Hlavní obsah
3,1
(32)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

I v prvním lednovém Nekupujeme, vyrábíme se podíváme na to, jak si doma připravit dobroty bez náhražky, zvýrazňovačů chuti a dalších věcí, které nemají v jídle co dělat. Začínáme domácí kuřecí šunkou!

40 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 kilogram
  • 1 kg kuřecích prsou
  • 18 g soli
  • 7 g řeznické soli
  • 1 lžička cukru moučka
  • 100 ml vody
Článek

01.

Třetinu očištěného masa pomelte v mlýnku nebo rozmixujte, zbylé dvě třetiny nakrájejte na menší kostky.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Vodu smíchejte s oběma druhy soli a spolu s cukrem přidejte k masu. Nyní je potřeba ho pořádně prohníst – já si práci usnadnila kuchyňským robotem s hnětacími háky, kde mu stačí 10–15 minut, ručně je třeba (s rukavicemi) propracovávat alespoň 20 minut. Maso totiž začne vylučovat světlou mazlavou bílkovinu, díky které pak šunka drží pohromadě.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Směs naplňte do šunkovaru, uzavřete a nechte 48 hodin v lednici odležet.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Šunkovar ponořte po rysku do hrnce s vodou, zahřejte na 80 °C a při této teplotě 2 hodiny povařte. Nechte vychladnout, vyklopte, a máte hotovo. Šunka vydrží čerstvá 2 až 3 dny.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Související témata:

Načítám