Hlavní obsah
Foto: kazmulka, Shutterstock.com

Foto: kazmulka, Shutterstock.com

Zelí z cukety? Ano! A věřte, že ho budete chtít vařit znovu a znovu. Tahle zeleninová obměna klasické přílohy je šťavnatá a zároveň skvěle doplní jak pečené maso, tak i vegetariánské pokrmy. Navíc ho můžete i zavařit do sklenic na „horší časy“.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g cukety
  • 1 ks velké cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • 1 lžíce octa
  • 1,5 lžičky cukru
  • 1 špetka soli
Článek

Cuketové zelí chutná skvěle k pečenému masu, bramborovým knedlíkům nebo jen tak s čerstvým chlebem. A pokud uděláte větší várku, jednoduše ho zavařte do sklenic, vydrží klidně až do zimy.

  • Cuketové zelí naplňte do čistých sklenic, dobře uzavřete a sterilujte 20 minut při 85 °C.

Postup

01.

Cuketu důkladně omyjte a nastrouhejte nahrubo i se slupkou. Pokud je hodně vodnatá, lehce ji vymačkejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

02.

V hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte nastrouhanou cuketu, osolte, okmínujte a dobře promíchejte.

03.

Směs pod pokličkou duste asi 10–15 minut, dokud cuketa nezměkne a neztratí většinu vody.

Tip: Pokud je směs příliš řídká, můžete ji mírně zaprášit moukou a ještě krátce povařit.

04.

Na závěr přidejte ocet a cukr. Množství přizpůsobte chuti, cuketové zelí by mělo být příjemně nasládlé i jemně kyselé stejně jako to klasické. Případně dosolte.

Cukety, kam se podíváš

Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie578,3 kJ
Bílkoviny2,36 g
Tuky7,76 g
Sacharidy16,28 g
Sůl1,79 g
SAFA0,96 g
Vláknina4,12 g
Cukry7,03 g

Načítám