Hlavní obsah

Dřevo v interiéru: Víme, kdy už je ho moc!

Foto: Thinstosk

Foto: Thinstosk

Reklama

Provázejí ho samé superlativy – dřevo je krásné, věčné, jde o přírodní materiál s neopakovatelnou kresbou. Také jste podlehli jeho kouzlu a rozhodli se, že jím nebudete šetřit a vytvoříte si příjemný útulný domov? Tak si dejte pozor!

Článek

Opatrně! Tak by mělo znít pravidlo pro všechny, kdo se chystají dopřát si doma dřevo. A je jedno, zda ho použijí na podlahu, okna, dveře nebo nábytek. Má-li krása tohoto přírodního materiálu vyniknout, musíte jí k tomu dát příležitost. Zde je návod, jak na to!

1. Užijte vždy jen jednu barevnou škálu

Příliš druhů a dekoru dřeva použitého v místnosti nevypadá dobře. Podlaha, dveře, parapety a nábytek spolu souvisejí. Proto je třeba přemýšlet už při pokládání podlahy, jaký nábytek do místnosti přijde. „Největší chyba je použít dohromady úplně jiné barevné škály, například dub, třešeň či mahagon. Proto radím vždy zvolit dřeviny vycházející ze stejné barevné škály, pouze jinou sytost – tedy například zvolit javor, dub kouřový v kombinaci s ořechem nebo wenge, které spadají do škály hnědých,“ říká designérka Kamila Douděrová.

Jestli nechcete hnědou a máte dostatečně velký a světlý prostor, sáhněte po šedých až černých odstínech dřeva. Mezi ně patří různé antické a industriální úpravy dubu, šedý javor či tmavé betonové dřevo. Ale vždy hlídejte, aby byly použity maximálně dvě dřeviny.

A co dělat, když už máte nasbíráno několik kousků nábytku z různých dřev? „Pak na podlahu použijte dřevěnou mozaiku či rošádu, kde je od každého odstínu kousek, a nesourodost, která tak vznikne, bude vypadat jako záměr,“ radí Kamila Douděrová.

Foto: Thinkstock

Trámy, příborník, stolek, rolety... Moc dřeva vytvoří nepěkný chaosFoto: Thinkstock

2. Vsaďte na kontrast

Budete se tedy držet předchozího pravidla a celý interiér včetně podlahy a dveří si necháte zařídit třeba z buku? Výsledek bude velká nuda! Má-li krása přírodního materiálu vyniknout, dopřejte jí kontrast. Ideální je proto kombinace světlého a neutrálního dřeva, jako jsou smrk, dub a buk, s tmavými a výraznými typy, mezi něž se řadí například wenge, eben či zebrano.

Foto: Thinkstock

Zde je sice dodrženo pravidlo o použití maximálně dvou dřevin, ale bez barev a jiných materiálů vypadá místnost nudněFoto: Thinkstock

3. Doplňte dřevo bílou barvou

Pokud nechcete se dřevem experimentovat, zvolte kombinaci dřeva a bílé barvy. Vedle ní totiž dřevo krásně vynikne, současně dá interiéru odlehčený vzhled. Toto spojení navíc působí moderně i elegantně a má nadčasový šmrnc.

Foto: Thinkstock

Bílá a dřevo ladí výborně dohromadyFoto: Thinkstock

4. Kombinujte správně odstíny dřeva

Kombinace dřeva a bílé barvy bude vypadat krásně a elegantně v jedné místnosti, ale zvolit ji do celého bytu? Bude vypadat fádně a okouká se. Proto se nebojte kombinovat dřevo s barvami, ideální je vždy jedna základní a jedna doplňková.

Zde jsou dva příklady: světlé dřevo doplňte základní šedou a doplňkové mohou být různé odstíny červené! Tedy do obýváku si pořiďte šedou pohovku a křesla, tři stěny vymalujte šedou a jednu zvolte s výrazným červeným akcentem. Barevně s ní slaďte kobereček, polštáře na pohovce a doplňky.

Jestliže jste dali přednost výraznému a tmavšímu, doplňte ho světle hnědou jako základovou a vše oživte různými zelenou ve světlé i tmavé sytosti.

Foto: Thinkstock

Barvy na stěnách ano, ale pozor, aby svým odstínem nepřípomínaly dřevo. Výsledek je opět pěkná nudaFoto: Thinkstock

5. Dejte pozor na příliš zaplněný prostor

Dřevo, stejně jako přírodní kámen, patří mezi materiály s matnou a drsnou strukturou a interiéru dodávají pocit příjemnosti, tepla domova a zabydlenosti, a to bez ohledu na odstín. I když u tmavších jsou účinky silnější. Pozor tedy, abyste své bydlení příliš nepřehltili!

Kombinujte dřevo s materiály, které mají opačné účinky. Vybírejte prvky s lesklým a hladkým povrchem, které dokážou místnost odlehčit a dodat jí luxusní vzhled. Zkuste sklo, kov, keramické obklady a lakované povrchy.

Foto: Thinkstock

Dřevo interiér zatepluje, ale také opticky zahlcuje. Myslete na to a odlehčete prostor kombinací různých odstínů i materiálůFoto: Thinkstock

Reklama

Načítám