Hlavní obsah

Jak chytře zařídit garsonku? Podívejte se!

Foto: RAP partners architekti, Iveta Kopicová

Kuchyňský kout v černo-červeném provedení. V kombinaci s bílou kuchyňskou linkou tvoří pastvu pro očiFoto: RAP partners architekti, Iveta Kopicová

Reklama

Malé byty si dnes pořizují hlavně mladí. Jak ale zařídit necelých padesát metrů čtverečních, abyste do nich umístili vše, co potřebujete, a ještě to vypadalo hezky? Jde to, podívejte se!

Článek

Pokud máte představu, že malý byt musí být stísněný a přeplněný věcmi, hluboce se pletete. Navíc za něj platíte nižší činži a služby a méně se nadřete při uklízení. Když se při zařizování poradíte s architektem, výsledek je ohromující.

V podstatě garsonka, v moderní terminologii developerů 1 + kk, v novostavbě v Praze 3 o velikosti 45 čtverečních metrů, je jako stvořená pro mladou dvojici. „Při zařizování jsme měli volnou ruku, což je pro architekta ideální stav. Vznikl tak moderní veselý interiér bez designových klišé, která v mých očích byla vždy chladná,“ svěřuje se autor realizace architekt Mojmír Ranný z RAP partners architekti.

Foto: RAP partners architekti, Iveta Kopicová

Klasickou „sedačku“ nahrazují originální pohovka a dvě křesla. Pohovka slouží i jako postel, je totiž rozkládacíFoto: RAP partners architekti, Iveta Kopicová

Kuchyň a obývák v jednom

Architekt navrhl chytré řešení – svislou desku, která místnost opticky rozdělí na dvě části. Na jedné její straně vznikl útulný jídelní kout, který je součástí kuchyně, na druhé šikovný pracovní kout. Praktickým řešením v případě, kdy nemáte dostatek prostoru, je vestavěný nábytek s policemi. Skříň je účelná a pojme značné množství šatstva a věcí. Stačí zatáhnout dveře – a je uklizeno. Na skříň navazuje soubor nižších skříněk, volně přecházejících do obývacího pokoje.

Foto: RAP partners architekti, Iveta Kopicová

Pracovní kout. Je malý, a proto stále uklizený. Přesto je funkčníFoto: RAP partners architekti, Iveta Kopicová

I kontrast může ladit

„Na kuchyňskou linku i na vestavěný nábytek jsme použili vysokotlaký laminát Polyrey. V lesklém provedení je sice trochu dražší, ale odolnější. Navíc je praktický, dobře se udržuje a působí esteticky,“ upozorňuje architekt Ondřej Píhrt za stejného ateliéru. Červená barva interiér oživuje, a přestože je kontrastní, dobře ladí s bílými skříňkami a neutrální šedí stěny a bytových doplňků. Nábytek vyráběla podle návrhu architekta firma Woodface. Velké zrcadlo v předsíni je další dobrý trik; opticky prostor zvětší a zesvětlí.

Foto: RAP partners architekti, Iveta Kopicová

Vestavěná skříň je ideálním řešením pro malé prostory. Na podlaze vidíte, jak i dřevěná podlaha přirozené barevnosti z klasických masivních dubových parket může harmonicky doplňovat velmi moderní interiérFoto: RAP partners architekti, Iveta Kopicová

Minimalismus a orchideje

Originální sedací souprava byla vytvořena z rozkládací pohovky a křesel. Pohovka se na noc promění v postel. Řešení zcela vyhovuje potřebám majitelů bytu. Oba jsou totiž po většinu dne mimo domov, v práci, sportují... Samostatná ložnice jim zatím nechybí. Čalouněný nábytek není žádná „sériovka“, jde o individuální kusy z autorské dílny architekta Ranného. Celý byt je zařízen spíše v minimalistickém stylu. Orchideje mu dodávají nádech exotiky. A nejsou ani příliš náročné na pěstování.

Foto: RAP partners architekti, Iveta Kopicová

Chytré zrcadlo a zdobná orchidej. Stylově čisté a praktické řešeníFoto: RAP partners architekti, Iveta Kopicová

Zelená koupelna probudí

Asi nejdivočejší a barevně nejvýraznější je v tomto bytě koupelna. Ostrá zelená je svěží a člověka po ránu probudí. Místo klasické vany je zde prostorný sprchový kout. Proč ne, sprchové kouty se dnes nosí. Zaberou méně místa, a podle rad některých odborníků je sprchování více hygienické.

Foto: RAP partners architekti, Iveta Kopicová

Koupelna pro odvážlivce. Zelený obklad připomíná svěží jarní zeleňFoto: RAP partners architekti, Iveta Kopicová

A jsme zase u těch preferencí... Koupelna je v tomto bytě vybavena sanitární technikou značkyKeramag. Svítidla se k celku hodila nejvíc v designu značky Philips.

A kolik to všechno stálo? Kompletní zařízení nábytkem, obklady a sanitární technikou do koupelny vyšlo majitele na 490 000 korun.

Foto: RAP partners architekti

Půdorys malého bytuFoto: RAP partners architekti

Líbilo by se vám bydlení v takhle zařízeném malém bytě? Investovali byste do zařízení s pomocí architektů? Dejte nám vědět v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám