Hlavní obsah

Jste pořád samá modřina? Víme proč!

Foto: thinkstock

Víte, kdy zajít s modřinami k lékaři? Poradíme!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modřiny jsou vždycky nevítaní hosté. Hyzdí váš půvab. Bolí. Můžou dokonce vyvolat soucitné pohledy a opatrné dotazy, jestli váš partner není tak trochu cholerik. A proto – pryč s nimi!

Článek

Stačí natvrdo dopadnout na náledí nebo se udeřit o roh židle, která se vám jako naschvál postavila do cesty. Na příhodu zapomenete za pár minut, tmavě modrý flek, který na svém těle objevíte večer v koupelně, vám ji ale rychle připomene. Co se přesně stalo? Je to jednoduché – nárazem došlo k poškození drobných cévek, a krev se rozlila do podkoží. Protože ji vidíte prosvítat přes vrstvu kůže, zdá se vám tmavá. Jak se hemoglobin v červených krvinkách postupně rozkládá, modřina zelená, hnědne, a nakonec žloutne.

Co s ní? Masírovat!

Zázračný prostředek, který by modřinu „vygumoval“ do druhého dne, zatím nemáme. Přesto mají odborníci co nabídnout. „Vstřebávání krevní podlitiny je možné urychlit jemnou masáží, a to už druhý až třetí den po jejím vzniku,“ radí fyzioterapeutka Mgr. Dagmar Mostecká. „Čím je podlitina starší, tím větší tlak na ni můžete vyvinout. Podlitiny také velice dobře reagují na aplikaci kineziotapu – pružné náplasti, která se nalepí na kůži a zlepšuje pohyb kůže vůči podkoží. Tím urychluje nejen odtok lymfy, ale i metabolismus v místě nalepení. Krevní sraženina se tak lépe odstraní.“

Foto: thinkstock

Na modřiny funguje chladFoto: thinkstock

...a také chladit a mazat

Jako studený obklad dobře poslouží balíček mražené zeleniny. Nikdy ho ale nepřikládejte přímo na kůži, vždy jen zabalený do utěrky. Ledovat můžete několikrát denně, ovšem ne déle než 10 minut. Pokud chcete nasadit opravdu všechny páky, vyzkoušejte masti a gely s obsahem heparinů a heparinoidů, které zabraňují tvorbě krevních sraženin, urychlují vstřebávání krevních výronů a snižují tvorbu otoků (například Lioton gel a Heparoid krém).

Jak upozorňuje farmaceutka Mgr. Barbora Slabá, tyto přípravky se nesmějí dostat do kontaktu se sliznicemi a otevřenými ranami, aby neputovaly do krevního oběhu a nepřispěly ke snížení srážlivosti krve. A co tolik doporučovaný bromelain a jiné enzymy? „Výrobce těchto léků slibuje vymizení příznaků do 7–10 dnů. Do týdne se vám ale modřina ztratí i bez enzymoterapie,“ podotýká Barbora Slabá.

Foto: thinkstock

Gelové obklady a masti také pomůžouFoto: thinkstock

Proč jsem samá modřina?

Pokud právě začínáte s tréninkem bojových sportů nebo pole dance, je odpověď nasnadě. Trávíte-li ale svůj volný čas v křesle, a přesto se jen modráte, něco není v pořádku. V tom lepším případě máte jen nedostatek rutinu: „Jedna z příčin tvorby modřin, samozřejmě kromě úrazů, je porucha stavby cévních stěn. Právě rutin – látka ze skupiny flavonoidů – se vyznačuje schopností léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév,“ vysvětluje magistra Slabá. „Mezi významné zdroje rutinu patří pohanka, běžně dostupná na trhu. Ideální je konzumovat semena naklíčená, tepelným zpracováním obsah rutinu klesá.“

A ten horší případ? Hemofilie, dědičná choroba postihující především muže. Hemofilie je závažné, život omezující onemocnění. Je ale krajně nepravděpodobné, že by se nečekaně objevilo u dospělého člověka. Malí hemofilici jsou díky genetickým vyšetřením často „odhaleni“ už před porodem. Pokud ne, zpravidla se na onemocnění přijde v době, kdy se dítě začne čileji pohybovat, lézt a vstávat!

A jak bojujete s modřinami vy? Podělte se o své zkušenosti!

Reklama

Související témata:

Načítám