Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Aktualizováno

O pečení kuřete se v nejedné rodině vedou spory na život a na smrt. Jak dlouho se má péct? Na břiše, nebo na zádech? Nebo raději otáčet? A jak poznat, že už je hotové, když každá trouba peče úplně, ale úplně jinak? Přišel čas složit zbraně. Takhle upečete celé kuře šťavnaté a navíc i s křupavou kůrčičkou!

35 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 1 hrnek vody
  • 1 palice česneku
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 ks kuřete
  • 125 g másla
Článek

Postup

01.

Po vyjmutí z obalu kuře důkladně omyjte pod vlažnou tekoucí vodou. Podívejte se i dovnitř, jestli tam nezůstala například žluč, kterou případně vyřízněte. Nezapomeňte kůži ještě pečlivě prohlédnout a malé zbytky peří odstranit pinzetou. Kuře poté osušte papírovými utěrkami.

02.

Kuře osolte zvenku i zevnitř, případně použijte pepř, grilovací koření nebo mletou papriku. Do pekáčku rozprostřete trochu nadrobno pokrájené cibule, do stran položte na půl překrojenou palici česneku, na vše položte kuře, na které dejte plátky másla a podlijte vodou.

03.

Troubu předehřejte na 230 stupňů Celsia, kuře položte do pekáčku na záda, přiklopte poklicí a pečte. Zhruba po 25 minutách teplotu snižte na 180 stupňů Celsia (u horkovzdušných trub na 165), kuře otočte, přelijte výpekem, zpátky přiklopte a pečte dalších 25 minut. Poté kuře znovu otočte a vraťte do trouby. Po deseti minutách pokličku odklopte, přelijte výpekem a nechte vytvořit křupavou kůrčičku. Vyplatí se v troubě zapnout funkci gril či teplotu opět zvýšit nad 200 stupňů Celsia.

04.

Kuře se také rádo přátelí s bylinkami a máslem. Tymián, rozmarýn nebo třeba šalvěj posekejte a smíchejte s mírně změklým máslem. Směs pak prsty vetřete pod kůži – prsa pak nebudou suchá a chuť bylinek je celá prostoupí! Bylinky můžete spolu s celým jablkem nebo citronem naládovat i dovnitř. Aby vám náplň z kuřete během pečení nevycestovala ven, vyplatí se kuřecí stehna zkřížit. K sobě je můžete přichytit kouskem alobalu nebo kůži u otvoru naříznout podélně tak 1 centimetr od kraje a konec stehna mezerou provléknout.

05.

Hotové kuře vyndejte z trouby, zabalte do alobalu, nechte pár minut „dojít“ a podávejte, s bramborami, rýží nebo pečivem.

Způsobů, jak zjistit, že už je kuře hotové, existuje hned několik. Babičky radí zkusit po 40 minutách oddělit krouživým pohybem stehenní kost od kuřete. Pokud to jde – máte hotovo. Vyplatí se také proříznout stehno až ke kosti a přesvědčit se, zda maso uvnitř není růžové. Dobře poslouží i kuchyňský teploměr, který zapíchnete dovnitř – maso by mělo mít uvnitř 80 stupňů Celsia, na prsou 75.

Reklama

Související témata:

Načítám