Hlavní obsah

Proč je dobré schovat spotřebiče do linky?

Foto: Bauknecht

Vestavné spotřebiče zjednodušují úklid v kuchyniFoto: Bauknecht

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavřít a navždy schovat, nebo raději nechat hezky na očích? To je jedna z důležitých otázek, kterou musíte vyřešit před nákupem nových spotřebičů. Víte, které jsou pro vás lepší?

Článek

Praktické, nabité funkcemi, ovšem za více peněz, nebo levnější a náročnější na úklid? Tak mnozí vyjadřují rozdíl mezi spotřebiči vestavěnými a volně stojícími. Ale spousta věcí už neplatí. Ačkoli vestavěných spotřebičů v domácnostech přibývá, nehrozí, že by volně stojící navždy zmizely.

Stále mají několik výhod, které jim dávají určitou nesmrtelnost. Oceníte je doma i vy.

Foto: Bauknech

Myčky se dělí na vestavné s viditelným ovládacím panelem a na plně vestavné, kde jsou tlačítka v hraně dveříFoto: Bauknech

Proč zvolit vestavbu?

Důvodů, proč vestavby ovládají naše domácnosti, je několik. Na prvním místě stále stojí praktičnost. „Je to hlavní důvod, proč na ně mnozí nedají dopustit. U vestavných spotřebičů nenajdete nejrůznější mezery a výklenky, kde by se usazovaly nečistoty a prach, čímž si značně zjednodušíte úklid,“ říká Stanislav Brázda z Bauknechtu. Tyto přístroje jsou na milimetr přesně zabudované do pracovní plochy, polic či skříněk. Z kuchyně proto mizí spáry a škvíry, v nichž se mohou usazovat drobky, prach a další nepořádek. Ten samozřejmě jde uklidit, ale znamená to přístroj vytáhnout, místo uklidit, a pak vše vrátit na své místo. Nejenže to není pro jednoho člověka zrovna lehká práce, ale třeba při manipulaci s plynovým sporákem ani bezpečná.

Foto: Whirlpool

Varné desky se vyrábějí v naprosté většině ve vestavném provedeníFoto: Whirlpool

A protože velmi náročným místem na úklid je kuchyně, nejvíce se prodávají ve vestavném provedení právě přístroje určené sem. „Vestavba je silná zejména v kategorii přípravy jídla, tedy trub a varných desek a myček nádobí,“ říká Milan Landa z firmy Electrolux. Zároveň ale připomíná, že vestavné spotřebiče nejsou pro každého. A peníze zde nehrají roli. „Na vestavné spotřebiče je třeba mít připravené kuchyňské skříňky. Proto je kupují hlavně lidé, kteří si staví nový domov nebo provádí rekonstrukci kuchyně a zároveň mění nábytek. Pak počítají většinou s linkou připravenou pro vestavnou troubu,“ dodává Milan Landa.

Foto: Mora

Kuchyň s ukrytými spotřebiči působí jednoduše a upraveněFoto: Mora

Jiná omezení prakticky neexistují. Rozhodně není pravda, že vestavné typy jsou mnohem dražší než volně stojící. I v těchto řadách najdete levnější modely. Ale také novinky, které se stávají „vlajkovými loděmi“ značek. Je proto pochopitelné, že jsou vybavené nejmodernějšími a nejúčinnějšími technologiemi, mnoha funkcemi a vychytávkami. A to je dělá dražší. Podobné nepravdy však provázejí i myčky. Přečtěte se 10 mýtů a lží o myčkách nádobí!

Foto: Gorenje

Volně stojící retro chladnička se stane ozdobou kuchyněFoto: Gorenje

Volně stojící dnadno vyměníte

Máte pocit, že na volně stojící spotřebiče už žádné klady nezbyly? Naopak! Dovedete si představit, že se vám doma rozbije starý sporák a vy kvůli němu budete měnit kuchyň za sto tisíc a více? Zde jsou volně stojící přístroje nenahraditelné. „Velmi často si je lidé kupují v situacích, kdy jim dosloužil třeba sporák nebo myčka a oni potřebují vyměnit kus za kus. S volně stojícími je to jednoduché,“ říká Eva Kučmášová ze společnosti Whirlpool.

Foto: Whirlpool

Chcete-li chladničku s nápojovým automatem, musíte zvolit samostatně stojící přístrojFoto: Whirlpool

Druhou skupinou jsou ti, kteří chtějí neotřelý vzhled a design, což platí hlavně pro chladničky. Ty se vyrábějí v zajímavých barvách a retro vzhledu, nebo si naopak můžete vybrat nerezové nebo černé s velkými LCD displeji a dotykovým ovládáním. To se při vestavbě ztratí, a přitom takové typy vypadají velmi luxusně a často se stávají ozdobou i jinak zcela vestavné kuchyně. Navíc volně stojící modely chladniček mají obvykle více vnitřního prostoru. Pokud právě ledničku kupujete, nejdřív si projděte test chladniček: půlka propadla!

Foto: Miele

V koupelně stále vládnou volně stojícící pračky a sušičkyFoto: Miele

Existuje však i místnost, kde volně stojící spotřebiče stále jednoznačně převládají. Jsou to koupelny a v nich pračky a sušičky. Důvody jsou jednoduché – snadný přístup, pěkný design, ale třeba i možnost postavit na pračku sušičku,“ dodává Eva Kučmášová z firmy Whirlpool.

A kterým spotřebičům dáváte přednost vy: vestavným, nebo volně stojícím? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám