Hlavní obsah

Co letí v bydlení? Romantický styl!

Foto: Thinkstock

Romantika ložnici slušíFoto: Thinkstock

Reklama

Trend, nebo kýč? Zřejmě to každého napadne, když se ocitne v místnosti plné krajek, květinových vzorů, volánků na záclonách a dalších drobností. Líbí se vám? Vítejte v romantickém stylu.

Článek

Co si budeme namlouvat, milé dámy? Každá z nás je ve skrytu duše tak trochu romantička. Tak proč to neukázat třeba ve své ložnici nebo obývacím pokoji? Zde jsou tři tipy, které vám v tom pomohou.

Tip 1: Romantiku dělají doplňky

Držíte se hesla, romantiku ano, ale ne doma, protože máte pocit, že byste se z těch krajek, volánků a zdobených skříní zbláznily při každém úklidu? Chyba! Romantický interiér totiž vytvoříte pouze pomocí několika doplňků, které zkombinujete s moderním, jednoduchým a praktickým nábytkem. Právě tento romantismus 21. století, jak se mu někdy říká, je v posledních několika letech velmi oblíbený a trendový. Vyzkoušet ho můžete skoro všude – od starých chalup přes byty až po moderní novostavby.

Foto: bellarose.cz

Jemné pastelové barvy a květiny zdobí hrnky, svícny a dózy značky Green Gate, jejichž cena začíná zhruba na 130 KčFoto: bellarose.cz

Nejjednodušší způsob, jak udělat z obyčejného pokoje ten romantický, je vyměnit bytový textil. Tedy pořídit si do ložnice nové povlečení a závěsy, do pokoje ubrus a záclony. Pravidla pro výběr jsou poměrně snadná. Typický pro romantismus je totiž květinový dekor, nejlépe v klasických pastelových barvách – růžové, červené či fialové. Ale „nový“ romantismus velmi často používá i černobílou kombinaci, která je pro mnohé přijatelnější.

Foto: bellarose.cz

Mile působí i jídelní set v bílošedé kombinaci, zdobený tradičními puntíky a květinovým dekorem. Za jednotlivé kousky dáte 143 až 478 KčFoto: bellarose.cz

Foto: top-povleceni.cz

Nejjednodušší proměnu ložnice zvládnete pomocí povlečení, tohle stojí 670 korunFoto: top-povleceni.cz

Záclony pak bývají zpravidla jednoduché, hladké a dolní či vnitřní okraj může zdobit krajka. Určitě nic nezkazíte, jestliže je stáhnete ke straně a převážete lesklou šňůrkou s třásněmi – i ty k romantismu patří. A nejen k němu, neboť záclony ozdobí každý interiér, jak se dozvíte ve článku zde.

Foto: Abitare

Jemností a jednoduchostí zaujmou na oknech záclony Charme firmy Sur Canape za neromantickou cenu 9706 KčFoto: Abitare

Pokud milujete doplňky, proměňte své bydlení s jejich pomocí. Ideální jsou svíčky nebo květiny v hezkých obalech, které se doporučuje umístit do několika skupin. Zajímavější variantou jsou pak třeba plyšoví medvídci, staré panenky nebo proutěné a kovové košíky, tácy a podnosy jako po babičce.

Foto: IKEA

Moderní trendy netrvají na růžové, dekor može být i černobílý. Příkladem je povlečení Idgran Oval za 599 KčFoto: IKEA

Tip 2: Romantiku dělá nábytek

Pokud chcete vytvořit opravdu romantický interiér a máte k tomu podmínky, tedy bydlíte ve starém domě, v podkroví nebo bytě s vysokými stropy, začněte hledat nábytek, který bude tomuto stylu odpovídat. Měl by být vyrobený ze dřeva, které si uchová svou původní barvu, velmi často je i mořený nebo lakovaný nabílo. Právě bílá je pro romantismus velmi typická.

Foto: Noblesse

Krajky se střapci zdobí houpací síť. Má velikost 200 x 120 cm a stojí 2068 KčFoto: Noblesse

K dalším obvyklým znakům patří zdobné a dobře opracované detaily jako například úchytky, nožky nebo štíty. U skříní či příborníku se zpravidla střídají uzavřené plochy s otevřenými či zasklenými. Pozor však na množství, které zvolíte. Pokud byste nábytkem zaplnily celou místnost, nevynikne jeho krása a bude působit těžkopádným dojmem. Nechte tedy kolem každé skříně, komody či kredence volný prostor.

Foto: IKEA

Vyřezávané nohy jsou ozdobou stolku Isala za 4490 KčFoto: IKEA

Do romantického interiéru však lze zvolit i kovaný více či méně zdobený nábytek. Je ho však třeba zjemnit polštáři, sedáky a opěráky, které mu dodají nejen na pohodlí, ale vytvoří i zajímavý kontrast.

Foto: kovany-nabytek.cz

Tato kovová postel za 11 926 Kč se jmenuje Romantica. Je tedy jasné, do jakého interiéru se hodíFoto: kovany-nabytek.cz

Romantiku si můžete dopřát i v koupelně, Retro koupelny jsou v kurzu!.

Tip 3: Romantika pěkně od podlahy

Romantický nádech mohou dodat interiéru i stavební prvky jako podlaha, přiznané trámy, tapety či dveře. I zde by mělo převládat dřevo, bílá barva, případně květinové vzory. Ideální jsou podlahy, které vypadají jako klasické prkenné, nebo vyskládané parketové šachovnice či stromečky. Jak je sehnat za rozumnou cenu zjistíte v článku Levná dřevěná podlaha? Existuje!. Aby zaujaly svou krásou, zvolte vždy jen jeden, maximálně dva prvky v romantickém stylu, zbytek by měl zůstat spíš neutrální a nenápadný.

Foto: Abitare

Koberec Dujardin Crocus o velikosti 160 x 260 cm přijde na 36 418 KčFoto: Abitare

Tedy máte-li v chalupě přiznané trámy, není třeba kupovat příliš výrazné dveře. Podědily jste v secesním bytě dveře s dekorovaným pískovaným sklem? Nedávejte na stěny tapety, vedle kterých by jemný dekor zanikl. I pro romantismus platí, že méně je někdy více.

Foto: Vavex

Romantiky v každé místnosti docílíte pomocí designových tapet New Romantic, role přijde na 449 KčFoto: Vavex

Objevily jste v sobě romantičky? Pak neváhejte a přizpůsobte tomuto zjištění i své bydlení. Určitě budete spokojené!

Reklama

Související témata:

Načítám