Hlavní obsah

Hitparáda nejoblíbenějších doplňků do bytu

Foto: Thinkstock

Polštáře a polštářky patří do desítky nejoblíbenějších doplňkůFoto: Thinkstock

Reklama

Doplňky – ať si to připouštíte nebo ne, bydlení se bez nich neobejde. A pohltí každého. I ti, kdo tvrdí, že je tohle opravdu nezajímá, přece na Vánoce vymění ubrus za sváteční, na jaře postaví na stůl petrklíč v barevném květníku. A seznam těch nejoblíbenějších se začíná rýsovat. Víte, co mezi ně ještě patří?

Článek

Výmluvy na to, že vám v rodinném rozpočtu nezbývají peníze na doplňky, zde neobstojí. Když bychom to hodně zjednodušili, tak stačí jedna jediná koruna. Tolik totiž stojí malá čajová svíčka, kterou stačí dát do sklenky ze silného skla a dokáže ozdobit konferenční stolek. Právě svíčky díky své nízké ceně do seznamu patří. Druhou vlastností, která dodává doplňkům na oblibě, je jejich praktičnost. Vzpomeňte si třeba na ložní povlečení – člověk se bez něj neobejde, a navíc dokáže proměnit ložnici během chvilky.

Co ještě patří mezi nejoblíbenější doplňky? Zeptali jsme se za vás v obchodech s nábytkem a bytovým zařízením, a zde je seznam!

1. Svíčky

Svíčky patří mezi ty vůbec nejoblíbenější doplňky. „Důvody jsou dva – již zmiňovaná nízká cena, ale také fakt, že mnohým lidem nahrazují uklidňující pohled na otevřený oheň," vysvětluje Július Černický, ředitel Kika Nábytek. Ty navíc mají schopnost interiér zateplit a zútulnit. Také byste měli rádi v obýváku krb, abyste se mohli dívat na plameny, jenže ve vašem bytě ho prostě postavit nejde?

Foto: IKEA

Svíčky vás přijdou na pár korun a jejich plamen krásně uklidňujeFoto: IKEA

2. Knihy

Nejde o typický bytový doplněk, ale knihy jsou stále nejlepší, nejkrásnější a nejelegantnější dekorací. Pokoj s plnou knihovnou působí zabydleně, na první pohled je patrné, že tady někdo žije a nejde jen o ukázkový načančaný interiér. Příjemně působí nejen knihy v policích, život dodáte i nevyužitému koutu, když zde na stolek položíte několik svazků a na křeslo přehodíte deku. K výhodám knih patří i to, že se jako „doplněk“ hodí kamkoli. Od obývacího pokoje přes pracovnu a chodbu až po ložnici. A samozřejmě nelze opomenout jejich obsah!

Foto: Abitare

Plné police knih působí velmi elegantně a luxusněFoto: Abitare

Pokud máte tolik čtení, že potřebujete novou knihovnu, tak vězte, že Máte v knihovně chaos? Jste in!.

3. Obrázky

Všimli jste si někdy, že teprve ve chvíli, kdy si pověsíte na stěny obrázky – je jedno, zda jde o rodinné fotografie nebo reprodukce slavných mistrů –, byt se stane zabydleným, a a vy si v něm začnete připadat jako doma? Nezapomeňte ale na základní pravidlo pro jejich věšení: obraz či fotka mají být v takové výšce, abyste měli motiv přímo proti očím. Je tedy rozdíl, zda je věšíte do chodby, kudy procházíte, nebo naproti sedačce, na níž sedíte.

Foto: IKEA

Obrázky dodají interiéru osobní charakter a vytvářejí to správné „doma"Foto: IKEA

4. Vázy

Vázy patří opět mezi doplňky krásné i praktické. Jak pro ně, tak třeba i pro různé sošky či jiné upomínkové předměty z dovolené platí, že je lepší zvolit menší počet rozměrnějších a větších kousků, které okamžitě přitáhnou pozornost, než spoustu drobností. Ty jen celkový vzhled roztříští, zahltí a bude se na nich držet spousta prachu.

