Hlavní obsah

Instalují vám kuchyň? Na tohle pozor

Foto: David Agner

Z naší nové kuchyně máme radostFoto: David Agner

Reklama

Světla svítí? Tlumiče tlumí? Chladnička chladí? To všechno byste si měli zkontrolovat, když vám firma nainstaluje novou kuchyň a chystá se opustit váš byt. Také vás to čeká? Koukněte se, na co se připravit. V redakci už to máme za sebou a víme, jak na to!

Článek

Po demontáži původní kuchyňské linky bylo třeba předělat v místnosti rozvody elektřiny. Ze tří nabízených variantjsme do redakce zvolili kuchyň s ostrůvkem a vestavěnou varnou deskou, nad niž přišla recirkulační digestoř.

Tyto dispozice jsme vybrali nejen proto, že jde o trendovou záležitost, ale chceme zde fotit a točit přípravu pokrmů a jídel. Pro tento účel je prostorové uspořádání téměř nutností.

Při změně elektrorozvodů jsme zvolili jednodušší variantu – vedení v lištách, které se obejde bez jakéhokoli bourání. Je rychlejší, jednodušší a také levnější. S rozvody vody a odpady totéž udělat nejde, proto jsme dřez a myčku umístili co nejblíže původním instalacím. Kuchyň jsme nechali vymalovat na bílo, dezén korpusů, a hlavně pracovní desky jsou natolik výrazné, že by se s barvami „tloukly“. Zvolili jsme kuchyňskou sestavu Oresi Lozano, která má vanilková dvířka, korpus v barvě dřeva wenge a postformingovou pracovní desku imitující řeznický špalek. Na ostrůvku máme desku značky Valentino hnědé.

Foto: David Agner

Místnost vypadala bez nábytku dost neutěšeněFoto: David Agner

Foto: David Agner

Začínalo se od spodních skříněkFoto: David Agner

Foto: David Agner

Každá skříňka musí perfektně sedětFoto: David Agner

Instalaci nechte odborníkům

I když za instalaci kuchyně zaplatíte několik tisíc korun – cena se liší podle velikosti a náročnosti –, nemontujte si ji sami. Je to velmi složité, potřebujete k tomu správné nářadí, a hlavně zkušenosti, které má jen málokdo. I když si majitel sám sestaví nábytek, rozhodně by se neměl pouštět do zapojování elektrospotřebičů. Zapojovat si svépomocí plynovou varnou desku je dokonce proti předpisům.

Firma nejprve instaluje spodní skříňky. „Mají nastavitelné nožičky, proto není problém s nerovnostmi, které se u starších podlah objeví skoro vždycky,“ říká Jan Sladký z firmy Oresi. Nepočítejte ale s tím, že byste se teprve při instalaci linky rozhodovali, zda ji chcete mít pět, či devět centimetrů nad podlahou. Toto rozhodnutí musíte udělat při plánování, neboť je třeba vyrobit na míru sokl. Ten prostor pod linkou uzavírá. Kuchyň tak lépe vypadá a nemusíte pod ní uklízet.

Foto: David Agner

Pak přišly na řadu i horní skříňky a policeFoto: David Agner

Foto: David Agner

Veškeré desky se řezaly až na místěFoto: David Agner

Kde je skříňka na myčku?

Po instalaci spodních skříněk budete mít možná pocit, že vás firma ošidila, protože v sestavě bude chybět skříňka na myčku. Ale nic takového neexistuje! „Zatímco chladnička se ukrývá do skříně a trouby se zasouvají do připravených otvorů, na myčku žádná skříňka neexistuje. Tyto přístroje se staví na podlahu jako nevestavěné a přední panel mají uzpůsobený tak, aby na něj šla našroubovat dvířka v barvě kuchyňské linky. Shora je pak kryje pracovní deska,“ vysvětluje Jan Sladký.

Už před návštěvou kuchyňského studia byste měli mít rozmyšleno, jakou chcete chladničku. Na značce nezáleží, ale je třeba vědět, zda bude chladicí část nahoře a mrazicí dole, nebo naopak. A také je důležitá výška. Podle těchto údajů se vyrobí ta správná skříňka. Je pak jedno, zda dovnitř dáte značku Whirlpool jako my, nebo upřednostníte jinou.

U trub to bývá jedno, klasické nebo kompaktní mívají vždy jednu velikost.

