Hlavní obsah

Móda velí: Kupte si „malé černé"!

Foto: doctormacro.com

Černé koktejlky proslavila i Audrey HepburnFoto: doctormacro.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Party, vernisáže, divadlo. Doporučený dress code? Little black dress neboli malé černé. Nepodléhají módnímu diktátu, perfektně tvarují postavu a budete-li šikovně střídat doplňky, bez problémů si s nimi během společenské sezony vystačíte. Vyhraďte proto černým koktejlovým šatům v šatníku čestné místo!

Článek

Kde se vzaly, tu se vzaly Little black dress (LBD)

V roce 1926 přišla Coco Chanel s modelem kratších jednoduchých šatů, které si našly cestu přímo do americké Vogue. Byly označeny jako univerzální a nadčasové, dostupné pro všechny ženy z různých společenských vrstev. V padesátých letech dostaly svoji novou tvář a jakmile se objevily na přehlídkových molech, speciálně v kolekci Christiana Diora, a na plátně kin (nezapomenutelná Audrey Hepburn ve filmu Snídaně u Tiffanyho oblékla model módní značky Givenchy), staly se pro většinu žen ztělesněním ženskosti a elegance. Nosily je Brigitte Bardot, Jackie Kennedy, Grace Kelly a mnoho dalších osobností a módních ikon. Dodnes v nich pózují celebrity před objektivy fotografů, což je jen dalším argumentem pro to, abyste do nadčasové klasiky konečně zainvestovala i vy.

Na foto: vlevo a vpravo Bottega Veneta, uprostřed Guess by Marciano

Na foto: vlevo a vpravo Gucci, uprostřed Lanvin

Na foto: vlevo a vpravo Yves Saint Laurent, uprostřed Lanvin

Proč zrovna v černé?

Černá je dramatickou a zároveň nejelegantnější barvou na večer vůbec. Hlavně ve spojení se sametem, tylem, šifonem, krajkou, saténem nebo plisovaným hedvábným žerzejem. Černá má strukturu, osobnost, objem a také formu. Má prostě svoje výhody, mezi které patří i ten fakt, že v ní budete vypadat o dvě až tři kila lehčí.

Na foto: šaty Liu Jo, kabát NewYorker, boty Lanvin, kabelka Liu Jo, rukavice Coccinelle, náramek NewYorker

Jak si vybrat černé koktejlky?

  • Hledejte zajímavý detail. Volány, plisování, řasení.
  • Odhalte kousek kůže. Alespoň v náznaku. Pod tylem nebo krajkou. Jednoduše zprůhledněte černou monotónnost.
  • Klíčem k úspěchu byl a je materiál. Samet, tyl, hedvábí a taft dokáží čelit ne příliš lichotivému účinku černé na bledou zimní pleť. Prostě: chce to trochu lesku.

Na foto: šaty HM, kabát Benetton, boty Armani, kabelka Coccinelle, rukavice HM, náramek Hermès

Na foto: šaty Valentino, kabát NewYorker, boty HM, kabelka Dior, rukavice Liu Jo, náramek NewYorker

Malé černé už máte. Ovšem jaký doplněk vám nesmí chybět?

Doplňky, bez kterých LBD nebudou ono!

  • Polodrahokamy jsou na černém podkladu neobyčejně vzrušující. Perly, diamanty… Co může vypadat líp?
  • Nezapomínejte, že všechny odstíny černé nejsou stejné. Musíte je sladit.
  • Nebojte se blýskavých doplňků. Kroko psaníčko (krokodýlí dezén), lesklé saténové lodičky na platformě, metalický lesk. Lesk dává outfitu energii i slavnostnější charakter.
  • Zkuste kreativitu černé saténové stuhy. Uvažte ji kolem švu šatů empírového střihu, nechte ji vlát na zápěstí nebo splývat po zádech. Také si ji můžete omotat kolem vlasů jako baletka, případně ji sepnout broží.
  • Po večerech žijte na vysoké noze. Jednoduše bez vyšších podpatků nevycházejte.

A rada na závěr: Líčení

Změňte make-up! Tmavší nebo naopak světlá, nude (tělová) rtěnka vychází s černou lépe než růžové a oranžové barvy. Červená je samozřejmě fatální, ale není pro každou ženu. Celebrita Dita von Teese je jasným důkazem toho, že časté nošení černých šatů neznamená ztrátu individuality a že se porcelánově světlá pleť, výrazná rtěnka a jednoduchá černá oční linka k LBD skvěle hodí.

Milé dámy, teď už jen stačí dodat tvarovací prádlo, nylonky, podvazky a váš večerní outfit bude dokonalý. Tedy vy budete dokonalá!

Reklama

Související témata:

Načítám