Hlavní obsah

Obývákové stěny: Rozlučte se s tou starou, tyhle teď letí!

Foto: bo concept

Neviditelné, nebo naopak velké: takové jsou moderní stěny do obývákuFoto: bo concept

Reklama

Sice se jim říká stěny, ale pryč jsou naštěstí doby, kdy skříňky, poličky a vitríny dohromady zabíraly v obýváku opravdu celé zdi! Dnes je trend zcela opačný – nábytek v tomto pokoji vypadá nenápadně a subtilně. A stále nabízí někdy až neuvěřitelně mnoho úložných prostorů. Zajímá vás taková proměna?

Článek

Stěna, i když dnes by bylo lepší používat označení sestava skříněk, stále zůstává nedílnou součástí obývacího pokoje. Ovšem její role se změnila. Již zde rodiny kvůli nedostatku jiných úložných prostorů neskladují ložní prádlo a ručníky, skleničky a čajové servisy, co tety nadělily jako svatební dar!

Dneska se úložné prostory omezují co do počtu, ale jejich objem zpravidla zůstává díky chytrým řešením zachovaný, dominantou stěn stále jsou televize. Jen ty moderní velké a ploché můžete nejen postavit, ale i zavěsit na panely, které za sebou skrývají elektrické i anténní šňůry.

Důraz na dokonalé provedení

Jak je možné, že ačkoli se plocha skříněk zmenšila, místa na ukládání v obýváku neubylo? Odpověď je jednoduchá: stačilo nahradit prosklené díly plnými! Do otevřených polic totiž skládáte věci podle velikosti, kolem necháváte volné místo, aby vynikly a aranžmá se líbilo. Do uzavřených je pravidlo jednodušší: nezáleží, jak to vypadá, hlavně, že se sem vejde maximum!

Foto: punto design

Subtilní uzavřené skříňky nabídnou více úložného prostoru než ty velké a prosklenéFoto: punto design

Změnil se však i vzhled a samotná konstrukce nábytkových sestav. Příkladem byl i letošní veletrh Salone del Mobile v italském Miláně. „Designu i nábytku vládne tenká linie. Ať se podíváte na hranu obývacích skříněk, desku stolu, nebo poličky knihoven... jsou tenké. Minimalizace materiálu pak dává vyniknout perfektnímu provedení povrchů, zpracování a lakování,“ říká Pavel Šindelář z firmy Punto Design a pokračuje: „Rozhodně se to ale neprojevuje na využití a nosnosti nábytku, protože zároveň se hledají nové materiály, které i v této minimalizaci hmoty obstojí co do pevnosti.“

Foto: punto design

Nedílnou součástí sestav jsou televize. Když je pověsíte na panel, můžete za něj ukrýt nevzhledné šňůryFoto: punto design

Z barev pak obývákům vládne stále bílá, doplněná buď o šedou, která černou ve světě bydlení nyní nahrazuje, nebo o některý z teplejších odstínů. Firmy stále nabízejí dřevo, a to hlavně v jeho přírodních barvách. S ním pak ladí další zemité barvy, jakou jsou různé typy hnědé, bordó, cihlové či béžové nebo krémové.

Foto: decoland

Tak vypadají nejoblíbenější obývákově stěny: skládají se z několika nízkých a několika zavěšených otevřených a uzavřených skříněkFoto: decoland

Žádná není stejná

Stěny sestavené z jednotlivých dílů pak mají ještě jednu výhodu: už se vám nestane, že byste přišli k sousedům a uviděli tam stejný obývák jako u vás. Variabilita jednotlivých prvků je totiž čím dále větší. A rozhodně už se jí nemyslí pouze to, že si zavěsíte nebo postavíte skříňky tam, kam chcete.

Foto: salone del mobile

Bílý lesk stále převažuje, ale doplňuje ho například dřevo a další zemité odstínyFoto: salone del mobile

Mnohé formy už nabízejí možnost otočit je o devadesát stupňů, a tím změnit i způsob otevírání. Ne každému vyhovuje třeba výklop nahoru a tímto jednoduchých trikem se snadno změní na klasické boční ovládání.

Foto: decoland

Mezi novinkami se však objevují i výraznější barvy, třeba červená, bordó nebo oranžováFoto: decoland

Novinkou pak jsou různé posuvné a závěsné systémy, které vámdovolují hýbatskříňkami, kdykoli se vám zachce a jak potřebujete.

Foto: punto design

Velmi oblíbené jsou hladké plochy přerušované několika otevřenými výklenkyFoto: punto design

Pravý opak: od podlahy ke stropu

Sice v menším množství, ale přece jen trendy připouštějí i pravý opak. V Miláně tak byly k vidění i sestavy přes celou stěnu. Od těch totalitních se však hodně liší! Nejlépe by se daly přirovnat k vestavěným skříním. Zpravidla jsou bílé a vypadají, jako by šlo o obyčejnou zeď. V prostoru tak nejsou na první pohled vůbec patrné.Zdobí je ale zpravidla jeden výklenek uprostřed nebo otevřené police, které stěny dělí na několik částí, ať už svisle či vodorovně.

Foto: bo concept

Kombinaci bílé a černé barvy stále častěji nahrazuje bílo-šedá variantaFoto: bo concept

A existuje ještě jeden příklad, kdy platí, čím větší, tím lepší. "Nesmrtelné zůstávají knihovny s pravidelně rozvrženými policemi, které obzvlášť vyniknou, jsou-li přes celou stěnu," říká Martin Štastný z BoConcept. A zároveň přidává návod pro ty, kdo nemají buď tolik místa, nebo knih: "Pak knihovny nahrazují různé soliterní závěsné knihovny či police atypických až extravagantních tvarů. Instalují se na stěnu pokud možno nepravidelně a většinou se kombinují různé typy i barvy. Vznikají tak zajímavé obrazce."

Foto: bo concept

Setkat se můžete i s velkými stěnami, zpravidla jsou bílé, aby nepůsobily příliš mohutněFoto: bo concept

I když to tak na první pohled nevypadá, jde nejen o originální, ale i praktické řešení. Vůbec vám nemusí vadit, že už nemáte kam dát knihy a model vaší staré knihovny se dál neprodává. Kupte si jinou a budete in!

Foto: salone del mobile

Nesmrtelné zůstávají pravidelně členěné knihovny přes celou zeďFoto: salone del mobile

Foto: bo concept

Nemáte tolik knih a místa? Pak sáhněte po atypických a bláznivých segmentech a vytvořte si originální sestavu, kterou nikdo jiný mít nebude!Foto: bo concept

Tak jaké stěně dáte přednost vy, malé a subtilní, nebo vás zaujaly knihovny přes celou zeď?

Reklama

Načítám