, ale zato byla rychle hotová, a dokonce i chutná. „Takovou zmrzlinu dělávala moje babička, jako malá jsem ji milovala,“ přiznala při ochutnávkách kolegyně Jana Finferlová.

Foto: Mia Mirrelli

Žloutky je třeba našlehat ve vodní lázniFoto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

V kovovém pekáčku ztuhla zmrzlina jedna dvěFoto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Druhá vanilková, tentokrát bez šleháníFoto: Mia Mirrelli

Melounový sorbet jako třetí na řadě

Pokud přece jen dáváte přednost ovocným zmrzlinám před krémovými, přijde vám k chuti spíše třetí vyzkoušená varianta – melounový sorbet. Na ten si připravte: 150 g cukru, 1 citron a 400 g melounové dřeně. Rozhodoval jsem se, jak naložit s melounovou dření. Nakonec jsem vzal mixér a dřeň letmo rozmixoval. Zakapal jsem ji šťávou z jednoho citronu, přidal cukr, promíchal a nalil do zmrzlinovače. Tam se pomocí metliček směs převalovala 40 minut, poté jsem ji stále ještě tekutou přelil do nádoby a nechal 5 hodin zamrazit (kdybyste chtěli do sorbetu přidat třeba panáka brandy, potrvá mražení ještě déle). Tady si troufám tvrdit, že použití zmrzlinovače bylo úplně k ničemu. Žádné našlehání, jen pomalé chlazení, které zvládne stejně dobře mrazák. Příště bych tak sorbet asi šoupl rovnou tam. Celkově byl ale moc dobrý, trochu sladký a jako osvěžení na letní naprosto ideální.

Foto: Mia Mirrelli

Meloun byl sladký, příště bych do sorbetu cukr nedalFoto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Malý mixer dobře posloužilFoto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Citronová šťáva pro chuťFoto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

40 minut ve zmrzlinovači stačíFoto: Mia Mirrelli

Foto: Petr Makovička

Melounový sorbet šel ihned po vyndání z mrazáku servírovatFoto: Petr Makovička

Jak vidíte, i bez zmrzlinovače se dá připravit sladké letní osvěžení. Pokud si však potrpíte na nadýchanou a jemnou zmrzlinu, tento zázračný stroječek si určitě pořiďte. Jejich cena začíná na 2000 korunách.

Krásné léto! A pokud chcete ochutnat něco extra, pusťte se do božského dezertu s domácí zmrzlinou. Recept najdete ZDE!

Děkujeme společnosti DeLonghi za zapůjčení zmrzlinovače IC8500.

Reklama

Související témata:

Načítám