Hlavní obsah

Pigmentové skvrny: Jak s nimi zatočit? Začněte co nejdříve!

Foto: Profimedia

Pihy patří mezi vrozené formy hyperpigmentace, a tak narozdíl od tmavých skvrn nepředstavují vadu na kráse. Ba někdy přímo naopakFoto: Profimedia

Reklama

Někdy jsou pigmentové skvrny jen stěží viditelné. Jindy však mohou dosáhnout takového zabarvení, že představují pořádnou vadu na kráse. Jakmile se navíc objeví, přetrvávají i řadu let. Co na ně platí?

Článek

Také se každý rok s přicházejícím létem děsíte, jestli vám na čele zase vyskočí ta nevzhledná tmavá skvrna? Nejste samy! Dobrou zprávou však je, že existují metody, jak s pigmentovými skvrnami účinně bojovat!

Melasma a chloasma: Co jsou zač?

„Pigmentové skvrny jsou výrazem nadbytku melaninu. Konkrétně se jedná o zmnožení melaninu epidermálního či subepidermálního. Mohou být vrozené či získané. Mezi vrozené patří ephelidy neboli pihy. Získané jsou například sluneční skvrny či stařecké skvrny,“ vysvětluje MUDr. Jitka Chaloupecká, dermatoložka a vedoucí lékařka z Laserového centra Anděl.

Pigmentové skvrny jsou pak nazývané melasma nebo chloasma, a to podle příčin jejich vzniku. První zmíněné jsou právě ty, které vás tak trápí v jarních a letních měsících. Vznikají totiž v důsledku UV záření. Rizikové je tak působení slunce, ale i solárium a další umělé zdroje.

Chloasmy zahrnují všechny zbylé původce problému. Nejčastěji jsou to hormonální změny. Pigmentovými skvrnami trpí více než polovina těhotných žen a ještě více žen v přechodu. „Velmi často se na obličeji u žen objevují rozsáhlé mapovité skvrny také jako reakce na užívání hormonální antikoncepce,“ uvádí lékařka Jitka Chaloupecká. Příčinou vzniku mohou být i jiné léky, například psychofarmaka nebo antibiotika, ale mimo to také poruchy štítné žlázy nebo záněty na kůži.

Foto: Profimedia

Prevence je naprostý základ. V letních měsících na ni však myslete dvojnásobFoto: Profimedia

Prevence je základ!

„Nejjednodušší je prevence,“ odpovídá na otázku „Jak na pigmentové skvrny?“ dermatoložka MUDr. Květa Gazdíková spolupracující se společností Nuspring a kosmetikou Minus 417. Skvrnám vzniklými působením UV záření se dá předcházet.

„Doporučuji pravidelnou ochranu během celého roku přípravky na denní péči s UV faktorem s SPF 15 a více, které ochrání všechny nekryté části těla. A pokud už se nějaká skvrna přece jen objeví, je vhodné ji začít okamžitě řešit. Čím dříve začnete, tím lepší výsledek můžete očekávat,“ radí dermatoložka.

Vhodné jsou make-upy s ochranným faktorem alespoň SPF 15, v létě s vyšším faktorem. Dále se doporučují používat speciální tónovací krémy, které mají SPF 30 a více. Často se jedná o takzvané CC krémy, vylepšenou verzi známých BB krémů, od kterých se liší mimo jiné právě tím, že jsou určeny na pleť se sklony k hyperpigmentacím.

Foto: Profimedia

UV záření je nejčastější příčinou vzniku pigmentových skvrnFoto: Profimedia

Jak odstranit stávající skvrny?

„Především světlejší pigmentové skvrny lze velmi dobře odstranit pomocí různých kosmetických přípravků k tomu určených. Tmavší starší skvrny je potřeba raději nechat vyšetřit odborníkem a zároveň s ním konzultovat i způsob, jak je nejlépe odstranit,“ říká Ivana Čatajská, specialistka na přírodní kosmetiku ze společnosti Nuspring.

„Pokud chcete zabojovat pomocí kosmetických přípravků, doporučuji začít koncentrovanějším přípravkem, jako je například bělicí maska na pigmentové skvrny,“ doplňuje MUDr. Květa Gazdíková.

Na velmi tmavé hluboko usazené skvrny zabírá chemický peeling, laser nebo IPL – intenzivní pulzní světlo. Vhodnou metodu vám poradí dermatolog. U všech ale musíte počítat s tím, že ošetření bude nutné zopakovat vícekrát, a to v závislosti na zbarvení skvrny.

Nejjistější výsledky má klasický laser a IPL. Chemický peeling pomůže jen tehdy, kdy skvrna není hluboko usazená, protože funguje na principu odstraňování svrchních vrstev kůže. Pokud je ale toto váš případ, nejspíš pro vás bude ideální volbou. Zaprvé se jedná o nejlevnější metodu, zadruhé má více příznivých účinků, především omlazení pleti.

Také řešíte tento problém?

Reklama

Související témata:

Načítám