Hlavní obsah

Proměna kuchyně: Tahle je nejhezčí!

Foto: Mona Martinů

Redakční kuchyň po proměněFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praktické řešení, moderní spotřebiče a také nový vzhled – to jsou tři nejdůležitější změny, kterými prošla naše redakční kuchyně. Proměnu jste mohli sledovat krok za krokem a nyní vás zveme na závěrečnou návštěvu. Podívejte se a posuďte sami!

Článek

Špatné uspořádání jednotlivých pracovišť, vyčnívající varné centrum, nevhodné a poddimenzované osvětlení – to byly tři největší chyby z deseti, které by odborníci vytkli naší staré redakční kuchyni. Jak vypadala a co všechno bylo špatně, si můžete připomenout v tomto článku. A takhle dokázal prostor změnit nový nábytek a zařízení!

Dřevo se neokouká

Módní trendy sice preferují bílá nebo barevná dvířka ve vysokém lesku, my jsme ale chtěli kuchyň nadčasovou, z tohoto důvodu jsme zvolili Oresi Lozano. „Má vanilková matná dvířka doplněná tmavými korpusy. Zajímavým prvkem je pracovní deska vypadající jako složená z malých špalíčků. Když otevřete dvířka či zásuvky, najdete hrany v provedení leštěný kov,“ popisuje Dušan Všelicha ze společnosti Oresi.

Dispozice místnosti nabízely tři možnosti uspořádání: do tvaru písmene L, F a ostrůvkové řešení. Tomu jsme dali přednost, protože je nejvhodnější pro focení či natáčení jednotlivých postupů přípravy jídel. U ostrůvku pracovní deska na jedné straně přesahuje zhruba o 40 centimetrů korpus, čímž zde vzniklo jídelní místo pro dvě osoby. Ostrůvek totiž stojí na místě původního stolu.

Foto: Ondřej Kroutil

Původní kuchyněFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Mona Martinů

Na místě původního jídelního stolu se nachází ostrůvkové varné centrum, které zároveň slouží i ke stolováníFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Zcela vlevo přišly vysoké skříňky s vestavěnou chladničkou a troubamiFoto: Mona Martinů

Nábytek jsme doplnili nerezovými spotřebiči Whirlpool. Vedle chladničky a potravinové skříně se vešly nad sebe instalované trouby – mikrovlnná a klasická pečicí. Mnozí tvrdí, že je to špatně, názor na to není jednotný. Nejde ale o to, že by chladničce vadilo teplo ze sousední trouby. S tímto problémem se současné moderní přístroje dokážou vypořádat. Trouby i chladnička mají velmi dobře odizolované boční stěny, proto nedochází k přenosu tepla, navíc lednice je vybavená funkcí 6. smysl, která hlídá teplotu i vlhkost vnitřního prostředí, a brání tak vzniku námrazy.

Určité pochybnosti by mohlo toto řešení vyvolávat z hlediska ergonomie. Když vyndaváte jídlo z chladničky a mrazničky, tak ho potřebujete nějak připravit. A v naší nové kuchyni musejí kuchaři při přípravě pečených pokrmů udělat několik kroků navíc, protože se budou vracet k troubě vedle ledničky. Při vaření tento problém odpadá.

Důvod, proč jsme vedle sebe umístili trouby a lednice, byl estetický. Vysoké skříňky v jednom celku vypadají dobře. Navíc jsme vycházeli z toho, že máme opravdu dostatek pracovní a odkládací plochy, na niž si lze všechny potřebné ingredience předem vyndat a připravit.

Samotnou instalaci nábytku a spotřebičů, včetně rad, na co si dát v podobných případech pozor, jste mohli sledovat zde.

Foto: Ondřej Kroutil a Mona Martinů

Staré šuplíky vystřídaly plnovýsuvné zásuvky doplněné vnitřními organizéryFoto: Ondřej Kroutil a Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Práci v nové kuchyni ulehčují i drátěná carga na kořenkyFoto: Mona Martinů

Vaření bude radost

V nové redakční kuchyni se zvětšila pracovní plocha, a to nejen díky přidanému ostrůvku. Také uspořádání lépe odpovídá správným zásadám. „Když se řeší ergonomie, je dobré se držet jednoduchého pravidla, které lze krátce shrnout do slov omýt–nakrájet–uvařit. A to tato kuchyň splňuje,“ říká Dušan Všelicha z firmy Oresi. Po vyjmutí potravin ze spíže či lednice je dáte na pracovní desku vedle dřezu, kde probíhá mytí a krájení. Hned pod ním je umístěný odpadkový koš, proto se nestane, že by pak voda ze slupek kapala po podlaze. Vedle je umístěná myčka, proto sem hned můžete ukládat špinavé nádobí. Stačí se otočit a jste u varné desky, pod níž jsou v hlubokých zásuvkách uklizené hrnce, v mělké nože na krájení a prkýnka.

Foto: Mona Martinů

Horní skříňky s prosvětlenými dnyFoto: Mona Martinů

Dostatečné osvětlení plochy zajišťují prosklená dna horních skříněk. Ta po rozsvícení svítí jak dolů na pracovní desku, tak dovnitř skříňky, takže tady máte lepší přehled o uložených věcech. Velmi praktické je toto řešení do rohových kuchyní, kde právě v rohu bývá největší tma, takto prostor dobře osvětlíte. Tato světla jsou jednou z pěti vychytávek, které jsme si zde dopřáli. Zbylé čtyři si můžete prohlédnout zde.

Nejen nové skříňky, ale především lepší rozmístění jednotlivých center a zajímavé detaily dělají naši kuchyň krásnou. Jak se líbí vám?

Reklama

Související témata:

Načítám