Hlavní obsah

3 dokonalé proměny kuchyně! Pomocí dvířek!

Foto: Trachea

Stará paneláková kuchyň: máte ji také?Foto: Trachea

Reklama

Kuchyňská dvířka, přesněji řečeno jejich výměna dokáže zázraky. Zcela promění vaši kuchyň a dodá jí nový a moderní ráz. Nevěříte? Přesvědčíme vás! Máme pro vás jednu starou kuchyň, u níž jsme nechali vyměnit třikrát dvířka. A výsledek?

Článek

Výměna kuchyňských dvířek je jednodušší, rychlejší, a hlavně mnohem levnější, než když byste měnili celou sestavu. Zvlášť pokud zvolíte zajímavý vzhled, a ještě ho zdokonalíte novým obkladem za pracovní deskou. Za zhrubadesettisíc korun máte nový interiér.

Výměna dvířek: Pro koho je to dobré řešení?

Pořídili jste si i přes varování okolí, že se brzo okouká, fialovou či zelenou kuchyň, a teď vás to mrzí? Anebo je vám líto vyhodit svou starou kuchyň, protože se vám v ní dobře pracuje, všechno máte při ruce, nechybí spousta úložných prostorů, jen ta dvířka jsou prostě „de mode“? Pak jste ideálními adepty na proměnu pomocí dvířek. „Myslím, že zejména ženy v kuchyni tráví tolik času, že mají právo a zaslouží si čas od času dvířka vyměnit a pořídit si taková, která se jim budou líbit,“ říká designérka Kamila Douděrová ze studia Kamidesign a přirovnává to k šatům: „Také přece nebudete nosit šaty deset let jen proto, že se ještě nerozpadly, a nové si koupíte dříve. Tak proč to neudělat i s kuchyní?“

Zároveň však přidává varování, kdy se proměně pomocí dvířek vyhnout. Jsou to především špatné dispozice původní kuchyně. „Velmi často se setkávám s tím, že lidé mají kuchyň ve tvaru písmene L či U a je postavená tak, že je mezi jednotlivými částmi značný rozdíl a hodně se při vaření naběhají. Samozřejmě důvod k výměně celé kuchyně jsou i obvyklé chyby starých bytů, jako je málo úložných prostorů či chybějící místo na práci,“ vyjmenovává Kamila Douděrová časté chyby, kvůli nimž se vyplatí vyměnit celou kuchyň.

Foto: Thinkstock

Výměnu dvířek zvládne každý šikovný mužFoto: Thinkstock

Tip redakce: Více se o nových metodách, jak snadno změnit interiér, dočtete v článku Proměna (nejen) kuchyně levně a rychle.

Druhou podmínkou je dobrý stav korpusů, na něž se budou nová dvířka zavěšovat. „Před výměnou dvířek by si měl každý zkontrolovat, zda jsou korpusy v pořádku a půjdou použít i nadále. Zpravidla to tak bývá, protože na náročný provoz v kuchyni doplatí právě kuchyňská dvířka," doporučuje Jiří Slovák ze společnosti Trachea a dodává: „Ze stávajícího korpusu se v některých případech dají dokonce využít i původní panty. Truhlář vám do nových dvířek udělá otvory na míru. A vy opět o něco ušetříte.“

Pokud tato pravidla splňujete, koukněte se, jak krásnou kuchyň můžete mít!

Stav před:

Možná ji máte doma – je to bílá paneláková klasika, která kdysi mohla okouzlit svou jednoduchostí, ale dneska už je to spíš nuda. Navíc obklady za pracovní deskou imitující žulu už jsou také dávno nemoderní. A každý, kdo měl sestavu na nožičkách, tuší, kolik prachu a nepořádku se pod ní usazovalo a jak těžké ho bylo uklízet. To vše dokážou vyřešit nová dvířka a obklad za pracovní deskou. Bohužel sporák zůstává stále v rohu, což není ideální. Ale majitelé si na to už zvykli. A proměna za nízkou cenu zde dostala přednost před komplexní.

Proměna 1: Pro ty, co chtějí opravdovou změnu

Foto: Trachea

První kombinaci malinové a vanilkové barvy zdobí květinový dekorFoto: Trachea

Jestliže milujete barvy v kuchyni, inspirujte se v článku Barevná kuchyň 3x jinak.

Proměna 2: Pro milovníky dřeva

U horní sestavy designér opět vsadil na nenápadnou vanilku, tentokrát ale bez vzoru. Lépe tak vynikne krása dřeva dole. I v tomto případě staré dlaždice nahradil bílý obklad.

Foto: Trachea

Druhá varianta s dezénem ořechového dřeva zaujme milovníky přírodních materiálůFoto: Trachea

Proměna 3: Když upřednostňujete eleganci a minimalismus

Horní dvířka imitují méně známou dřevinu okapu, její světlá barva tvoří příjemný kontrast k černé. Spojuje je však lesklý povrch. Mezi spodní a horní skříňky přišla opět jednoduchá světlá deska.

Foto: Trachea

Třetí proměna je důkazem toho, že luxusní dvířka ve vysokém lesku se hodí i do panelákové kuchyně a dodají jí punc exkluzivityFoto: Trachea

Která z kuchyní se vám líbí nejvíce a chtěli byste ji domů? Podělte se s ostatními o svůj názor v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám