Hlavní obsah

Jak partnera dostat z „depky"?

Foto: Thinkstock

Buďte partnerovi oporou i ve špatné náladěFoto: Thinkstock

Reklama

Jen otevřel dveře, poznala jste, že nemá nejlepší náladu. Pak pozdravil a z tónu jeho hlasu vám došlo, že je to zlé. Teď váš partner mlčky sedí na gauči a je vyřízený. V práci ho bezdůvodně seřval šéf, nepodařil se mu obchod nebo mu někdo naboural dva dny staré auto? Důvod jeho nenálady může být jakýkoli, ale vy ho z ní potřebujete dostat. Jak? Zkuste naše čtyři metody!

Článek

Pokud spolu nějakou dobu žijete, máte na nálady svého manžela či partnera radary. V podstatě okamžitě poznáte, že se něco děje, případně, jak moc je to vážné. A tím mu vlastně dáváte jakousi první pomoc. „Největší pomocí pro muže je pocit, že má v partnerce tu nejlepší kamarádku, která mu bude vždy ku pomoci, která rozumí jeho potřebám i stavům. Je vlastně úplně jedno, co se stane, hlavní je, že muž ví, že se doma může vykecat a bude vždy přijat takový, jaký je, bez výčitek a kritiky,“ říká kouč partnerských vztahů Aleš Kalina. A kdyby to přeci jen nezabralo, zkuste následující čtyři tipy.

1. Nechvalte ho, ale povzbuďte!

Sice se říká, že muži potřebují chválit, ale nesmí se to přehánět. „Plané chválení je k ničemu. Je ploché a dělá z chlapa plochého konzumenta chvály,“ varuje Aleš Kalina. Proto na to musíte jít chytře a místo chrlení jedné lichotky za druhou, přistupte ke konstruktivnímu povzbuzování. Seřval vašeho muže šéf? Ztrapnil ho před kolegy? Tak mu důrazně vyjmenujte jeho pracovní kvality. Připomeňte mu jeho vzdělání, skvělou praxi v oboru, desítky spokojených klientů a podobně. „Určitě stojí za to ho povzbudit, aby si nenechal kálet na hlavu. Šéf je přece taky jenom člověk s jednou dírou do zadku a nemá právo na nikoho pořvávat a sesekávat mu náladu,“ radí Aleš Kalina.

2. Udělejte mu hezký večer se vším všudy

Domov je místem odpočinku a bezpečí. A pokud má za sebou váš manžel vážně špatný den, potřebuje relaxovat o to víc. Naštvání z nabouraného auta či nevydařeného obchodu určitě zmírní dobrá večeře, sklenka vína a partnerka, která vyslechne všechny jeho strasti a jako bonus s ním ráda zhlédne akční trhák plný bojových scén, i když tomuto typu filmů sama neholduje. „Ano, to je skvělá léčba! Udělat jeho oblíbené jídlo a protáhnout tu bolest přes žaludek. A film je také dobré lákadlo. Navíc vše v tomto případě poslouží k tomu, že si partner uvědomí, že ve vás má oporu. Prostě jdete vyladit jeho motor a vůbec vám nevadí, že se budete malinko přemáhat,“ vysvětluje Aleš Kalina.

A v příjemném večeru můžete samozřejmě pokračovat i v ložnici, ve vašem objetí partner zcela jistě zapomene na ošklivé škrábance na svém novém autě.

Foto: Thinkstock

S přáteli se možná uvolníFoto: Thinkstock

3. Zapijte krizi s přáteli

Je tak nějak uondaný, bez nálady a dnešní „výměna názorů“ s věčně nespokojenou a hysterickou kolegyní byla poslední kapkou? Zkuste mu uspořádat menší mini večírek v oblíbené hospůdce s pár nejlepšími přáteli. Tam můžete nahromaděnému stresu připít na rozloučenou a společnými silami se ho zbavit. Jen pro jistotu zjistěte, jestli váš muž není natolik unavený, že nemá na nic takového ani pomyšlení. „Udělat si v oblíbené restauraci jakousi bojovou poradu o debílkovi z práce nebo podpořit budoucí výhledy v byznysu je nadmíru úžasné,“ potvrzuje Aleš Kalina.

4. Udělejte mu radost malým dárkem

Sbírá váš muž angličáky, je vášnivý hráč počítačových her nebo už nějakou dobu mluví o nejnovějším cédéčku své oblíbené kapely? Tak mu udělejte radost a pořiďte mu malý dárek, který jeho špatnou náladu zmírní. Ale dejte pozor, aby se necítil jako malý kluk, který dostal lízátko, aby už konečně přestal brečet. Zvolte si strategii a udělejte z dárku tak trochu legraci. „Tu máš miláčku. Až tě bude příště štvát šéf, zahraj si na počítači tuhle střílečku a představuj si, že pálíš do něj,“ řekněte například. Uvidíte, že si hru okamžitě poběží vyzkoušet a že nenáviděný šéf mnohokrát zemře krutou virtuální smrtí.

A co vy, milé čtenářky? Co funguje na vaše partnery? Co jim spolehlivě zvedne náladu? Zapojte se do diskuse pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám