Hlavní obsah

10 tipů na správné osvětlení bytu

Foto: droog.com

Osvětlení by nemělo pocházet z jednoho zdrojeFoto: droog.com

Reklama

Také vás dlouhé dny, kdy je venku světlo ještě v devět hodin večer, nabíjejí energií a vy máte více energie něco dělat, sportovat nebo si jen tak užívat? To, že podobnou energii nemáme celoročně, většinou způsobuje špatné osvětlení v bytě. Víte vůbec, jak doma správně svítit?

Článek

Pro osvětlení interiéru platí, že čím více tím lépe. To ale platí hlavně o zdrojích světla, tedy lustrech, lampách či lampičkách, nikoli o síle žárovek či zářivek. Velmi silné světlo totiž může působit negativně a oslňovat. Jak tedy navrhnout správné osvětlení?

1. Jeden lustr nestačí

Zapomeňme na to, že místnost osvětlíme jedním lustrem, který máme pověšený uprostřed místnosti. Nikoli. Lustr zpravidla dodává jen takzvané orientační světlo a není vhodný k tomu, abychom při takovém světle cokoli dělali.

2. Světlo k práci

Na každý pracovní stůl - bez ohledu na to, zda složí dětem či dospělým - patří pracovní lampa. Tu umístíme tak, aby nestínila. Tedy praváci ji mají mít nalevo, leváci napravo. Světlo by mělo na stůl dopadat z výšky 40 až 50 centimetrů pod úhlem 60 až 70 stupňů.

3. Lampa na nočním stolku

Příruční lampy patří i na noční stolky. Svítidlo by mělo být umístěno tak, aby třeba při čtení dopadalo na stránky směrem od hlavy či z boku. Mnozí dávají přednost před stojací lampou té nástěnné. Ta by měla být vybavená ramenem, abychom si mohli měnit úhel dopadu světla podle toho, zda v posteli při čtení sedíme nebo ležíme.

Foto: Massive

Světlo v dětském pokoji nesmí narušovat spánekFoto: Massive

4. K televizi je třeba světlo

Není pravda, že při sledování televize či monitoru je dobré mít kolem dokola zhasnuto. Kombinace ostrého světla na obrazovce a okolní tmy kolem příliš zatěžuje oči, způsobuje únavu i bolest očí a hlavy. Proto se i v tomto případě doporučuje mít zapnutou třeba lampu nejlépe v blízkosti televize.

5. Světlo na noc

Do pokoje těch menších, kteří se bojí tmy, jsou určená takzvaná noční světla do zásuvky. Jejich intenzita je minimální, a tak nenarušuje regeneraci organismu, ke které je nutná tma. Použít můžeme také lampu se stmívačem, kde si nastavíme pouze nejnižší intenzitu.

6. Osvětlení kuchyně

Kuchyň má svá specifika a opět tady potřebujeme několik zdrojů světla. Lustr zpravidla umisťujeme nad jídelní stůl, ale mnohem důležitější je osvětlení pracovní plochy. Zpravidla se řeší umístěním zářivek či bodových světel do dna horních skříněk. Osvětlení varné desky zajistí digestoř. Čím dál častěji se setkáme i s osvětlením uvnitř skříněk - lépe tak vidíme, kde co máme uložené.

Foto: Ikea

Lustr je zpravidla nad jídelním stolemFoto: Ikea

7. Svítíme v koupelně

Do koupelny volíme speciální světla, která jsou vhodná k použití do vlhkého prostředí. Přesto je raději neumisťujeme do okolí vany a sprchového koutu, a to hlavně kvůli bezpečnosti. I tady je vhodné zvolit několik zdrojů světla a to zvlášť kolem umyvadla a zrcadla, které používáme v koupelně nejčastěji.

8. Jak na chodby a předsíně?

Pro osvětlení chodeb jsou nejvhodnější stropní nebo nástěnná svítidla, která na rozdíl třeba od stojacích lamp v prostoru, který většinou není příliš velký, nepřekážejí. Opět platí, že čím je prostor větší, tím bychom jich měli mít více.

9. Praktické stmívače

Stále častěji se u světel setkáváme se stmívači, které nám umožňují regulovat si intenzitu světla podle toho, jak potřebuje. Chceme si u lampy číst nebo potřebujeme pouze slabé intimní osvětlení? Stmívače nám dovolí vybrat si. A navíc šetří energii.

10. Svítíme úsporně

Klasické žárovky brzy - na základě rozhodnutí Evropské unie - už nekoupíme. Do lamp či lustrů tak můžeme volit úsporné zářivky, které spotřebují čtyřikrát méně energie a na vzestupu jsou takzvané LED diody, které se vyznačují nejen nízkou spotřebou, ale také dlouhou životností. Jsou ale zatím poměrně drahé.

A rada na závěr: nezapomeňte, že nejpřirozenější je pro člověka sluneční světlo, tak si maximálně užívejte krásných dnů!

Reklama

Související témata:

Načítám