Článek
Jako odměrku používám hrnek o objemu 250 ml.
Postup
01.
Nastrouhejte cuketu, postačí na hrubší straně struhadla (mladší plody ze zahrádky nemusíte loupat). Vložte ji na sítko, vyždímejte rukou a nechte okapat přebytečnou tekutinu. Předehřejte troubu na 180 °C, hlubší pekáček vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
02.
Do velké mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a pořádně je našlehejte do husté světlé nadýchané hmoty. Postupně zašlehejte i olej a mléko. Do hmoty zlehka vmíchejte okapanou cuketu a prosáté kakao. Nakonec do těsta postupně přesejte přes sítko i mouku smíchanou s práškem do pečiva, sodou a špetkou soli.
03.
Těsto vlijte do pekáčku, uhlaďte a pečte v předehřáté troubě asi 25–30 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
04.
Na polevu rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Nechte ji mírně zchladnout a poté k ní postupně přidejte zakysanou smetanu a vymíchejte hladký svěží krém. Rozetřete ho na povrch korpusu, posypejte mandlovými lupínky a nechte chvíli v chladu rozležet.
Tip: Místo mandlí použijte jakékoliv nasekané ořechy, strouhanou čokoládu nebo lehký kakaový poprašek.
Kromě cuket k létu patří i bandasky plné lesních borůvek. Připravte z nich „povinné“ kynuté knedlíky se žahourem a poté se pusťte do experimentů: na božský nepečený borůvkový koláč nemusíte ani rozpalovat troubu, připravte z nich také elegantní jogurtový dort.