Hlavní obsah

Přistižena u nevěry. Manžel o tom už půl roku mlčí!

Foto: thinkstock

Nevěra vztah zasáhne, i když to muž nechce dát najevoFoto: thinkstock

Reklama

Užíváte si s milencem, a najednou se ve dveřích zjeví váš manžel. Přesně to se stalo naší čtenářce Jitce (30). Věděla, že tohle je průšvih, a byla připravena na leccos. Na křik, nadávky, výčitky, slzy i rozchod. Jenže její muž jen na pár hodin zmizel, a když se vrátil, řekl: „Odpouštím ti a už o tom nechci mluvit.“

Článek

Jitka žije se svým mužem deset let, z toho jsou čtyři roky manželé, a vždy to mezi nimi skvěle fungovalo. „Jenže pak mě začal uhánět jeden muž. Byl krásný, sexy a vtipný. Já ho odmítala, ale dělalo mi to samozřejmě dobře. Až jsem s ním jednou v té posteli skončila. Bylo to naprosto úžasné, takže jsme se sešli znovu a znovu. Dokud nás nenačapal můj manžel,“ popisuje svůj zhruba čtyřměsíční románek Jitka, podle které šlo jen o sexuální poblouznění, žádné velké city v tom nebyly.

„Miluju svého muže a udělala jsem šílenou blbost. Ale on mě naprosto zničil svojí poklidnou reakcí. Nezvýšil hlas, neptal se, proč jsem to udělala, nenadával mi. Je to už půl roku a u nás o tom nepadlo jediné slovo,“ vypráví Jitka.

Žije v neustálé nejistotě, nevěru cítí ve vzduchu, kvůli manželově neochotě o tom mluvit má pocit, že to není uzavřená věc. „Jako by mu to bylo opravdu jedno, jako by mu snad na mně nezáleželo,“ přemýšlí Jitka.

Výbuch emocí k nevěře patří

Pravda je, že úplně běžná reakce to není. „Většinou lidé reagují emočně, bouřlivě. Samozřejmě můžou odejít, ale jejich emoce vybuchnou o něco později, když se vrátí. Jen opravdu výjimečně se stane, že by daná osoba okamžitě vše smetla ze stolu,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Nejdůležitější ale je zjistit, proč Jitčin muž takto reagoval. „Nevěra partnerky ho určitě zasáhla. Musela nějak ranit jeho city, nalomit jistotu, kterou mu mnohaletý vztah poskytoval,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

To, že muž o svých pocitech nemluví, neznamená, že mu zrada partnerky neublížilaFoto: thinkstock

Vidět svou ženu v objetí jiného muže jednoduše nelze jen tak přejít dvěma větami o odpuštění. K takovéto reakci muž přistupuje většinou z následujících důvodů:

  • Má strach, že ho partnerka opustí – Muž se bojí, že se v případě konfliktu dozví, že ho žena již nemiluje a nechce s ním být.
  • Neochota absolvovat nepříjemný rozhovor– „Jsou lidé, kterým se do konfliktních hovorů nikdy nechce, dokonce odmítají jakékoli problémy řešit. Zčásti za to může i pohodlnost,“ vysvětluje Lucie Horníková.
  • Potřebuje čas, aby vše zpracoval – Někteří lidé jednají velmi rozvážně, nechávají si čas na rozmyšlenou, předejdou tím tomu, že v afektu vysloví věci, kterých by pak litovali. Ale šest měsíců už je moc.
  • Na vztahu mu nezáleží– Samozřejmě je tu i možnost, že pro muže je řešení manželčiny nevěry zbytečné, protože mu je takzvaně ukradená. Stává se to ve vztazích, kdy spolu lidé žijí třeba jen kvůli dětem a podobně.

Nemusí se křičet, ale mluvit ano

Chování Jitčina muže ale bohužel nevěstí nic dobrého. „Podle mě se jedná o zkratkovitou reakci, kdy se muž pokusil celou situaci vytěsnit a rozhodl se ji ignorovat. Zůstává otázkou, zda se mu tohle vytěsnění podaří udržet dlouhodobě, spíš si myslím, že jednou jeho emoce na povrch vyplavou,“ potvrzuje Lenka Černá.

Tip redakce:Říkáte si, že tohle se vám stát nemůže? Opravdu si jste jisté, že vašemu vztahu nevěra nehrozí? Raději si svoje pocity ověřte v našem testu.

Jenže čím víc problém zakopáváte pod postel, předstíráte, že se nic nestalo, tím větší průšvih vás pak čeká. Dřív nebo později, mluvit spolu o tom budete muset. „Nevěra je závažný šrám, který musí každý vztah pocítit, a není možné nad tím jen tak mávnout rukou. Ti dva si musí promluvit, zjistit příčiny nevěry, a pak se společně dohodnout na tom, zda se to pokusí společně překonat, nebo ne,“ radí Lenka Černá.

O nevěře se mlčelo i v rodině amerického prezidenta Johna F. Kennedyho a jeho půvabné manželky Jackie. Údajně nebyla v Bílém domě sukně, pod kterou by se tento záletník nepodíval. Jak jejich vztah mohl fungovat a co všechno Jackie musela vytrpět? Užijte si další epizodu z pořadu Slavné dvojice televize Stream.cz!

Tip redakce:Nevěra bolí každého, ale přesto jsou rozdíly v tom, jak ji vnímají ženy a jak muži. Více se o tom dočtete zde.

A co vy? Co by pro vás bylo snesitelnější? Takhle klidná reakce, nebo pořádný výbuch emocí? A ještě pro vás máme tip! Podobná témata se totiž řeší každou neděli v pořadu Pepoviny na vlnách Rádia Relax. Více na www.radio-relax.cz!

Reklama

Načítám