Hlavní obsah

Opuchlé oči od alergie? Víme, co na ně platí!

Foto: Thinkstock

Koho by neštvalo, když mu celé léto otékají oči?Foto: Thinkstock

Reklama

Jste alergik? Nečekejte, až vám oči opuchnou, a braňte se včas. Máme pro vás pár účinných kroků, které byste měli vyzkoušet.

Článek

Projevem sezonní alergie bývají mimo jiné i obtíže s očima – slzení, svědění, řezání, následně i nateklé oči. Léčbu alergie nechte na lékařích, ale některým alergickým dopadům se lze vyhnout. Zjistěte, jak zabránit opuchlým očím!

Nevystavujete se pylům zbytečně

Jsou-li pyly vaším nepřítelem, rozvrhněte si vycházky na dobu, kdy jsou méně aktivní. Od června až do poloviny srpna kvetou lípy, černý bez, byliny a trávy. „Sledujte pylové zpravodajství a snažte se nevycházet ven, když je koncentrace pylu v ovzduší příliš vysoká. Nejvyšší hodnoty bývají naměřeny dopoledne a v podvečer,“ říká alergoložka Ivana Kroulíková. V případě, že je větrno, chovejte se stejně.

Foto: Thinkstock

Sluneční brýle vás ochrání od nejhoršíhoFoto: Thinkstock

Noste velké sluneční brýle

Když jdete ven, je důležité si oči chránit. Od začátku jara zapomeňte na módu a noste dostatečně velké sluneční brýle, které zakryjí celou oblast kolem očí, aby k nim pyly ani prach nemohly. Ostatní typy brýlí si můžete užívat jen mimo pylovou sezonu.

Užívejte správná antihistaminika

I orální léčba pomáhá předcházet opuchlým očím od alergií. Užívejte nesedativní antihistaminika, protože mají minimální vedlejší účinky oproti sedativním, které způsobují ospalost a dráždí oční tkáň. Koupíte je jak ve formě tablet, nosního spreje i jako kapky do očí.

Nepřehlížejte ucpaný nos

Otoky očí i tmavé kruhy může způsobit i jen ucpaný nos od alergie. V takovém případě začněte hned používat konvičku pro výplach nosu solným roztokem a nečekejte, až vám oči opuchnou. Přečtěte si také Ucpaný nos, alergie, astma: Pomůže vysazení mléčných výrobků?.

Myslete na hydrataci

Když se snažíte zabránit otékání očí od alergie, je dalším dobrým řešením pít dostatek vody. Dehydratované tělo není dobře vybaveno pro boj se škodlivými pyly a ostatními alergeny. Vypijte denně alespoň dva až tři litry vody.

Foto: Thinkstock

Oční kapky jsou lék první pomociFoto: Thinkstock

Vyberte si správné oční kapky

Abyste zabránili podráždění očí, kapejte si „umělé slzy" a pro výplach očí použijte sterilní fyziologický roztok (Refresh, Allergodil, Vidisic, Tears Naturale, Livostin, Visine Classic, Optosol plus). Pokud tato řešení nestačí, objednejte se na alergologii. Lékař vám doporučí speciální oční kapky i délku jejich používání, abyste se ubránili otokům víček.

Zůstaňte aktivní

Sedavý způsob života neprospívá nikomu ani alergikům, důkazem bývají oteklé oči. Snažte se zařadit do denního rozvrhu celkem dvacet minut aerobního cvičení.

Jste alergik a bojujete s oteklýma očima jinak? Napište nám o tom do diskuse.

Reklama

Načítám