Hlavní obsah

Ořechové moučníky: Domácí štrúdl i poctivá bábovka

Foto: Jakub Jurdič

Dokonalé aromatické ořechy v extra dávkách? Zkuste tyhle 3 moučníky!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Typická ořechová chuť patří, co se týče dezertů, k té nejoblíbenější. A co takhle rovnou třikrát? Vyzkoušejte některý z dnešních ořechových moučníků, ze kterých se vám podlomí kolena!

Článek

Ořechy mají tu výhodu, že se hodí snad ke všemu. Je jedno, jestli je dáte do bábovky či do koláče, k ovoci nebo čokoládě, vždycky chutnají skvěle! My jsme do dnešního článku vybrali tři recepty, ve kterých je oříšková chuť ta hlavní. A na co se můžete těšit? Na bábovku s polevou, extra ořechový štrúdl i jednoduché taštičky z listového těsta. Všechny recepty jsou snadné na přípravu a přitom uspokojí veškeré vaše chutě na sladké.

Šátečky s ořechy

Na 10 ks potřebujete: 500 g listového těsta, 2 bílky + 1 celé vajíčko, 200 g vlašských ořechů, 2 lžíce strouhanky, 200 g krupicového cukru

Foto: Jakub Jurdič

Šátečky jsou hotové cobydup, dejte je dětem jako svačinu, budou vám vděčné!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Těsto rozválejte na tenký plát a vykrájejte z něj čtverce nebo kolečka. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh, vlašské ořechy rozemelte najemno. Do bílku opatrně vmíchejte namleté ořechy, strouhanku a cukr promíchejte. Náplň pak dávejte vždy na půlku těsta a překlápějte do tvaru trojúhelníku nebo kapsičky. Strany slepte rozkvedlaným vajíčkem, vršek šátečku také a dejte péct na plech s pečicím papírem na 170 °C asi 20 minut dozlatova.

Bábovka s polevou

Potřebujete: 200 g polohrubé mouky, 180 g cukru krupice, 100 g ořechů, 120 g másla nebo tuku na pečení, 3 vajíčka, 1 prášek do pečiva, 2 vanilkové cukry, 120 ml mléka

Na polevu: 100 g čokolády, 3 lžíce oleje, 50 g namletých ořechů

Foto: Jakub Jurdič

Díky polevě vypadá bábovka luxusně. Navíc tak i chutná!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Ve větší misce nejprve utřete máslo s cukrem a žloutky. Když vznikne světlá hustá pěna, začněte po lžicích přisypávat mouku a namleté ořechy. V této bábovce nejlépe chutnají vlašské, můžete ale zvolit ty, které máte nejraději. Pak přidejte vanilkový cukr, prášek do pečiva a nakonec mléko. V další nádobě vyšlehejte z bílků tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte k připravené směsi. Těsto nalejte do bábovkové formy a dejte péct na 180 °C na 50 minut.

Když je bábovka upečená, nechte ji vychladnout a připravte si polevu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přidejte olej a promíchejte. Polevu z vrchu nalejte na bábovku, posypte nadrcenými ořechy a dejte do chladu.

Foto: Archiv firem

Originální a vychytané formy na bábovku? Stačí si jen vybrat!Foto: Archiv firem

Štrúdl s extra dávkou ořechů

Na 1 těsto potřebujete:200 g hladké mouky (+ trochu na pomoučnění), 1 lžíci octa, 2 vejce, 50 ml studené vody, 3 lžíce rostlinného oleje, sůl

Na náplň:3 velká jablka, 30 g vlašských ořechů, 30 g lískových ořechů, ½ lžičky skořice, 1 skořicový cukr, cukr moučka na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Dejte do klasického štrúdlu pořádnou dávku ořechů, dopadne to na jedničkuFoto: Jakub Jurdič

Postup:Všechny ingredience kromě jednoho vajíčka vypracujte tak, aby vzniklo vláčné těsto. Hotové těsto pak nechte minimálně 10 minut odpočívat. Pak dejte trochu hladké mouky na vál nebo pracovní plochu a vyválejte na ní z těsta tenkou placku. Tu se pak snažte ještě rukama co nejvíc roztáhnout do tvaru obdélníku.

V misce smíchejte nastrouhaná jablka, skořici, nadrcené ořechy a skořicový cukr. Ořechy klidně nechte na větší kusy, aby vynikly. Náplň rovnoměrně rozprostřete po těstě a štrúdl zabalte. Zbylé vajíčko rozkvedlejte, slepte s ním závin a zbytek rozetřete po celém vršku. Dejte péct na 200 °C asi 20 minut. Nakonec můžete dezert pocukrovat moučkovým cukrem.

Který ořechový moučník je nejoblíbenejší u vás doma?

Reklama

Načítám