Hlavní obsah

Záclony ozdobí každý interiér

Foto: Heimtextil

Záclony se hodí do každého interiéruFoto: Heimtextil

Reklama

Myslíte si o záclonách a závěsech, které kdysi patřily k tradiční výzdobě oken, že jsou to lapače prachu, které se do moderního interiéru nehodí? Začali jste je proto nahrazovat roletami, žaluziemi a ozdobnými panely? Opak je ovšem pravdou. Záclony se hodí i do supermoderních bytů. Jen je třeba si správně vybrat!

Článek

Záclony a závěsy do interiéru patří. Jsou nejen příjemným doplňkem, ale také mají několik praktických funkcí. Textil v místnosti ztlumí hluk, a vytváří tak lepší zvukovou pohodu. Navíc vás ochrání před ostrým slunečním světlem a spolehlivě zajistí vaše soukromí před zvědavými zraky lidí z ulice. Pokud budete dodržovat následujících deset pravidel, stanou se záclony nejužitečnějším domácím doplňkem!

1. Rozhoduje další zastínění

Máte-li doma venkovní či vnitřní žaluzie, stačí vám k zastínění oken jen záclony. Do současných moderních interiérů s okny přes celou stěnu je vhodné použít i záclony ode zdi ke zdi, které celou prosklenou plochu zakryjí. Zpravidla by měly končit centimetr nad podlahou. U klasicky řešených místností, kde je pod oknem radiátor, zvolte buď krátké do výšky parapetu, nebo si opatřete raději dvoje. Přes léto mohou být až k podlaze a zakrývat topení, na zimu jsou lepší kratší, které nebudou bránit teplu ve vstupu do místnosti.

Foto: Orsei

Zajímavého efektu dosáhnete kombinací různobarevných závěsů, které mají stejný dekorFoto: Orsei

Foto: IKEA

Do módy se opět vrací záclony s dekoremFoto: IKEA

2. Když závěsy, tak zatemňovací

Pokud chcete záclony doplnit závěsy pro spolehlivé zajištění vlastního soukromí, zvolte si zatemňovací, takzvané black out závěsy. „Dokážou stoprocentně zadržet všechny sluneční paprsky, a chrání tak nejen vaše soukromí – ocení je i lidé pracující v noci. Díky nim totiž mají i v poledne v ložnici dokonalou tmu a dobře se vyspí,“ říká Aleš Vrána ze společnosti INKU International a pokračuje: „Lze si je vybrat až v padesáti barevných odstínech a s různými dekory. Barevnou stranou je věšíte vždy směrem do místnosti, bílá či neutrální míří ven.“

3. Jaké barvy jsou in?

Lákají vás teď na jaře barvy jako žlutá, červená či zelená? U záclon a závěsů na ně zapomeňte! „Trendy barvy letošního roku jsou dost potemnělé, pořád jsou populární odstíny béžové a hnědavé barvy, i když se v nich objevuje dost šedých tónů. Navíc jsou stále v kurzu metalické a lesklé látky, které dodávají interiéru eleganci,“ říká Dagmar Křížová ze studia bytového textilu Orsei.

4. Stejný vzor sluší záclonám i závěsům

Pokud toužíte po vzorovaných záclonách – není pravdou, že by trendy preferovaly jen ty hladké, kytky či jiné fantazijní motivy jsou také stále módní – slaďte dekor záclon s dekorem závěsů. Stejně zdobené záclony a závěsy koupíte čím dál častěji a na okně vypadají velmi dobře.

Foto: Orsei

V obchodech s bytovým textilem koupíte záclony i závěsy se stejným vzoremFoto: Orsei

Foto: Orsei

Není pravda, že do modernich interiérů záclony a závěsy nepatří. Naopak, dokážou ještě více podtrhnout jejich minimalistický styl.Foto: Orsei

Foto: Orsei

U jednoduchých záclon klidně nakombinujte na jednom okně několik barevFoto: Orsei

5. Kombinujte barvy

Pryč jsou časy, kdy byly chloubou každé hospodyně bílé záclony a jiné jste téměř nesehnali. Dneska si lze vybrat z mnoha jemných i výrazných barev. Platí to zvlášť pro hladké textilie, kdy zajímavého efektu docílíte kombinací několika odstínů na jednom okně.

6. Barevné vzory také táhnou

Barvy však najdete nejen u hladkých textilií, ale také u klasických dekorovaných záclon, které často zdobí barevně vyšívané květiny.

7. Je libo plisování?

Jako zdobný prvek bytových textilií však neslouží jen barvy a vyšívané či natištěné vzory. Nové výrobní technologie nabízejí i další varianty. „Jde například o ozdobné vyřezávání do textilií, které pak působí při průchodu světla velmi dekorativně. Stejně tak speciální mačkání a plisování materiálů vypadá velmi efektně,“ nabízí další možnosti Dagmar Křížová.

Foto: Orsei

Máte-li velká okna, také záclony by měly být ode zdi ke zdi a končit na podlazeFoto: Orsei

Foto: Látky Kája

Pokud chcete zdobené záclony a závěsy, mohou tradiční květiny nahradit třeba geometrické tvaryFoto: Látky Kája

8. Bohatost je žádaná

Pokud mají záclony i závěsy na okně patřičně vyniknout, je třeba, aby byly dost bohaté, a tedy správně řasené. Za standardní se považuje poměr 1 : 2, tedy že na metr šířky kupujete dva metry záclony. U těch hladkých to pak může být až 1 : 3.

9. Na žabičky zapomeňte!

Možná je ještě máte doma – dvě konzole uchycené za sebou, na jedné jezdí pomocí koleček a žabek připevněné záclony, na druhé pak závěsy. Toto uchycení už je ale dávno překonané! K „šití“ záclon se používají takzvané zdrhovací pásky, které na záclony našijete, pak z nich vytáhnete dvě plastové šňůrky, čímž je krásně a pravidelně nařasíte. Pak je uchytíte buď na tyč, nebo ještě lépe uchytíte do kolejnic instalovaných na stropě.

10. Aby pěkně visely!

Pokud si nekupujete záclony ušité na míru a upravujete si je sami doma, pozor na to, kde stříháte! Prodávají se v délce tři metry a z jedné strany – z té, která přijde k podlaze – v nich bývá zašité olůvko. Díky jeho vyšší hmotnosti záclona krásně visí a nekrabatí se. Tak pozor, ať ho neustřihnete.

Láká vás jaro k proměně vašeho bytu? Se záclonami nového vzhledu jí stoprocentně dosáhnete!

Reklama

Související témata:

Načítám