Foto: Bo Concpet

Pár velkých váz vypadá lépe než desítky drobností na poličkáchFoto: Bo Concpet

5. Doplňky ze dřeva

Dřevo je zřejmě nejpopulárnější materiál jak na výrobu nábytku, tak doplňků. Předměty z něj se proto také zařadí mezi ty nejžádanější. Vyzařují příjemnou atmosféru, okouzlí svou jedinečnou přírodní kresbou i přírodní barevností. A je jednu, zda jde o vázu, mísu, odkládací stolek či rám obrazu nebo zrcadla.

Foto: Almi decor

Dřevo je v bytě velmi oblíbené a platí to i pro doplňky z nějFoto: Almi decor

6. Živé rostliny

Pokud toužíte místnosti dodat porostoru trochu přírody, ještě lepšího výsledku efektu než se dřevem dosáhnete se živými hrnkovými květinami. Nejenže jde o dekoraci, která se vám může zadarmo měnit před očima, ale zároveň mají pozitivní vliv na kvalitu vzduchu – některé mohou nahradit dohromady čističku i zvlhčovač vzduchu. Pokud chcete, aby dělaly v místnosti opravdu parádu, nezapomeňte k nim vybrat krásné a zajímavé obaly na květináče.

Foto: IKEA

Živé rostliny nejen zdobí, ale i zlepšují kvalitu vzduchuFoto: IKEA

7. Lampy a lampičky

Vyplní prázdné místo v rohu místnosti, mohou stát za pohovkou, kde působí jako zajímavé dekorace. A na pracovním stole či nočním stolku jsou téměř nepostradatelné. Když se rozhlédnete po bytě, zjistíte, že také vy máte lamp či lampiček několik. I když mnozí při nákupu hledí spíš na jejich praktické použití či barvu světla, designéři dokážou dát jejich stínidlům zajímavé barvy, tvary a dezény.

Foto: Abitare

Lampy a lampičky jsou praktické a mohou být i krásnéFoto: Abitare

8. Polštáře, plédy a přehozy

Ačkoli jsou zařazené až na osmém místě, rozhodně to neznamená, že by byly méně důležité či oblíbené než třeba svíčky či květiny. Naopak! „Mezi naše bestsellery v současnosti patří třeba plédy z umělé kožešiny, platí pro ně – stejně jako pro bytový textil všeobecně –, že dokážou zahřát a zpříjemnit sezení či polehávání, lze je měnit podle toho, jakou právě máte náladu, nebo podle ročního období," říká Zuzana Cremonini ze studia Abitare. Interiéru dodávají pohodu a můžete je mít všude – od pohovky přes lavici v chodbě až po postel.

Foto: KIKA

Polštářky dokážou zcela změnit charakter interiéru podle vaší náladyFoto: KIKA

9. Kusové koberce a koberečky

Ocení je nejen vaše oči, ale především nohy. Co může být příjemnějšího než při příchodu domů nebo při ranním vstávání došlápnout na měkký kobereček? Kusové mají oproti těm ode zdi ke zdi několik výhod: je to jak jednoduchá údržba, menší kousky se dají prát v pračce, i fakt, že se vyrábějí ve stovkách barev, vzorů a rozměrech, takže jimi krásně doladíte interiér.

Foto: KIKA

Koberečky ocení jak vaše oči, tak nohyFoto: KIKA

10. Ložní povlečení

Doplněk, který má doma snad každý. Ale pouze někdo při vybírání myslí na to, jak pozvedne vzhled ložnice. Přednost zpravidla dostává cena a také praktičnost, tedy hlavně nežehlicí úprava. Přitom postel zabírá třetinu, někdy i více, z celkové plochy ložnice, barva či vzor se tak na jejím vzhledu musí nutně projevit!

Foto: À la maison

Bez povlečení se doma neobejdete, tak proč si nevybrat nějaké obzvlášť krásné?Foto: À la maison

Zjistili jste, že vám něco ze seznamu doma chybí? Anebo že váš interiér neodpovídá posledním trendům? Pak nezapomeňte, že doplňky byste měli vybírat hlavně podle toho, co se vám líbí. Jen tak oddají interiéru osobní ráz! Který je pro vás ten nej?

Reklama

Načítám