Hlavní obsah

Návštěva: Dům, kde hrají prim dřevo a tapety

Foto: totostudio.cz

V obývacím pokoji majitelé vsadili na třešňovou dýhu a bílý lakFoto: totostudio.cz

Reklama

Kvalitní materiály, tedy hlavně přírodní dýha a lakovaný nábytek, a také důraz na praktičnost – tyto dvě vlastnosti zdobí rodinný dům na okraji Prahy. Oproti jiným novostavbám se liší především v tom, že architekt kuchyň neumístil do obýváku, ale vyhradil jí vlastní prostor. Koukněte se, jak by se vám tady líbilo!

Článek

Jednoduchý tvar domu, který připomíná kostku, nabízí podlahovou plochu skoro dvě stě metrů čtverečních. Dispozicemi zcela odpovídá současným trendům: přízemí tvoří společenská zóna a architekt sem umístil obývací pokoj, pracovnu, kuchyň a menší koupelnu spojenou s toaletou. První patro tvoří takzvaná klidová část a vyplnily ho dva dětské pokoje a ložnice rodičů, přičemž každá místnost má svou vlastní šatnu. Koupelna a toalety jsou zde oddělené.

Přesto se interiér od moderních novostaveb v něčem liší – kuchyň zde není propojena s obývacím pokojem, ale architekt ji umístil do samostatné místnosti „za roh“. Rozhodně však neplatí, že by si v ní člověk připadal jako v izolaci. Oddělená sice je, ale nejsou zde dveře. Jde tedy o zajímavý kompromis jako od chytré horákyně, jak oddělit, a současně neoddělit kuchyň. Nadšeni budou i milovníci tapet. Designéři je totiž použili nejen na stěny!

Foto: totostudio.cz

V domě je samostatná kuchyň, i když bez dveříFoto: totostudio.cz

Obývák s chytrou televizní skříňkou

Přírodní materiály a barvy – to jsou dva výrazné znaky obývacího pokoje. „Použili jsme zde nábytek kombinující třešňovou dýhu s bílými lakovanými dvířky ve vysokém lesku. I když v dětských pokojích se pak použilo levnější lamino, právě důraz na kvalitní materiály ve společenské části domu cenu zařízení o něco podražil. Zařídit dům tak majitele přišlo bez ložnice na půl milionu korun,“ říká Věra Tomíčková z Totostudia, které interiéry navrhovalo. V ložnici totiž mají majitelé postel z původního bytu. Nebylo tak zde co zařizovat.

Foto: totostudio.cz

Skříňka pod televizí má v zásuvce vyříznutý otvor, takže DVD přehrávač i ovládání máte hezky po ruceFoto: totostudio.cz

Foto: totostudio.cz

Čtyřčlenná rodina ocení dvě pohovkyFoto: totostudio.cz

Volbu nábytku ovlivnilo i to, že uprostřed stěny jsou dveře do chodby a dál do obytných místností. Najít však jiný prostor nešlo, dveře nebo okna totiž „rozbíjejí“ i další tři zdi v pokoji. Designéři proto po stranách umístili jen kombinaci nízkých skříněk a otevřených polic. Naproti přišly dvě dvojpohovky ve světle béžové barvě doplněné o nízký konferenční stolek.

Stejné materiály, tedy dýha a bílý lak, se pak opakují i v chodbě vedoucí z obýváku do kuchyně. Vznikla zde s jejich využitím skříňka nabízející nezbytný úložný prostor.

Foto: totostudio.cz

Chodbu vyplnily vestavné skříněFoto: totostudio.cz

Kuchyň s oknem. Komu by se nelíbila?

Do kuchyně přišel lakovaný nábytek. Jde opět o kombinaci bílé barvy – tu najdete na horních, částečně prosklených skříňkách – a odstínu kapučíno. Linka dokonale kopíruje obvodové stěny místnosti a má tvar písmene L. Zleva doprava tak najdete vysoké skříňky s vestavnými troubami, po pracovní ploše následuje varné centrum s dominantní nerezovou komínovou digestoří a do kratší části přišlo mycí centrum. I když je zde samozřejmě myčka, oplachovat nádobí či zeleninu rozhodně nemusí být nudné a únavné, přímo nad dřezem je totiž okno, a tak můžete pozorovat, co se děje venku.

Třetí stěna v kuchyni nabízela výklenek, ideální na umístění chladničky a spíže.

