Článek
Cuketové zelí chutná skvěle k pečenému masu, bramborovým knedlíkům nebo jen tak s čerstvým chlebem. A pokud uděláte větší várku, jednoduše ho zavařte do sklenic, vydrží klidně až do zimy.
- Cuketové zelí naplňte do čistých sklenic, dobře uzavřete a sterilujte 20 minut při 85 °C.
Postup
01.
Cuketu důkladně omyjte a nastrouhejte nahrubo i se slupkou. Pokud je hodně vodnatá, lehce ji vymačkejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
02.
V hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte nastrouhanou cuketu, osolte, okmínujte a dobře promíchejte.
03.
Směs pod pokličkou duste asi 10–15 minut, dokud cuketa nezměkne a neztratí většinu vody.
Tip: Pokud je směs příliš řídká, můžete ji mírně zaprášit moukou a ještě krátce povařit.
04.
Na závěr přidejte ocet a cukr. Množství přizpůsobte chuti, cuketové zelí by mělo být příjemně nasládlé i jemně kyselé stejně jako to klasické. Případně dosolte.
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone|
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní