Hlavní obsah

Rodinný dům, který myslí na rodinu

Foto: Ekonomické stavby

Dům Petra splňuje požadavky moderního bydleníFoto: Ekonomické stavby

Reklama

Bydlet ve vlastním domě, to je zpravidla sen nejedné z nás. Jenže pak se podíváme, co nabízejí současní architekti, a trochu se vyděsíme: stavby mají tvar kostky nebo koule, beton v obýváku a sklo, kam se člověk podívá. Ale my přece chceme „normální“ domeček pro normální rodinu!

Článek

Všechny požadavky, které očekáváme od klasického domu, splňuje ten s ženským jménem Petra. Má pět místností ve dvou podlažích, výhled do zahrady, šikmou střechu i parkovací stání. Přitom firma nabídla rodině částečně si upravit dispozice tak, aby zcela vyhovovaly jejím potřebám i životnímu stylu.

Tři ložnice stačí

Majitelé si přáli oproti původnímu projektu několik drobných změn. Především chtěli zrušit příčku mezi kuchyní a obývacím pokojem a prostor propojit. Z tohoto velmi častého přání nakonec vzniklo originální řešení. Zeď v místnosti je, ale její výška jen o něco přesahuje výšku kuchyňské pracovní desky. Lze k ní proto z obou stran umístit nábytek a rodina se tak neošidila o úložné prostory.

Stejně tak zde chybí samostatný pokoj pro hosty, plánovaný v přízemí. Místo pro něj vyhrazené se stalo součástí otevřeného prostoru a rodina si tady zařídila televizní koutek. Návštěvy ale na rozkládací sedačce nebudou muset trpět, protože v prvním patře se nacházejí tři samostatné ložnice, přesněji jedna ložnice a dva dětské pokoje. Mohou tak občas přespat tam.

Komfort všem obyvatelům nabízejí dvě koupelny. V patře se nachází ta větší s vanou a pračkou, v přízemí je její součástí sprchový kout.

Ačkoli majitelé provedli v dispozicích několik změn, na ceně domu se to moc neprojevilo. Ušetřili totiž venku, když místo garáže zvolili přístřešek pro auto, který vyšel levněji.

Foto: Ekonomické stavby

Interiéru dominuje dřevoFoto: Ekonomické stavby

Krásné léto na terase

Parcela, na které se stavělo, umožnila téměř ideální orientaci domu. Do něj se vchází z východu a na tuto světovou stranu jsou orientována i okna kuchyně a jídelny. Terasa a obývák naopak směřují na jihozápad a západ, a tak si tady lze v létě užívat slunce až do večera. Navíc terasa je s obývákem propojena velkým francouzským oknem.

Naopak u severní strany je umístěno schodiště a také čtyřmetrová komora, která slouží jako technické zázemí domu a úložný prostor. Další místo na ukládání všeho možného rodina získala tím, že si nechala zařídit uzavření prostoru pod schodištěm.

Dřevo vládne interiéru

Majitelé dali při zařizování domu přednost přírodním materiálům, tedy hlavně dřevu. Dokonce odmítli i původně navržená plastová okna a nahradili je dřevěnými eurookny.

Dům si nechali postavit na klíč včetně standardního vybavení, jako je keramická dlažba, sanita, laminátová plovoucí podlaha, plynové vytápění včetně kotle, vnitřní technické instalace, okna a dveře. Sami si zařizovali jen základovou desku.

Stěhovat se mohli za méně než rok od zahájení prací. Celý dům byl postavený za devět měsíců. Přitom jde o klasickou zděnou stavbu. Firma použila tvárnice Ytong s velmi dobrými i tepelně izolačními vlastnostmi, proto už nebylo nutné zdi dále zateplovat a topení zde nebude stát příliš peněz.

Kromě klasického plynového kotle plánují majitelé umístit do obývacího pokoje také krbová kamna jako další, a to velmi levný zdroj vytápění. Ocení je hlavně ve dnech, kdy se počasí mění jak na apríla a zapínat a vypínat plynový kotel je neekonomické. Tři polínka v kamnech přízemí příjemně vytopí téměř zadarmo.

Reklama

Související témata:

Načítám