Hlavní obsah

Kupte si parfém. Ten do bytu!

Foto: Bytove-parfemy.cz

Nedílnou součástí difuzéru jsou bambusové tyčinkyFoto: Bytove-parfemy.cz

Reklama

Vůni člověk potřebuje stejně jako něco dobrého a něco hezkého. Jenže co dělat teď v zimě, kdy při větrání proudí do bytu místo vůně rozkvetlých stromů či čerstvě posekané trávy jen smog a zplodiny z aut? Kupte bytu parfém!

Článek

Osvěžovače vzduchu, vonné svíčky, aroma lampy … způsobů, jak si provonět byt, existuje několik. Ale vždy vyžadují určitou aktivitu a „spoluúčast“ člověka. Musíte je zapálit, zmáčknout, nakapat. Tedy s jedinou výjimkou – čím dál oblíbenějšími vonnými difuzéry neboli difuzory.

Co je difuzér?

Když se podíváte do slovníku cizích slov, zjistíte, že slovo difuzor znamená rozptylovač. Aroma difuzor tedy dokáže rozptylovat vonné částice po bytě. „Difuzér se skládá ze tří důležitých částí, a to nádobky, která je naplněná vonnou esencí, nezbytnou součástí jsou ratanové tyčinky, které ji nasávají a jejich prostřednictvím se odpařuje do ovzduší,“ popisuje Petr Brabec z firmy Aria Pura. Ratanové tyčinky jsou do difuzérů vhodné hlavně proto, že jsou duté a natáhnou do sebe více vonných látek.

Foto: Bytove-parfemy.cz

Vůně se z flakonu odpařuje v malém množství a nepřetržitěFoto: Bytove-parfemy.cz

Nejen pro ty, co trpí různými alergiemi či jinými dýchacími obtížemi, je důležité, že difuzér „pracuje“ jen na základě fyzikálních zákonů. Některé výzkumy totiž naznačují, že různé spreje či strojky do zásuvek obsahují látky, které mohou u některých citlivějších jedinců způsobovat alergické reakce, jako je pálení očí, kašel, vyrážky a podobně. Ty zde nenajdete.

U difuzérů také nedochází k rozprašování, ale jen odpařování do ovzduší. To má své výhody – vůně se uvolňuje stále, ale jen v malém množství, které je cítit, ale vzduch nepřesytí. A pokud se vám zdá, že přece jen to v bytě voní moc, stačí odebrat několik tyčinek a intenzita odpařování se sníží. Naopak když chcete více vůně, je třeba kolem rozpohybovat vzduch – tedy stačí kolem parfému projít nebo otevřít okno a vytvořit tak mírný průvan. A vonných látek se hned začne odpařovat více.

Foto: Bytoveparfemy.cz

Difuzéry pořídíte v objemu od 100 do 500 mililitrůFoto: Bytoveparfemy.cz

Pokud to nebudete s parfémováním bytu nijak přehánět, vydrží vám lahvička střední velikosti zhruba deset měsíců a cena jednoho provoněného měsíce je kolem osmdesáti korun. Bytové parfémy se vyrábějí ve velikostech od 100 do 500 mililitrů a zaplatíte za ně 500 až 1500 korun.

Foto: Bytove-parfemy.czFlakony vůní dostávají zajímavé tvary a stávají se krásným doplňkemCo se nosí v zimě?

Bytové parfémy nejsou v bytě jen zdrojem příjemné vůně, ale také se stávají určitým doplňkem. Flakony totiž mohou být nejen jednoduché z průhledného skla, ale také se dělají ze skla barevného či keramiky a dostávají podobu ovoce či jiné zajímavé tvary.

Pro mnohé je však důležitější než vzhled právě vůně. I zde si lze vybírat z desítek variant - od těch lehčích ovocných a květinových až po v současnosti velmi aktuální zimní. „Mezi ty se řadí vůně obsahující koření a ovoce, a to jak běžné jablko a mandarinky, tak třeba mango nebo fíky. Ale mnozí sáhnou i nyní po jemných vůních, jako je třeba bílý med nebo květy bavlníků,“ doplňuje Alena Chromá z firmy Daruj dárek.

Foto: Hypno casa

Po vyvonění si můžete pořídit jen náhradní náplňFoto: Hypno casa

Lákavá nabídka poté, co jste několik dnů i týdnů čuchali vánoční cukroví nebo smaženého kapra. Nemyslíte?

Reklama

Související témata:

Načítám