Hlavní obsah

Staňte se královnou sushi

Foto: Ondřej Kroutil

Sushi je hra barev, tvarů a vůníFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pohledu na barevné rolky z japonské kuchyně, plněné voňavou rybou nebo zeleninou či ovocem, se sbíhají sliny snad každému. Jak ovšem tuto dobrotu připravit doma? To vám prozradí naše čtenářka Simona a také šéfkuchař sushi restaurace. Slibujeme, že výsledek nebude mít chybu!

Článek

Sushi má v Japonsku, odkud tento vynikající a dnes extrémně populární pokrm pochází, tisíciletou tradici. Je známo, že to pravé a nefalšované sushi dokážou připravit snad jen Japonci nebo lidé, kteří se to na japonských ostrovech léta učí. Podívejte se na video s šéfkuchařem Shi Quian Sang, které jsme natočili v restauraci Millhouse Sushi ve Slovanském domě. Seznámíme vás s 5 základními druhy sushi: Nigiri, Maki, Kalifornskou rolkou, Sashimi a Temaki.

Simona dělá Maki

Na Facebooku na jsem narazil na čtenářku Simonu Hrabětovou. Do galerie dietních mňamek tam přidala svůj úplně první sushi výtvor! A jelikož vypadal naprosto skvěle, požádal jsem ji, jestli by nám nepřišla japonskou specialitu „po domácku“ připravit i do redakce. A tady je výsledek!

A teď se můžeme dát do vaření. Odměříme si dva hrníčky sushi rýže, přesypeme ji do cedníku a v proudu vody ji důkladně propláchneme. Na dno hlubší pánve nebo hrnce nalijeme 2 lžíce oleje a vše zahřejeme na vařiči na nejvyšší stupeň. Pak do pánve přidáme 4 hrnky vařicí vody. Hrnec přiklopíme pokličkou a vaříme do té doby, dokud se voda úplně nevypaří (na rýži se vytvoří oka) – to vše už na nejnižší stupeň, který nám vařič dovolí. Uvařenou rýži dáme stranou a připravíme si směs na okyselení.

Ve skleničce s rýžovým octem (množství asi do výšky 2 cm) rozmícháme lžičku soli a lžičku cukru. Ještě chvíli počkáme, než se vše v rýžovém octu rozpustí. Směs pak lijeme postupně do rýže – po troškách a průběžně důkladně mícháme. A rýži máme hotovou!

Bambusovou podložku obalíme potravinářskou fólií (abychom neměli zamatlaný bambus). Na ni položíme řasy (měla by stačit polovina čtverce, my to v redakci dělali pro jistotu s celou řasou – tou hladkou stranou nahoru). Rýži rozprostřeme rovnoměrně po řase a důkladně ji připlácneme špachtličkou nebo rukama. Doprostřed klademe buď proužky avokáda, krabích tyčinek a okurky, nebo kousky uzeného lososa. A pak točíme!

Chytneme ohýbatelnou podložku za okraje a sushi začneme pomalu rolovat (je to dobře vidět na videu). Na rozdíl od japonského šéfkuchaře my nikam nespěcháme, takže rolky balíme postupně, pomalu a nebojíme se přitlačit, aby nám sushi pěkně drželo.

A máme vlastně hotovo. Teď už jen naservírovat nakládaný zázvor, na talíř připravit wasabi křen a do mističky sójovou omáčku. Japonskou specialitu bychom správně měli jíst hůlkami, ale ne každý je dokáže držet. Jak na to, vidíte na obrázku: spodní hůlka zůstává při jídle pořád ve stejné pozici, hýbat by se měla jen ta vrchní.

Foto: Ondřej Kroutil

Správné držení hůlekFoto: Ondřej Kroutil

Jak to dělá profík

Recept na správně uvařenou rýži nám v sushi restauraci neprozradili. Vaří ji ve speciálních vařičích, do kterých se sushi rýže (používají Shinode) nasype a vařič už pak jen zapípá, že je hotovo. Dochucují trochou cukru, rýžovým octem, někdy i rýžovým vínem. Ve výsledku nesmí být rýže příliš tvrdá!

A tipy šéfkuchaře? Čím bohatší náplň uvnitř sushi je, tím lépe. Při krájení rolek na kousky je důležité mít stále mokrý nůž – rýže se nám nebude lepit na ostří. Pít k této lahůdce může každý, co má rád – nejlépe čaj, pivo a samozřejmě saké (rýžové víno).

Tak ať vám doma chutná a dejte vědět, jak se vám to povedlo (klidně i s fotkami)!

Reklama

Související témata:

Načítám