Hlavní obsah

Drahé, nebo levné? Testovali jsme, jaké čisticí prostředky fungují lépe!

Foto: thinkstock

Znamenají dražší čisticí prostředky zákonitě kvalitnější úklid?Foto: thinkstock

Reklama

Vyplatí se investovat do dražšího čisticího přípravku na okna, abyste si ušetřili práci a neriskovali „kocoury“? Postavili jsme proti sobě i další čističe, které využijete v domácnosti!

Článek

Jistě jste to také mnohokrát slyšeli – když chcete opravdovou kvalitu, zaplaťte. Je to tak i v případě běžných úklidových prostředků? Vyrazili jsme na nákupy a pořídili vždy nejlevnější a nejdražší prostředek na námi zvolené účely. Tady jsou výsledky!

Vyčištění grilu

Foto: Archiv redakce

Odstranit připečenou mastnotu na grilu je vždy oříšek. Vybrali jsme na to dva přípravky – Almacabio Kuchyňský odmašťovací sprej na sporáky, trouby, digestoře a grily – 750 ml za 165 Kč a Real na kamna, trouby a grily, 550 g od 59,90 KčFoto: Archiv redakce

Výzvou byl zamaštěný poklop plynového grilu, který nikdo nemyl nejméně tři měsíce, ačkoli je používán pravidelně několikrát týdně.

Hodnocení:V obou případech radí výrobce pouze nastříkat na čištěné místo a nechat prostě působit – v případě Realu za použití rukavic a roušky. (Jakmile stříkne na kůži, velmi pálí!) Real se pak musí opláchnout čistou vodou a vysušit, ekologické Almacabio stačí otřít suchým hadříkem. Jak vidíte na fotografii, levnější chemie si s mastnotou poradila lépe. Ekologický přípravek ale o tolik nezaostával a malý rozdíl vyvažuje právě ekologií.

Mytí oken

Foto: Archiv redakce

Klasika versus moderní přípravek – i tak by se dal nazvat souboj Clinu na okna a sklo, 500 ml za 39,90 Kč a Ironu více lesku beze šmouh, 500 ml od 15 KčFoto: Archiv redakce

Oba přípravky jsme použili rovnou na okno, které se čištění naposledy dočkalo kolem Velikonoc – každým jsme umyli jednu polovinu okna.

Hodnocení:Kromě toho, že sprej se lépe aplikuje a ušetříte díky tomu množství použitého přípravku, jsme neshledali ve výsledku žádné zásadní rozdíly. Ani na jedné polovině okna nezůstaly šmouhy. Při práci asi oceníte lepší vůni Clinu, čili o kousíček vítězí.

Drhnutí dna pánve

Foto: Archiv redakce

Na znečištěnou pánev jsme použili Cif cream original, 1080 g za 49,90 Kč a Cleffekt 1 litr za 26,90 KčFoto: Archiv redakce

Ať máte pánvičku jakoukoli, za nějaký čas používání bude její dno a boky zvenčí ožehnuté a zašlé – tím spíš, pokud vaříte na plynu. Právě takovou dva roky starou a začernalou pánev jsme se snažili očistit.

Hodnocení: To, že Cif by mělo stačit nanést vlhkou houbičkou, nechat působit a pak jen lehce setřít, není bohužel podle nás reálné. Ani při docela razantním tlaku neoslnil. Jak můžete vidět na fotografii, o poznání levnější Cleffekt mu velmi zdatně sekundoval a zdá se nám, že dokonce i vyhrál – byť o prsa.

Čisté umyvadlo

Foto: Archiv redakce

I do koupelny jsme si pustili dva výrobky, které měly zvládnout povrch umyvadla, které jsme záměrně pár dní nemyli. Za levnější a přírodě šetrnější to byl Domol čistič na koupelny, 750 ml za 49,90 Kč a za dražší pak Bref Power spray, 500 ml za 94,90 KčFoto: Archiv redakce

Hodnocení:Bref vedl hustotou pěny, která na povrchu déle vydržela a nestékala. Na druhé straně vás štípe v nose a je agresivní už podle vůně. Po deseti minutách působení a opláchnutí studenou vodou jsme zásadní rozdíly v kvalitě vyčištění nezaznamenali. Možná se Brefem nastříkaná polovina umyvadla víc leskla. Ovšem tenhle souboj hodnotíme jako remízu.

Vyčištění koberce

Foto: Archiv redakce

Možná i váš koberec by potřeboval trochu vyčistit. Na ten náš jsme vyzkoušeli Larrin Koralan pro ruční čištění koberců a potahů, 500 ml za 44,90 Kč a Vanish šampón čistota a svěžest, 500 ml za 154 KčFoto: Archiv redakce

Souboj probíhal na kuchyňském koberci, který nebyl půl roku čištěný, jen luxovaný.

Hodnocení:Oba přípravky se rozředí vodou a napění – a právě pěnu musíte nanést houbičkou na koberec, vetřít, nechat uschnout a vyluxovat. Výsledný efekt je na první pohled skoro shodný, možná víc přesvědčil Vanish, ale spíš tím, že velmi příjemně voní. To považujeme za zásadní, protože zápach Koralanu je až nepříjemný a rozhodně bychom si jím velmi neradi naplnili celý byt při čištění velké plochy koberce.

Mytí připáleného nádobí

Foto: Archiv redakce

Občas se povede něco opravdu kvalitně připéct nebo připálit. Zvládnou takové nádobí i přípravky pro ruční mytí? Postavili jsme proti sobě Jar Tea tree Mint, 1,5 litru za 42 Kč a Seventh Přírodní mycí prostředek na nádobí Levandule/Máta, 1,5 litru za 159 KčFoto: Archiv redakce

Připravili jsme směs hořčice a kečupu a stejné množství jsme na zapékací misku rozetřeli a dali společně zapéct do trouby při teplotě 200 °C.

Hodnocení:Pěkně zčernalou skvrnu jsme nechali vychladnout a namočili do stejně vlažné vody s přidáním stejného množství přípravku. Nechali jsme odmáčet deset minut, lehce setřeli měkkou stranou houbičky a opláchli vodou. Výsledek je zřetelný zcela – dražší, ale ekologický Seventh si s ní poradil o mnoho lépe.

Závěr: Cena není tím hlavním, nač byste měli při nákupu čisticího přípravku dbát. Ne vždy je totiž zárukou toho, že výrobek poslouží lépe. Někdy stejnou práci zastanou i cenově mnohem přijatelnější výrobky.

Kupujete raději dražší čisticí přípravky? Napište nám, jakou s nimi máte zkušenost!

Reklama

Načítám