Hlavní obsah

Jak dětem správně svítit? Neriskujte, že onemocní!

Foto: thinkstock

Nekazte dětem oči špatným osvětlením!Foto: thinkstock

Reklama

Stejně jako dítěti podle věku kupujete do pokojíčku třeba postel, berte ohled na jeho stáří i při výběru svítidel. Když je zvolíte špatně, zaděláváte mu na zdravotní problémy. Jak neudělat chybu? Poradíme!

Článek

Možná na výběru osvětlení dětského pokoje neshledáváte žádný problém, najít se jich ale dá hned několik. A když vyberete špatně, mohou dítě zbytečně potrápit oční potíže či špatné soustředění.

„Při koupi osvětlení dětského pokoje by rodiče měli myslet na to, že při nevhodných typech světel mohou děti trpět například bolestí hlavy. Nad pracovním stolem by školák určitě neměl mít lampu s jasně svíticí zářivkou, ale spíš mírnější teplé světlo,“ říká dětský lékař Jan Němeček.

Jak by tedy mělo vypadat osvětlení v pokoji školáka, předškoláka či batolete?

Školák potřebuje více světel

Protože si školáci svítí u stolu na učení, je nutné mít v pokoji více světel. „Pro školáky jsou nepostradatelné stolní lampičky, ideální jsou lampy s kloubovým ramenem, které je možné si přizpůsobit a nasměrovat podle potřeby,“ podotýká Marek Procházka ze společnosti OBI. Zde pozor na nedostatečné nebo naopak příliš ostré světlo. „Z nich děti mohou mít podrážděné a bolavé či unavené oči,“ upozorňuje oční lékařka Jana Syslová z Dětské oční ambulance Vinohradské nemocnice.

Foto: thinkstock

Aby se dětem dobře četlo, musí být světlo vydatné, ale nesmí oslňovatFoto: thinkstock

Lampičkou na pracovním a nočním stolku školáka ale osvícení pokoje nekončí. Chybět nesmí centrální osvětlení, většinou stropní svítidlo. Praktické je pořídit si kolejnici, po které může jezdit i několik svítidel, a nasměrovat je tak lze na různá místa v pokoji. Hodí se třeba ve velké místnosti, kterou by jeden lustr dostatečně neosvítil. Pokud vám ani tak nepřijde osvětlení dostatečné, doplňte ještě nástěnné osvětlení. A nezapomeňte na lampičku u nočního stolku. Váš školák si třeba již nyní rád čte…

A jak je to se žárovkami? Do noční lampičky použijte LED žárovku, nevydává nepříjemně ostré světlo, a navíc nerozpálí lampu, na kterou by dítě mohlo sáhnout. Na pracovní stůl starších dětí je zase ideální zářivka, která osvětlí větší plochu. Do stropních svítidel potom namontujte úspornou žárovku.

Předškolák chce malovat

Noční světla užijete i u předškoláků, stejně tak věnujte pozornost i osvětlení místnosti. „Pořádně se soustředit dokáže dítě kolem čtvrtého roku. To už si samo třeba maluje a je třeba dbát na to, aby jeho pracovní plocha byla osvětlena,“ říká dětská lékařka Hana Cabrnochová. I u předškoláka je třeba zvážit nákup lampičky umístěné na nočním stolku, aby si mohl před spaním prohlížet oblíbenou knížku. Menším dětem ale vybírejte noční lampičku, kterou lze napevno uchytit na zeď nebo stolek, aby ji v noci na sebe nestrhlo. Zvažte i výšku, do které lampičku umístíte, když bude moc nízko, bude dítěti pálit přímo do očí.

Foto: thinkstock

Například tato hravá stropní svítidla zaručují dostatek rozptýleného světla v prostoruFoto: thinkstock

Batolatům posviťte v noci

V klidu mohou zatím být rodiče batolat. Ta jsou neustále v pohybu, cestují po bytě za tím, co je zrovna zaujalo a chvíli neposedí. Přesto i pro ně existují na trhu speciální svítidla, která jim zjednoduší život. Marek Procházka doporučuje třeba svíticí hračky, které se zapojí do zásuvek nebo barevné LED pásky. Udržují přítmí a dítě neruší při usínání a ze spánku. Vyřešit speciálním světlem můžete i situaci, kdy se dítě „stěhuje“ z postele ve svém pokoji do vaší ložnice. Na trhu jsou totiž i noční světla s pohybovým čidlem, rozsvítí se ve chvíli, kdy dítě sleze z postele.

V dalších článcích pro vás máme tipy na správné osvětlení celého bytu, jak správně svítit nad jídelním stolem, na výběr svítícího nábytku nebo třeba i na osvětlení terasy, balkonu i zahrady. A jaká světla se osvědčila vám?

Reklama

Načítám