Hlavní obsah

Jídlo do postele patří. Nevěříte?

Foto: Thinkstock

Proč si nedopřát snídani do postele?Foto: Thinkstock

Reklama

Romantická snídaně do postele – také jste si všimli, že se o ní hodně mluví, a málokdy si ji dopřejete? K nejčastějším výmluvám patří to, že na ni není čas a že byste si určitě vylili kávu do postele a kdo to má potom uklízet. Přitom rada, jak se podobným katastrofám vyhnout, je jednoduchá. Používejte v ložnici stolek!

Článek

V jídelně přece také nemáte tác položený na kolenou! Tak proč to dělat v ložnici? Kromě tradičních nočních stolků vedle postele stále více lidí přichází na chuť i snídaňovým stolkům. Použijete je totiž častěji než jednou za týden či dva, když máte čas dopřát si ranní kávu v peřinách. Lze u nich pracovat a nabízejí i variabilní odkládací plochu, která se hodí vždy.

Foto: Home Style

Stolek s výsuvnou deskouFoto: Home Style

Vzhled se liší, jídlo zůstává

Snídaňové stolky původně pocházejí z nemocničního prostředí. Přitom ty domácí – co se vzhledu týká – nemají s těmi nemocničními nic společného, jen dobrý nápad. Designem zcela ladí s vzhledem ložnice. Ale nejen s ní, některé jsou natolik variabilní, že s nimi snadno přejedete i do obýváku či kuchyně. Existuje totiž více typů.

„Na českém trhu jde zatím o méně žádané zboží. Rozhodně nelze říct, že by si je kupoval každý druhý, kdo si pořizuje novou ložnici. Spíš tak každý desátý," říká Monika Machová ze společnosti Home Style. Podle ní jsou nejžádanější stolky, které lze snadno převézt z místnosti do místnosti a získat tak další odkládací plochu třeba v obýváku nebo kuchyni, když přijde velká návštěva.

Tento požadavek nejlépe splňují stolky, které díky svému tvaru „přilnou" k boku postele (podobně jako u jídelního stolu „úchytka na ubrus“). Nejsou tak velké a snadno projdou dveřmi.

Což rozhodně neplatí o stolcích, které jsou přes celou šířku postele. Ty nabízejí mnohem více místa, ale ani u nich se nemusíte bát, že budou překážet. Když je nepotřebujete, odvezete je do nohou postele nebo i před ní, kde nahradí odkládací lavici či komodu. Můžete sem dávat deky, župany nebo si připravit oblečení na druhý den.

Třetí možnost představují noční a jídelní stolky v jednom. Jde vlastně o noční stolek – uzavřený či otevřený – na kolečkách, jehož horní desku lze vyklopit do boku a do výšky tak, aby zasahovala i do prostoru lůžka.

Foto: Home_Style

Praktické jsou stolky na kolečkáchFoto: Home_Style

Foto: TrendirStolek s moderním designemNezapomeňte na brzdu!

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli typ, vždy byste si měli ověřit, zda splňuje několik základních vlastností. Musí být dost velký. Uvádí se, že člověk potřebuje ke stolování prostor minimálně 60 x 30 centimetrů. To platí i pro snídani, pokud si sem chcete postavit talíř, hrnek či skleničku.

Pozor také na správnou výšku! Stolky do ložnic musejí být většinou ještě vyšší než klasické jídelní. U těch je nejobvyklejší výška 75 centimetrů, ložnicové mívají až o pět centimetrů více. Ale rozhodující je výška postele a matrace. Platí, že stolek by měl být o dvacet až dvacet pět centimetrů vyšší, aby se pod něj vešly nohy.

Stejně tak je důležitá stabilita – přece jen opařit se v neděli ráno horkou kávou nebo čajem není moc romantické. Proto by stolek měl být vybavený brzdami koleček. Tyto stolky se doporučuje kupovat výhradně jako pojízdné, protože je potřebujete neustále posouvat sem a tam. Ale při jídle vyžadujete, aby se nehnuly z místa. K samozřejmostem patří, že by nikde neměly být ostré rohy a hrany, o které by se člověk mohl zranit. Přece jen v posteli, a navíc po ránu, jsou mnozí méně obratní a riziko je zde větší.

I když díky takové stolku si můžete pobyt v peřinách i prodloužit. Vyžijete ho nejen při snídani, ale klidně i jako pracovní stůl na notebook. A pracovat čas od času z postele je přece příjemné. A nejen v takovém počasí, které panuje venku právě v těchto dnech!

Reklama

Související témata:

Načítám