Hlavní obsah

Jak proměnit obyčejnou kuchyň v praktickou?

Foto: Hettich

Dokonalý přehled a pořádek dodají kuchyni tu pravou krásuFoto: Hettich

Reklama

Ta pravá krása je ukrytá vevnitř! To platí nejen o člověku, ale i kuchyňských linkách. Naleštěná a krásně vyrobená dvířka sice zaujmou na první pohled, ale při práci mnohem více oceníte něco zcela jiného – dokonalý systém ukládání, pomocníky na krájení a další doplňky, které dokážou udělat z obyčejné kuchyně praktickou!

Článek

Máte pocit, že dobrá hospodyně dokáže udržet pořádek v kuchyni i bez toho, aby do těchto doplňků investovala tisíce korun? Ano, jde to. Ale bude to od vás žádat více práce a času. A je na každém, zda chce volné chvíle trávit úklidem skříněk v kuchyni, nebo čtením či na vycházce venku. Mnozí už na to přišli.

„Nejžádanější jsou v současnosti právě ty doplňky, které přehledně organizují potraviny či nádobí, tedy různé typy drátěných programů a příborníky, anebo které dokážou co nejvíce využít a zpřístupnit místa, která jsou jinak hůře dostupná jako rohové kouty, hluboké potravinové skříně a podobně,“ říká Silvestr Schwarz ze společnosti Kuchyně Gorenje. Naopak menší zájem je podle něj o vestavné odpadkové koše, výsuvné programy do vysokých skříní a podobně.

Že netušíte, co by se mohlo doma hodit vám? Zkuste se inspirovat našimi sedmi tipy!

Jde to i levně

Myslíte si, že tito pomocníci navýší cenu vaší kuchyně o tisíce? Nikoli. K sehnání jsou i levnější varianty. Příkladem je série Rationell z IKEA. Ta nabízí dřevěný příborník v provedení buk o délce 50 a šířce 30 centimetrů za 249 korun. Doplnit ho lze dělicí příčkou s nastavitelnými přepážkami, které vám dovolí rozdělit si zásuvku podle potřeby. Jeho cena je 179 korun.

Foto: IKEA

Nastavitelné organizéry usnadní dodržování pořádku v zásuvkáchFoto: IKEA

Dřez ideální na krájení

Bojujete v kuchyni o každý centimetr pracovní plochy? Zkuste tedy využít i dřez! Pomůže vám v tom přídavná krájecí deska na dřez Delta Multicolor, která vytváří další pracovní místo na kuchyňské lince. Má i další výhody – použít ji může i kdekoli jinde jako běžné krájecí prkénko a stejně jednoduše ji i umyjete. Společnost Gorenje ji zpravidla dodává do svých kuchyní jako součást dřezu, pokud byste ji kupovali samostatně, počítejte s částkou 200 až 450 korun podle materiálu a velikosti.

Foto: Gorenje

Krájecí deska promění dřez v tolik důležitou pracovní plochuFoto: Gorenje

Do skříně i na stůl

Máte pocit, že vnitřní systémy do zásuvek vám tak akorát přidělávají práci, protože potraviny zpravidla musíte přesypávat do dóz, které sem pasují a „na míru“ musí být i všechny plechovky, sklenice a další nádoby? Omyl! Jde to i jinak. „Pořídit si lze i praktické kuchyňské pořadače, které do zásuvek či poliček jen položíte, a pak pohodlně vyjmete za rukojeť. Jsou ideální právě pro suroviny v původním balení, jako je rýže, mouka a podobně, ale můžete je použít i jako servírovací sadu pro dochucovadla, pečivo či ovoce,“ popisuje jednu z novinek na trhu Martin Noha z firmy Brabantia. Pořadače se vyrábějí ve čtyřech velikostech a jejich cena začíná na 490 korunách.

Foto: Brabantia

Nové pořadače snadno z police vyndáte a donesete, kam potřebujeteFoto: Brabantia

Že byste více než vnitřek kuchyně potřebovali změnit její vnějšek? Zde jsou 3 dokonalé proměny kuchyně pomocí dvířek!

Pro rychleji prostřený stůl

Nejen dokonalý pořádek ve skříňkách, ale i rychleji prostřený stůl budete mít se speciálním držákem talířů Blum, který lze pomoci dvou tlačítek ze skříňky či zásuvky vyjmout a donést, kam potřebujete. Je vhodný na talíře o průměru 18 až 32 centimetrů a použít ho lze do zásuvek s hloubkou minimálně 17 centimetrů. Jeho cena je 1205 korun.

Foto: Blum

Držák talířů zjednoduší i prostírání stoluFoto: Blum

Roh není za trest

Dokonalý přehled můžete mít i o věcech uložených v těžko přístupných rohových šuplíkách. A to díky plnovýsuvné zásuvce Blum Tandembox Space Conner. Ten umí vše, co obyčejné zásuvky, tedy vyjíždí celý, je vybavený integrovaným tlumeným dovřením a unese až padesát kilo. Cena je 2460 korun.

Foto: Blum

Že je roh na skladování věci nepraktický? S touto zásuvkou to neplatí!Foto: Blum

Je vám podobný pomocník k ničemu, protože máte tak malou kuchyň, že si můžete o skříňkách nechat zdát? Zkuste náš tip: Málo místa v kuchyni? Začněte věšet!

A zase ten roh…

Rohové skříňky raděj ne! To tvrdí každý, kdo je někdy měl a na vlastní kůži si vyzkoušel, jak těžké je tento prostor účelně využít. Do zadních částí špatně dosáhnete, prostor se zde špatně využívá. Napravit to mohou i takzvané „kolotoče“ které vám vše přivezou až pod nos. Cena výsuvných programů Le Mans se u společnosti Kuchyně Gorenje pohybuje od 3000 do 7000 Kč.

Foto: Gorenje

Věci uložené v nejtmavším rohu skříňky vám k ruce přiveze speciální kolotočFoto: Gorenje

Velké řešení pro malé

Máte vysoké stropy nebo jste moc nenarostli, a tak nedosáhnete pohodlně do horních skříněk? Řešení nabízí speciální „výtahový“ systém horních skříněk Hettich Cosario, kdy vám police i s jejich obsahem sjíždějí dolů. Do skříněk můžete uložit až pět kilogramů, předměty by neměly být vyšší než dvanáct centimetrů. Jsou ideální i k dodatečné instalaci. Cena za modul o šířce 55 centimetrů je 16 900 korun.

Foto: Hettich

Diky poličkám, které po otevření sjedou dolů, máte vše krásně při ruceFoto: Hettich

Už víte, který z těchto doplňků je pro vás ideální? Napiště to ostatním v diskusi pood článkem!

Reklama

Načítám