Hlavní obsah

Návštěva v domě, který je zahrabaný v zemi

Foto: PR klinik

Dům ve svahu ušetří peníze za energiiFoto: PR klinik

Reklama

Malé nebo dokonce žádné účty za topení – to jsou hlavní lákadla a přednosti současných novostaveb. Aby firmy dosáhly potřebných úspor, obkládají domy vrstvami izolace, zmenšují okna, skla zakrývají venkovními žaluziemi. Existuje však ještě jeden a velmi originální způsob, jak šetřit teplem – „zahrabat“ dům do země. Pojďte se do něj podívat!

Článek

Nechcete o bydlení zapuštěném pod zem ani slyšet, protože vás děsí tma a masiv země nad hlavou? Zbytečně! Dům zapuštěný do svahu zdobí velká francouzská okna a světlíky, díky nimž zde mají majitelé denní světlo i v koupelně. A k tomu se ještě pyšní nízkými náklady na bydlení, kdy za vytápění stometrového bytu a ohřev vody pro tři osoby platí necelou tisícikorunu. Takové podmínky pro život má rodina v jednom z pěti domů pod zemí. Protože se osvědčily, brzy vzniknou v pražských Horních Počernicích další.

Foto: PR klinik

Střechy domů slouží jako zahradyFoto: PR klinik

Vlastní zahrádka jako bonus

„Je to pro mě ideální kompromis – když vyjdu z obýváku, mám tady malou zahrádku na kafe a grilování, která nevyžaduje moc péče a je z ní krásný výhled do okolí. Když vyjdu hlavními dveřmi z bytu, jsem na dlouhé ,panelákové´ chodbě, z níž se dostanu do garáže i hlavní části domu,“ chválí si bydlení v těchto typech domů majitelka.

Foto: PR klinik

Zajímavý dezén kuchyňských dvířek imituje bambusFoto: PR klinik

Pokud by jí zeleň před terasou nestačila, může vyjít po několika schodech na střechu, přesněji řečeno na zelenou střechu. Parcela pro stavbu domů sice byla mírně svažitá, ale na celkové zapuštění domů to nestačilo, proto je jejich část zakrytá metrem a půl zeminy, která má funkci izolace a zároveň na ní vznikla zahrádka.

„Odpovídá to přesvědčení, kdy naše domy ctí okolní krajinu a zároveň mají nízké provozní náklady a jsou minimálně náročné na údržbu,“ říká ředitel a zakladatel společnosti Konhefr, která domy stavěla, Jan Konhefr.

Jako zdroj vytápění slouží tepelné čerpadlo, jedno pro všechny byty. Ty jsou vybaveny podlahovým topením.

Foto: PR klinik

Židle svou barvou dokonale ladí s nábytkemFoto: PR klinik

Místo šatny ložnice

Dnešní návštěva je v krajním bytě, u něhož bylo možné z dispozice 3+kk udělat o místnost větší byt. Tam, kde ostatní mají komoru, šatnu či jiné poměrně velké úložné prostory bez oken, se v tomto bytě nachází sice nevelký pokoj, ale s oknem. Vznikla z něj ložnice pro dospělé, a díky tomuto bonusu  mohou obě děti – čtrnáctiletá dívka a jedenáctiletý syn – obývat každý svůj pokoj. Stejně jako v obýváku i zde nahrazuje jednu stěnu velké francouzské okno. O své soukromí se však obyvatelé bát nemusejí. Okna kryjí předokenní rolety.

Foto: PR klinik

Barvu do ložnice si majitelka vybrala podle obrázků, které dostalaFoto: PR klinik

„Jak to vyžadují zásady pro nízkoenergetické stavby, jsou tato okna orientovaná na jih a v létě by se zde místnost mohla přehřívat. A protože se dům nachází na samém konci obydlené lokality a na zahrádku navazuje pole, chtěli jsme chránit své soukromí i sebe. Proto jsme žaluzie pořizovali hned mezi prvními věcmi,“ říká majitelka. Jsou vybaveny elektromotorem a lze si je stáhnout a vytáhnout, jak kdo právě chce, a zároveň jsou napojené na alarm. Jakmile se zaktivuje, žaluzie se automaticky stáhnou a působí i jako bezpečnostní prvek.

Místo šatny si nechala rodina do chodby udělat velkou vestavnou skříň, která má na délku čtyři metry a do hloubky šedesát centimetrů. Jedna část slouží jako „úklidová“ komora, v druhé má věci majitelka, ve třetí děti. Díky tomu jsou ložnice i oba pokoje pro teenagery zařízené jen jednoduše – postel, komoda, případně pracovní stůl. Dominantním prvkem se zde staly barvy.

Foto: PR klinik

Dostatek úložných prostor nabízí čtyřmetrová vestavěná skříň v chodběFoto: PR klinik

„Původně jsme měli stěny bílé, ale pak jsme se rozhodli, že barvy budou lepší,“ vypráví majitelka a pokračuje: „V ložnici o nich například rozhodly obrázky, které jsem dostala jako dárek. Zpočátku se sem vůbec nehodily, ale barva se mi zalíbila a sladila jsem s nimi celý interiér.“

Foto: PR klinik

Pokoj syna je zařízen černobílým nábytkem a doplňuje ho šedo-modrá barvaFoto: PR klinik

Dcera si nechala pokoj sladit do růžové, syn dal přesnost modré. Ve všech místnostech se stala dominantním prvkem tapeta.

Foto: PR klinik

Dcera zvolila do svého království jemnější vzor i barvyFoto: PR klinik

Bílou kuchyň má každý, tu ne!

V propojeném obýváku s kuchyní zaujme nejen pruhovaná tapeta, ale také zajímavý dezén kuchyňské linky. Majitelka nejprve toužila po bílé, ale stačilo si prohlédnout několik katalogů a časopisů a uvědomila si, že je to hit, který má doma každý. Tím se její požadavky hned změnily, kuchyň měla být jakákoli jiná než bílá. V místním studiu pak objevila zajímavý dezén bambusového dřeva. Zaujal ji jak vzor, tak barva.

Nechala si z něj vyrobit kuchyň i nábytek do obývacího pokoje. Šedá navíc dobře ladila s nerezovými spotřebiči.

Šedá mozaika v kombinaci s modrou či černou pak zdobí i obě koupelny, které v bytě jsou. V každé je k dispozici umyvadlo, toaleta, bidet a sprchový kout. V té větší navíc vana. Rodina je má rozdělené netradičně – jedna je holčičí, druhá pánská. V té větší stejně jako uprostřed obýváku je také instalovaný světlovod, který do bytu přináší denní světlo. „Velmi často se nám stávalo, že se návštěvy vracely do koupelny a koukaly, kde by po sobě zhasli. I když to tak nevypadá, světla dává hodně,“ říká majitelka.

Foto: PR klinik

Do koupelen přišly na zdi mozaiky, které se opět vracejí do módyFoto: PR klinik

V bytě se nacházela ještě samostatná toaleta, ale tu majitelka nechala zrušit a umístila do ní pračku, vznikla zde samostatná a velmi praktická prádelna. Stejně tak péči o domácnost usnadňuje centrální vysavač, který je zde instalovaný.

Foto: PR klinik

Kvůli podlahovému topení, kterým je dům vytápěn, majitelé zvolili na podlahu v pokoji dlažbuFoto: PR klinik

Líbilo by se vám takové bydlení? Tento byt přišel na šest milionů korun. A podobné se budou ještě stavět.

Reklama

Související témata:

Načítám