Hlavní obsah

Jak vám deprese mohou ničit zdraví? Víme to!

Foto: THINKSTOCK

Deprese není jen ošklivá nemoc sama o sobě, ale zhoršuje i mnoho dalšíchFoto: THINKSTOCK

Reklama

To, že deprese sama o sobě dokáže lidem udělat ze života peklo, je známá věc. Ale věděli jste, že může být za vznikem jiných nemocí, například zkažených zubů či obezity?

Článek

V depresi se mnoho lidí cítí nemocných a vyhořelých. Mají často sníženou imunitu, snadno onemocní chřipkou a jinými infekčními nemocemi. Podle psychoterapeutky Evy Skalníkové „deprese v kombinaci s chronickým onemocněním – diabetes, astma, angina pectoris, artritida – jsou zákeřnější než deprese samotné“.

Deprese a zuby

Deprese může dát podnět ke vzniku parodontózy anebo ji zhoršit, protože lidé v depresi mívají vyšší hladinu kortizolu (stresový hormon, který může způsobit škodlivý zánět). Kromě toho, depresivní lidé o zuby často přicházejí, možná proto, že během skličujících stavů o ně zanedbávají péči.

Deprese a spánek

Lidé s depresemi častěji trpí poruchami spánku a nespavostí. „Deprese přeruší uvolňování neurotransmiterů – mozkové energie. Navíc depresivní lidé často přemítají o negativních pocitech a problémech, což vede k uvolnění stresových hormonů, a jakmile zatěžkáte mozek a tělo, je těžké usnout," vysvětluje psychiatr Michal Klečka. Odbornou léčbou depresivních stavů se obyčejně spánek upraví.

Foto: THINKSTOCK

Nespavost je často průvodním jevem stresu. Nadměrná spavost zase může provázet léky proti depresiFoto: THINKSTOCK

Deprese a srdce

Člověk s onemocněním srdce, který propadá depresi, je vystaven zvýšenému riziku srdečního infarktu. Může to být proto, že se kvůli splínu stává apatickým ke svému zdraví. Deprese také může měnit srdeční rytmus a zvýšit krevní tlak – rizikové faktory pro srdeční choroby. Nebezpečí snížíte, pokud budete žít zdravě a depresi odborně léčit.

Deprese a alkohol

Trocha alkoholu člověka uvolní a zvedne mu náladu, ale na depresi jedna sklenka nestačí. Věřte nebo ne, ale nejčastěji léčí depku alkoholem ambiciózní ženy. Přitom „nadměrné pití alkoholu depresi zhoršuje, protože v mozku postupně klesá množství látek – serotoninu, norepinefrinu, které udržují dobrou náladu," vysvětluje Michal Klečka. „Nakonec se dostaví výsledný efekt – účinek alkoholu vyprchá a člověk, který pil příliš, se cítí mnohem hůře."

Deprese a sex

Některá antidepresiva jsou notoricky známa jako tlumiče sexuální touhy, ale i deprese samotná mívá stejný účinek. Koneckonců, pokud jste vyčerpaní nebo pesimističtí, můžete ztratit zájem i o jiné činnosti, které jsou normálně příjemné. „Až 80 procent pacientů s depresemi má zhoršenou sexuální touhu. Depresivní ženy se občas trápí  s dosažením orgasmu," říká sexuoložka Dana Bártlová. Pozitivní je, že správná léčba deprese může obnovit sexuální touhy a uspokojení.

Foto: THINKSTOCK

Tloustnete po antidepresivech? Nebo máte deprese z tloustnutí? S oběma problémy vám může pomoci lékařFoto: THINKSTOCK

Deprese a tělesná hmotnost

Je deprese příčinou obezity, nebo je to naopak? Odpověď: Obojí může být pravda. U lidí s depresemi je 58procentní riziko, že časem získají nadváhu, zatímco obézní mají 55procentní šanci, že je deprese dostihne. Někdy stačí přimět tělo k vyšší aktivitě. V případě léčené deprese pozor, příčinou tloušťky mohou být i některá antidepresiva. Po poradě s lékařem je možné léky změnit nebo na čas vysadit.

Deprese a mrtvice

Depresivní příznaky jsou spojeny se zvýšeným rizikem ischemické cévní mozkové příhody. Dlouhotrvající stres může vést k vysokému krevnímu tlaku a pak k mrtvici. Ale spíš je na vině špatný životní styl. Deprese významně zvyšuje riziko úmrtí u dospělých, kteří už mrtvici prodělali.

Léčba je dlouhodobá, leckdy je dokonce nutné doživotně užívat léky. Ale stojí to za to, co myslíte?

Reklama

Načítám