Hlavní obsah

Miláčku, jen randit už mě nebaví

Foto: Thinkstock

Plánováním společné budoucnosti dáváte randění vale, a očekáváte nový směr vašeho vztahuFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte to. Chodíte spolu už nějakou dobu, někdy třeba i pár let. Ale pořád je to takové nezávazné randění, bez společného bydlení a plánování budoucnosti. Vás to začíná štvát, přijde vám to málo. Jenže váš přítel ne a ne začít mluvit o společném bydlení, nebo dokonce svatbě. Jak mu říct, že takhle vás to už nebaví? A říkat mu to vůbec?

Článek

Aleně je pětadvacet let a s Františkem starším o tři roky chodí již druhým rokem. Vídají se několikrát týdně, Alena u Františka dost často přespává, ale klíče od jeho bytu nemá. Přitom by si tak moc přála, aby spolu začali žít, vyzkoušeli si, zda jsou schopni i něčeho víc než jen nezávazného randění.

„Myslím, že už jsme na to dostatečně staří, a také spolu i dost dlouho chodíme. Jezdíme společně na dovolenou, trávíme ve dvou většinu víkendů, ale přes týden jsme každý u sebe,“ popisuje Alena, kterou už ale tohle nebaví. Najednou jí to nestačí, chtěla by víc. „Už nechci být jen jeho holka, chci být partnerka. Chci společně nakupovat, domlouvat se, co bude k večeři, společně usínat a společně se probouzet. A ne jen občas, ale pořád,“ říká Alena. Jenže František na tohle téma nemluví a jí to přijde trapné. „Nevím, jak mu to říct. Nechci být za holku, co ho do něčeho tlačí a podobně,“ vysvětluje Alena. Odborníci ale tvrdí, že mlčením a užíráním si jen ubližujete a vztahu to může spíš uškodit.

Proč se chlapi nechtějí vázat

Je fakt, že většinou jsou to ženy, které mají potřebu vztah z obyčejného chození povýšit na skutečné partnerství. Společnou domácnost pokládají za známku toho, že to s nimi muž myslí vážně, že s nimi chce skutečně být a počítá s nimi do budoucna. Jenže muži to takhle velmi často vůbec nevidí. Ne že by neměli o svou přítelkyni vážný zájem, spíš jim nedochází, jak je pro ženy společné bydlení důležité.

Foto: Thinkstock

Občas můžete být překvapeni reakcí partnera na vaše plányFoto: Thinkstock

Muži totiž mnohem méně plánují budoucnost, naopak ženy jsou v tom přebornice. „Ženy jsou ve vztahu velmi často o krok napřed. Ženy budoucnost plánují, přemýšlejí, jak se co bude vyvíjet, jak by to mělo vypadat za měsíc, za půl roku, za rok,“ vysvětluje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti. To muži uvažují jinak. Teď je jim fajn, teď jim to vyhovuje a za půl roku se jednoduše uvidí.

Tip redakce:Společné bydlení už máte vyřešené, ale marně čekáte na žádost o ruku? Přečtěte si článek Víme, proč si vás nechce vzít!.

Řekněte mu to!

A jakkoli vám připadá trapné či hloupé mluvit o tom, že byste si přály povýšit váš vztah, zkuste to. Jiná možnost není. „Nic jiného ženě v téhle situaci skutečně nezbude. Protože pokud o tom bude mlčet, neřekne to partnerovi, začne být brzy vnitřně nespokojená. A to se samozřejmě projeví v její náladě. Bude protivná, navrčená a podrážděná,“ tvrdí Anita Michajluková. Ale její partner nebude tušit, proč se tak chová, dokud mu to neřekne. „Takže i on bude zmatený, naštvaný a ve výsledku to může tomu vztah hodně pochroumat. Přitom, kdyby si ti dva promluvili, tomu všemu by se vyhnuli,“ upřesňuje Anita Michajluková.

Foto: Thinkstock

Důležité je správně načasovat okamžik promluvyFoto: Thinkstock

Podle ní by jen žena měla vyčkat na ten správný okamžik. Nahodit to téma ve chvíli, kdy má její přítel dobrou náladu, nepotřebuje se soustředit třeba na práci, neřeší nějaký problém a podobně. Jednoduše vychytat takový okamžik, kdy je vám otevřen a připraven vás naslouchat a vnímat. A pak už stačí jen mluvit narovinu.

Tři možné reakce

Bojíte se toho, jak váš přítel zareaguje? Existují v podstatě tři možnosti:

  • Je to skvělý nápad, proč mě to nenapadlo – vašeho přítele představa společného bydlení nadchne a bude okamžitě pro. Jen ho jednoduše nenapadlo, že je to pro vás tak důležité, a teď se za to možná trochu stydí. To je skutečná výhra!
  • To by šlo, jen to musíme promyslet – v zásadě není proti, ale potřebuje si promyslet detaily. Koneckonců je potřeba doladit věci týkající se například i toho, jak budete fungovat po finanční stránce (hypotéka, pronájem). A není nic špatného na tom, stanovit si pravidla předem, protože oba budete mít jasno od počátku. Vyhnete se tím zbytečným hádkám a sporům. Ale může jít i o drobnosti. Je to neuvěřitelné, ale občas mají muži strach z naprostých banalit typu „kam se proboha vejde její oblečení“, „nebude jí vadit, že se každou středu dívám na pořad o autech“ a podobně.
  • Proč? Takhle je to přece fajn – tohle je ta nejhorší varianta, kdy váš přítel nechce o společném bydlení ani slyšet.

Proč mě nechce?

Dostaly jste přesně tu odpověď, které jste se bály? O společném bydlení nechce váš přítel ani slyšet. Může k tomu mít celou řadu důvodů. „Nejčastější a asi nejzásadnější bývá strach z definitivního závazku, tedy strach, že společným bydlením muž přijde o svobodu. A s tím souvisí i další možnost, tedy obava, že dalším krokem už je jen pořízení dítěte, na které se muž ještě vůbec necítí," vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Ale jsou tu i další možnosti:

  • Strach, že vyjeví, co nechce – sem patří špinavé ponožky zaházené pod postelí, ale třeba i kamarádi, kteří by se vám nemuseli líbit. Jednoduše společné bydlení znamená ztrátu většiny tajemství, a z toho mohou mít muži obavy.
  • Strach ze zklamání – toto je případ mužů, kteří za sebou mají nějaký bolestný rozchod. Bojí se, že se vše bude opakovat.
  • Strach z partnerčiných stinných stránek– dost mužů si své přítelkyně idealizuje a má oprávněné obavy z toho, že během společného soužití se ukáže, že jejich partnerka má i řadu nectností.

Tip redakce:Slýcháte pořád jen tu třetí odpověď? Máte pocit, že vás muži chtějí jen na sex? Jak to změnit, se dočtete zde.

Ale ať už se dočkáte jakékoli odpovědi, důležité je, že budete vědět, na čem jste. Upřímnost a schopnost vzájemně si promluvit o všem, co jednoho z vás trápí, je totiž základem dobrého vztahu. Naopak nevyřčené a ututlané problémy jsou zabijákem lásky!

Jak jste spolu začali bydlet vy? Navrhly jste to vy, nebo váš partner?

Reklama

Související témata:

Načítám