Foto: totostudio.czek

Kuchyňská linka kombinuje bílou barvu s odstínem světlého kapučínaFoto: totostudio.czek

Dětské pokoje, kde zaujme volný prostor

Volné místo – to je nejdůležitější „zařizovací prvek“ v dětských pokojích. Najdete ho zde opravdu hodně bez toho, aby dvanáctiletý syn a čtrnáctiletá dcera díky vlastním šatnám nějak trpěli nedostatkem úložných prostorů.

Foto: totostudio,cz

Výrazné barvy zvolili designéři do pokoje dvanáctiletého synaFoto: totostudio,cz

Chlapecký pokoj je laděn jako jediný do výraznějších barev, ty najdete nejen na zdech, ale i nábytku. Ted přesněji řečeno na pracovním stole, jedné uzavřené skříňce a posteli – víc tu toho není. Postel zvolili designéři vyšší a pod lehací plochu se vešly dvě zásuvky na různé dětské poklady.

Foto: totostudio.cz

Originální skříňka v dívčím pokoji nabízí dost uzavřených i otevřených úložných prostorůFoto: totostudio.cz

Podobně jednoduché zařízení, i když v decentní kombinaci hnědé barvy a světlého dřeva, má i dcera. Zásuvky pod postelí, nízkou komodu vedle a pracovní stůl doplňuje závěsná skřínka s „vykousnutým“ šuplíkem. Předpokládá se, že zde bude mít uloženou kosmetiku a další zkrášlovací nezbytnosti, které už do vlastnictví takto starého děvčete patří. A aby pro všechno nemusela sahat do zásuvky, otevřený prostor jí dovolí mít to nejdůležitější stále při ruce.

Foto: totostudio.czci

Zásuvky pod postelí nabízejí dětem další skrýše na různé pokladyFoto: totostudio.czci

Decentní barvu nábytku pak oživuje nejen zelená výmalba, ale také tapeta v čele postele. „Původně ji designéři navrhli hlavně jako ozdobný prvek, který měl jen ozvláštnit interiér. My na ní netrvali. Teď jsme ale rádi, protože se ukázala velmi praktická. Když si dcera opře při čtení nebo surfování na internetu polštář o zeď, nehrozí, že by se malba otírala a zašpinila lůžkoviny," říká majitelka.

Foto: totostudio.cz

Pracovna rodičů slouží zároveň jako hostinský pokojFoto: totostudio.cz

Stejný význam má tapeta i v pracovně rodičů, kam se kromě stolu a knihovny vešla i pohovka, proto slouží jako pokoj pro hosty. „Tapeta za pohovkou se pak opakuje i ve dvířkách nábytku. Tak vypadají na první pohled jako z dekorovaného mléčného skla, ale tato jsou praktičtější na údržbu a nic za ní není vidět,“ popisuje Věra Tomíčková.

Foto: totostudio.cz

Tapeta za postelí se opakuje i na nábytkuFoto: totostudio.cz

Foto: totostudio.cz

Zde tapeta připomíná dekorované skloFoto: totostudio.cz

V domě se pak nacházejí dvě koupelny. V horním patře se do ní vešel jak sprchový kout a vana, tak dvojumyvadlo. Toaleta je zde oddělena. V menší spodní koupelně pak zbylo místo na sprchový kout, umyvadlo a toaletu.

Foto: totostudio.cz

Větší koupelna nabízí rohovou vanu pro dokonalou relaxaciFoto: totostudio.cz

Moderní charakter interiéru dodávají i okna, která jsou prakticky bez záclon. Na sklech jsou však použité reflexní folie, které chrání soukromí rodiny a také brání v létě slunci, aby ohřálo vzduch v domě na úroveň finské sauny.

Foto: totostudio.cz

Ve spodní koupelně zbyl protor na sprchový kout, umyvadlo a toaletuFoto: totostudio.cz

Milujete byty a domy s velkými okny? Pak se vám určitě budou líbit i tyto návštěvy: Rodinný dům: Krásný ráj, kam sousedi nevidí!, Byt, kde vládne jediná barva. Bílá!nebo Bydlete a vydělávejte bez práce. Díky domu!

Méně znamená více, také jste vždy byli zastánci tohoto hesla? Pak se vám tento dům určitě moc líbil. Anebo?

Reklama

Související témata:

Načítám