Hlavní obsah

Malý byt? Začněte bydlet na stropě!

Foto: Moebelundmeer

Nejčastější model patra - nahoře lůžko, pod ním pracovní koutFoto: Moebelundmeer

Reklama

Máte pocit, že už doma nenajdete ani centimetr volného místa? Poradíme vám, kde ho hledat! Stoupněte si ke dveřím, zvedněte hlavu a u stropu určitě zbývá dost volného prostoru. Díky vestavnému patru můžete získat spoustu obytných metrů navíc.

Článek

Pokud uvažujete o pořízení patra, musíte splňovat tři základní podmínky: výška stropu by měla činit aspoň 290 centimetrů, dispozice místnosti musí být taková, aby konstrukce nebránila v otevírání dveří nebo oken. A na účtu by vám mělo zbývat minimálně patnáct tisíc korun – to je částka, na kterou přijdou nejjednodušší patra od truhláře.

Foto: Truhlářství Kalenda

Lakované dvojlůžko z masivního smrku přijde na 15 000 korunFoto: Truhlářství Kalenda

Vyberte si, co se vám hodí

Zvýšená patra se vyrábějí – pokud si zrovna nevyberete v obchodech nabízené vysoké postele s jedním horním lůžkem – na zakázku. Majitel si tak může přesně vybrat, co potřebuje.

Nejčastěji lidé volí taková řešení, kde je nahoře umístěná postel a pod ní zbývá prostor na pracovnu, šatnu nebo malý obývák. „V tomto případě je ale třeba dodržovat onu minimální výšku místnosti, protože platí, že pod patrem by mělo zbývat tolik místa, aby zde mohl chodit dospělý člověk, tedy zhruba dva metry. Pravidlo vztahující se na horní lůžko zase říká, že se zde musí dospělý člověk pohodlně posadit, aniž by se bouchl do hlavy,“ vysvětluje Jiří Svojtka z truhlářství Dub.

Foto: Truhlářství Dub

Pokud na patře bydlí děti, zajistěte jejich bezpečnost sítíFoto: Truhlářství Dub

Že si o něčem takovém můžete nechat jen zdát, protože ve vašem paneláku nenaměříte výšku místnosti ani dva a půl metru? I do takových prostorů lze patra umístit. Jde vlastně spíš o zvýšené postele, kde se lehací plocha nachází v 1–1,5 metru, a celý prostor pod ní je využitý jako úložný.

Méně náročná na výšku jsou pak patra v dětských pokojích. Zvlášť pro ty mladší platí, že nepotřebují dole podchozí výšku dva metry a na posazení další skoro metr, a tak je lze vestavět i pod nižší stropy.

Udrží i těžkou váhu!

A unese mě to? To je otázka, která napadne nejednoho člověka při pohledu na několik dřevěných rámů přišroubovaných ke stěně. Není se čeho obávat. Nosnost pater je několik set kilo. „Nosné trámy například u našich pater jsou na každé straně uchycené ve stěně speciálními patkami, každou z nich drží čtyři šrouby s nosností osmdesát kilogramů. Celkem to tedy dělá přes dvě a půl tuny,“ vyvrací obavy pochybovačů Jan Kalenda ze stejnojmenného truhlářství.

Pokud myslíte na bezpečnost, je mnohem důležitější pamatovat na zábradlí kolem patra. To platí zvlášť pro děti, aby nepřepadly.

Foto: Truhlářství Dub

Schody na patro tvoří zásuvky, do kterých uklidíte spoustu věcíFoto: Truhlářství Dub

Foto: Moebelundmeer

Patra se nejčastěji vyrábějí z měkkého dřeva - borovice nebo smrkuFoto: Moebelundmeer

Schody jsou užitečné!

Patnáct až dvacet tisíc korun je ta nejnižší částka, kterou za patro pro dva zaplatíte. Konečnou cenu ovlivňuje nejen jeho velikost, ale také použitý materiál a přístup nahoru.

„V materiálech jednoznačně vede borovice, samozřejmě lze udělat patro i z dubu nebo buku, ale zákaznici musejí počítat s tím, že za něj zaplatí zhruba o třicet až čtyřicet procent více,“ říká Jiří Svojtka.

Že jste podlehli módním trendům a máte celý interiér laděný do bílé a černé, takže se vám do něj dřevné patro nehodí? Řekněte si o bílé. „Majitelé moderních interiéru většinou volí světlé dřevo, u rustikálních sahají po mořeném natmavo. Ale natřít ho můžeme i bílým emailem a konstrukci lze třeba obložit i bílým laminem, tedy materiálem, z něhož se vyrábějí dvířka kuchyňských linek či sestav do obýváku. Patro tak maximálně ladí s okolím,“ říká Jan Kalenda.

Foto: Truhlářství Dub

Děti nepotřebují tolik místa do výšky, proto můžete umístit i tři lůžka nad sebeFoto: Truhlářství Dub

Foto: Truhlářství Kalenda

Dětské patro se skluzavkou s bezpečným zábradlím stojí méně než dvacet tisícFoto: Truhlářství Kalenda

Pohodlnost používání patra pak závisí v přístupu na něj. Mnozí zpravidla zvolí prostorově i finančně nejúspornější variantu, tedy obyčejný žebřík. Ten ale nechte dětem, dospělí si zaslouží větší pohodlí, které nabídnou schody. Ovšem ty leckdo odmítá s tím, že zabírají spoustu místa. Na první pohled ano, ale firma pod nimi dokáže udělat skříně anebo schodnice nahradí zásuvkami.  Vzniknou tak další úložné prostory.

Ještě si myslíte, že patra jsou pouze pro majitele výjimečných bytů? Dopřát si život „na vysoké noze“ můžete téměř kdekoli!

Reklama

Načítám