Hlavní obsah
3,1
(273)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Recept jako stvořený na prázdniny. Potřebujete minimum nádobí a času, zužitkujete všudypřítomnou cuketu a za pár korun upečete plný plech lehké kakaové dobroty. Jednoduchá poleva z čokolády a zakysané smetany ji dodá eleganci a svěžest.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 35 × 25
Korpus
  • 2 hrnky cukety
  • 3 ks vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
Čokoládová poleva
  • 200 g čokolády 60%
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 hrsti mandlových lupínků
Na vymazání plechu
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst hrubé mouky
Článek

Jako odměrku používám hrnek o objemu 250 ml.

Postup

01.

Nastrouhejte cuketu, postačí na hrubší straně struhadla (mladší plody ze zahrádky nemusíte loupat). Vložte ji na sítko, vyždímejte rukou a nechte okapat přebytečnou tekutinu. Předehřejte troubu na 180 °C, hlubší pekáček vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.

02.

Do velké mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a pořádně je našlehejte do husté světlé nadýchané hmoty. Postupně zašlehejte i olej a mléko. Do hmoty zlehka vmíchejte okapanou cuketu a prosáté kakao. Nakonec do těsta postupně přesejte přes sítko i mouku smíchanou s práškem do pečiva, sodou a špetkou soli.

03.

Těsto vlijte do pekáčku, uhlaďte a pečte v předehřáté troubě asi 25–30 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

04.

Na polevu rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Nechte ji mírně zchladnout a poté k ní postupně přidejte zakysanou smetanu a vymíchejte hladký svěží krém. Rozetřete ho na povrch korpusu, posypejte mandlovými lupínky a nechte chvíli v chladu rozležet.

Tip: Místo mandlí použijte jakékoliv nasekané ořechy, strouhanou čokoládu nebo lehký kakaový poprašek.

Kromě cuket k létu patří i bandasky plné lesních borůvek. Připravte z nich „povinné“ kynuté knedlíky se žahourem a poté se pusťte do experimentů: na božský nepečený borůvkový koláč nemusíte ani rozpalovat troubu, připravte z nich také elegantní jogurtový dort.

Reklama

Související témata:

Načítám