Hlavní obsah
3,6
(93)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Zázvorky jsem dlouho znala jenom z vyprávění kamarádů a knih, v mém okolí je nikdo nikdy nepekl. Zdály se mi magické (včetně divotvorné formičky, která symbolizuje oddenek zázvoru) a strašně jsem je chtěla ochutnat: tak začalo moje několikaleté hledání dokonalého receptu.

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 plechy
Budete potřebovat
  • 250 g cukru moučka
  • 2 ks vejce
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 špetka amonia
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
Článek

Postup

01.

Do větší mísy prosejte moučkový cukr a sušený zázvor, přidejte vejce i žloutky a všechno poctivě vyšlehejte elektrickým šlehačem. Šlehejte tak dlouho, až bude hmota opravdu hustá a lesklá, mně to trvalo přibližně 10 minut.

Tip: použijte co nejčerstvější sušený zázvor, jenom tak budou mít zázvorky ten pravý říz.

02.

Poté přidejte na špičku nože amonia, oba druhy mouky a pomocí stěrky je zatřete do vaječné směsi. Výsledné těsto je lepivé a připomíná pastu, bude se vám zdát, že je v něm příliš málo mouky a nebude se dát vyválet – to je v pořádku. Přikryjte ho fólií a nechte v chladu rozležet asi půl hodiny.

Tip: Sandtnerová používá ke kypření zázvorek amonium neboli cukrářské droždí. Seženete ho za pár korun na internetu nebo v starších zapadlých drogeriích. Obvykle se dá nahradit špetkou jedlé sody nebo práškem do pečiva, zázvorky jsem ale zkoušela péct mockrát a až s amoniem byly opravdu povedené. V originálním receptu najdete také krupičkovou mouku, ta už se dnes neprodává, ale v tomhle receptu ji můžete nahradit směsí hladké a polohrubé mouky, poměr najdete na začátku receptu.

03.

Plechy vyložte papírem na pečení. Z odleželého těsta odeberte asi čtvrtinu (s menším množstvím těsta se líp pracuje a nelepí se tolik na pracovní desku) a na mírně pomoučeném válu rozválejte na výšku asi 4 mm. Z těsta vykrajujte jednotlivé zázvorky a opatrně je skládejte na plech. Plechy pak umístěte do chladné větrané místnosti a nechte přes noc oschnout.

04.

Na druhý den předehřejte troubu na 180 °C. Jednotlivé zázvorky ještě opatrně otočte stranou, kterou ležely na plechu nahoru, a upečte. Pečte asi 5 minut na 180 °C, poté stáhněte teplotu na 160 °C a pečte ještě asi 10–12 minut, až se zázvorky nafouknou a na dotek budou suché. Upečené nechte v papírové krabici v chladu rozležet, potřebují čas, aby změkly.

Pytlík se sušeným zázvorem neodkládejte a připravte k večeři třeba kuřecí křídla na asijský způsob. Zaručeně vás zahřejou.

Reklama

Související témata:

Načítám