Hlavní obsah

Levná rychlovka, která zasytí: cuketová polévka s chlebovými krutony

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahřejte se zdravou polévkou, kterou máte navíc raz dva na stole. Je skromná, co se ingrediencí týče, ale zato velmi bohatá na chuť! Nečekejte a pusťte se do příprav, cuketová polévka s krutony stojí rozhodně za vyzkoušení! Je dost pravděpodobné, že si dáte nejeden nášup!

Článek

Cuketa je v kuchyni velmi chutným pomocníkem. Dokáže hrát hlavní (i vedlejší) roli ve spoustě pokrmech. Mezi oblíbené patří například cuketové placičky nebo plněné cukety. Méně obvyklá je cuketa ve sladkém podání, i když své obdivovatele rozhodně má. My si dnes ukážeme recept na skvělou cuketovou polévku s krutony ovoněnými česnekem a rozmarýnem. Je skvělá!

Cuketová polévka s krutony

Na 4 porce potřebujete: 1 velkou cuketu, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, hrstku čerstvé petržele, 2 lžičky sušeného tymiánu, ¾ l zeleninového vývaru nebo vody, 4 plátky tmavého chleba, 1 snítku rozmarýnu, olivový olej, sůl, pepř, parmezán a petržel na ozdobu

Postup: Nakrájejte cibuli a osmahněte ji na olivovém oleji. Jakmile zesklovatí, přidejte na kousky pokrájené 2 stroužky česneku a nechte zavonět. Poté přidejte opláchnutou a na kostky pokrájenou cuketu (i se slupkou). Osolte, opepřete, přidejte tymián a petržel a chvilku restujte. Podlijte vývarem nebo vodou, přikryjte a vařte asi 15 minut do změknutí. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, dochuťte solí a pepřem.

Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte zbývající 2 celé stroužky česneku. Nechte provonět, ale dejte pozor, ať vám nezhnědne. Česnek vyndejte a přidejte na kostky nakrájený chléb a otrhanou snítku rozmarýnu. Za neustálého míchání opražte chléb dokřupava.

Cuketovou polévku podávejte s krutony, nastrouhaným parmezánem a čerstvou petrželkou.

Tip: Polévku můžete ozdobit také osmahnutými plátky cukety. Stačí na troše oleje opéct tenké proužky cukety dozlatova.

Vyzkoušejte polévky, které vás zahřejí! Co třeba polévku z červené čočky nebo dýňovo-květákovou se zázvorem?

Jaké recepty z cukety máte nejraději vy?

Reklama

Související témata:

Načítám