Hlavní obsah

Návštěva: Malý panelákový byt je plný vychytávek

Foto: totostudio

Panelákový byt se po rekonstrukci krásně prosvětlilFoto: totostudio

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstruovat byt je někdy stejné jako se stěhovat. Musíte vše roztřídit, zabalit, opustit … ale ve finále se vám veškeré trable vyplatí. Platí to i o rekonstrukci klasického panelákového bytu o velikosti 2 + kk!

Článek

Paní Hanka vlastnila starší byt o rozloze 40 metrů čtverečních řadu let. Nejprve v něm žila s manželem, později jej využívala její dcera a nakonec podnájemník. Nyní byt obývá sama. Chtěla, aby bydlení bylo příjemné a vyhovovalo jejím potřebám. Rozhodla se proto pro rekonstrukci a oslovila studio bytových designérů Věru a Petra Tomíčkovy.

V bytě nezůstal kámen na kameni

Přestože rekonstrukce byla důkladná, původní dispozice bytu zůstaly nezměněny. Všechny příčky v bytě byly vybourány a z nových materiálů byly postaveny nové. Kompletní rekonstrukcí prošly také instalace elektrických rozvodů a vody. Na podlahu designéři doporučili PVC – je měkčí, teplejší, cenově dostupné a dobře se udržuje. „Protože jsme na podlahu položili kvalitní, a tedy dražší krytinu, která působí jako dřevěná, použili jsme k zalištování obvodové lišty z MDF, které se běžně používají k dřevěným podlahám. Tím jsme docílili, že celek vytváří dojem plovoucí dřevěné podlahy,“ vysvětluje designérka.

Foto: totostudio

Půdorys klasického panelového 2 + kkFoto: totostudio

Sázka na praktické detaily

Jak vypadá kuchyňská linka po desítkách let používání, si jistě dovedeme představit. Paní Hanka nelitovala peněz a nechala si od truhláře udělat linku v krémové barvě a na míru. Původní dvoumetrovou kuchyňskou linku nahradila nová do tvaru písmene U. Majitelce vyhovuje, ráda vaří a takto má vše po ruce. Její součástí je myčka nádobí, granitový dřez a koš na tříděný odpad. Praktickým detailem je zvedací boční deska na kraji kuchyně, kterou lze zvětšit odkládací plochu nebo vytvořit stolek. K rozkládacímu jídelnímu stolu se vejde až šest židlí.

Foto: totostudio

Kuchyňský kout s novou linkou do UFoto: totostudio

Investice do sedací soupravy byla nutná

Obývací pokoje tvoří centrum bytu i rodinného života. Obývák paní Hanky je spojen s kuchyňským koutem. To bylo třeba při zařizování zohlednit a nezahltit ho nábytkem. V centru místnosti je pohodlná rozkládací pohovka od české firmy Polstrin, která se dá využívat i pro trvalé spaní. Majitelka ji pořídila za asi 50 tisíc korun. „Tato investice byla nutná. Často za mnou jezdí dcera a spí tu, chci, aby měla spaní pohodlné,“ svěřuje se paní Hanka. Konferenční stolek je na kolečkách, aby se dal snadno přesunovat.

Foto: totostudio

Šedá sedačka splňuje nároky na kvalitní spaní pro dceru, která jezdívá na návštěvuFoto: totostudio

Nábytek na míru dodal truhlář

Veškerý nábytek, tedy i menší televizní sestava s knihovnou, byl udělán na míru. Napadlo by vás, že bílá skříň vedle pohovky ukrývá šicí stroj včetně všeho jeho příslušenství? Zvednutím spodní části skříně a jejím podepřením vznikne příležitostný pracovní stůl. Do skříně se navíc vešla i tiskárna a notebook. Originalitu dodává prostoru dekorační tapeta se stromem, kterou taktéž na míru zhotovila reklamní agentura.

Foto: totostudio

Obývací pokoj zdobí zátiší s tapetou. Bezpochyby originální řešení. Majitelka má k přírodě hluboký vztahFoto: totostudio

Stromové listí, kam se podíváš

Motiv lístků se objevuje i na dekoračním skleněném panelu dveří vestavěné skříně v chodbě. Jiná by se sem totiž ani nevešla. Jemný dekor větviček se prolíná také – ložnici na tapetě za zrcadlem. Pojícím prvkem je příjemná cihlově červená barva na zdi za televizí a v chodbě. Olšové dřevo na nábytku i dveřích si paní Hanka vybrala, aby jí připomínalo původní bydlení.

Foto: totostudio

Jako chytré se ukázalo řešení vestavěné skříně s posuvnými prosklenými dveřmi s dekorací. Nezaberou prostor a díky dekoraci ladí s bytemFoto: totostudio

Foto: totostudio

Zrcadlo na stěně v ložnicích často nenajdete, sem ale sedí. Stromy jsou hlavním motivem všech dekorací v bytěFoto: totostudio

Spaní v lůně přírody

Pro ložnici zvolili designéři příjemné tlumené barvy. Opět zde najdete motiv stromů a listů, s nímž je sladěno i povlečení! Majitelka si nechala původní postel a černou komodu, ostatní nábytek byl také vyroben na míru. Šatní skříň umístila na chodbě. Koupelna s toaletou jsou jediné místnosti, které prošly dispoziční změnou. Z původních dvou oddělených místností vznikla jedna. Opotřebovaná vana byla nahrazena sprchovým koutem a závěsné WC se propojilo s koupelnou. Denní světlo zajišťuje několik luxfer u stropu. Nad pračku se povedlo umístit praktickou, a zároveň dekorativní skříň. Taková se hodí všude, natož v koupelně.

Foto: totostudio

Podívejte se, co udělá sladění barvy a vybavení s typem povlečení. Prospívá mu!Foto: totostudio

Foto: totostudio

Stěny jsou obloženy bílými dlaždicemi Rako ve dvou formátech, což vytváří zajímavý design. Sanita, tedy vanička a umyvadlo Jika, sprchový kout Ronal a baterie Metalia. Vše je novéFoto: totostudio

Foto: totostudio

Na pračku se vešla praktická skřínkaFoto: totostudio

A jak se líbí vám?

Reklama

Načítám