U horních skříněk můžete o výšce diskutovat

Při instalaci horních skříněk máte šanci diskutovat o jejich výšce. Tedy v případě, že zde není osazená digestoř. Jinak musíte respektovat přívod elektřiny a u odtahových také vzduchoinstalace.

Je ještě jeden důvod, proč být instalaci přítomný. Firma vám může dát v některých případech vybrat, jak chcete umístit dřez, zda má být otočený odkapávací plochou doleva, nebo doprava. Na místě a ve skoro hotové kuchyni si také budete moci zvolit, jak chcete navrtat madla, zda vodorovně, či svisle, a kam přesně.

Foto: David Agner

Spoje jsou téměř neviditelnéFoto: David Agner

Spáry, které nevidíte

Zatímco skříňky dokáže šikovný kutil složit, s hezkým spojem v rohu pracovní desky si poradí hůře. „Nejlepší je frézový spoj, který také děláme, neboť zůstává téměř neviditelný. V boku desky se vyfrézují drážky a dvě části desky se zde spojí. Desky se navíc promažou speciálním voděodolným lepidlem a ještě zespoda stáhnou šrouby. Výsledkem tohoto procesu jsou téměř neviditelné spoje,“ popisuje postup odborník Oresi.

Nenechte se ošálit sliby některých výrobců, že vám spoj udělají ve fabrice a na místo dovezou už hotovou desku. Jen výjimečně jsou totiž v českých bytech pravoúhlé rohy, zpravidla mívají o nějaký ten stupeň více či méně. Předpřipravená deska sem nebude pasovat.

Jednodušší než frézový spoj je napojení desek pomocí obyčejné lišty. Je to sice jednoduché a rychlé, ale lišta je samozřejmě na desce vidět, a tak se kolem ní budou držet nečistoty a špína.

Trendem posledních let, kterému jsme podlehli i my, je volba stejného materiálu na pracovní desku i na obložení stěn za ním. Důvodem je nejen zajímavý vzhled, ale především snadná údržba hladké plochy. I zde je podmínkou dobře zvládnutý spoj a přechod. K utěsnění spár se používá voděodolný silikon a lišty nové generace. Ty jsou doplněné těsněním, které nepodléhá vlivu vody a „nezpuchří“.

Foto: David Agner

Instalace digestoře byla složitějšíFoto: David Agner

Sádrokarton digestoř neudrží

Instalace ostrůvku není složitá, probíhá stejně jako u spodních skříněk. Podle šablony zde odborník vyřízl otvor pro varnou desku, stejný postup se volil i při osazení dřezu. Náročnější je upevnění digestoře, a to hlavně když máte sádrokartonové podhledy. Nejenže je třeba přesně připravit elektroinstalaci, ale především: odsavač nelze připevnit jen do sádrokartonu. „Odsavač váží kolem čtyřiceti kilogramů, a to by tento materiál neudržel. Je třeba na tento fakt upozornit už při zaměření kuchyně, aby bylo možné dát do podhledu výztuhu jako v tomto případě,“ upozorňuje Jan Sladký.

V našem případě jsme měli specifický požadavek na hloubku ostrůvku, má 96 centimetrů oproti standardním šedesáti. Vzniklo nám tady malé jídelní místo.

Na závěr se ještě do celé kuchyně namontovalo osvětlení a madla. Instalace trvala dva dny.

Foto: David Agner

Za dva dny bylo vše včetně spotřebičů na svém místěFoto: David Agner

Pokud si necháváte instalovat kuchyň, ještě než propustíte montážníky, zkontrolujte si:

  • zda nejsou dvířka někde škrábnutá či jinak poškozená
  • jestli jsou hrany všech dvířek a zásuvek v rovině
  • sáhněte na všechna madla, zda pevně drží
  • každá dvířka otevřete a zavřete, ověřte si, zda fungují
  • pokud jste si objednali tlumiče, zkontrolujte, jestli jsou na svém místě
  • stejně tak otevřete a zavřete zásuvky, ať někde nedrhnou
  • koukněte na frézový spoj, zda ho opravdu nevidíte
  • nezapomeňte zapnout a vyzkoušet všechny spotřebiče, zda chladí, vaří, pečou a odsávají
  • zapněte všechna světla, jestli svítí

Taková kontrola je sice zdlouhavá a po montáži vás už bavit nebude, ale nepodceňujte ji. Ušetříte si tak spoustu pozdějších nedorozumění a reklamací.

Kuchyň vám pak bude dělat radost stejně jako nám!

Reklama

Související témata:

Načítám