Hlavní obsah

5 věcí, které nesmí chybět v kuchyni

Foto: David Agner

Naše nová kuchyň už je připravena k foceníFoto: David Agner

Reklama

Každá nová kuchyň je krásná. Jenže to ještě neznamená, že se v ní bude dobře vařit. O tom rozhoduje správné ergonomické řešení a také několik detailů. Jakých? Zde je pět důležitých vychytávek, které vám dokážou práci zjednodušit. Nezapomeňte na ně při plánování své nové kuchyně!

Článek

K čemu vám budou krásná dvířka, pokud za ně nenaskládáte všechno nádobí a zásoby potravin? Jak asi využijete velkou pracovní plochu, když budete mít jedno světlo uprostřed stropu a na desku neuvidíte? A pokud máte jen malou napevno instalovanou baterii, jak chcete mýt snadno a rychle zeleninu? To jsou jen některé chyby, kterých se lidé při plánování a pořizování kuchyně dopouštějí. V naší nové redakční kuchyni se je podařilo vyřešit. Koukněte se jak!

1. Aby potraviny pěkně bydlely

Samostatné komory a spíže už v dnešních novostavbách nebo rekonstruovaných bytech nenajdete. Jenže kam uklidit množství jídla a zásob, které doma máte? Dokážou je nahradit potravinové skříně vybavené drátěným programem.

Foto: David Agner

Drátěné koše se dají vysunout ze skříněFoto: David Agner

V našem případně jsme zvolili jednotlivé koše, které vyjíždějí každý zvlášť, možná je i druhá varianta, kdy vytahujete celou skříň naráz. „Drátěný program je instalovaný do mimořádně odolných a bytelných lišt firmy Hettich, které toho hodně unesou, aniž by se zlomily nebo ohnuly. Do koše tak klidně naskládáte i dvacet kilogramů potravin a ingrediencí,“ upozorňuje Dušan Všelicha z firmy Oresi. Zásuvka vyjíždí plynule celá, takže máte o všem výborný přehled.

2. Nebudou jim hrnce závidět?

Snadné umístění hrnců, příborů a dalšího kuchyňského náčiní zajistí plnovýsuvné zásuvky. Jak napovídá název, vysouvají se celé. Máte tak výborný přehled o věcech v nich uložených. Vyrábějí se v různých výškách i šířkách. Doplnit je lze pořadači a vnitřními organizéry, které pomáhají udržovat uvnitř pořádek. U kvalitních kuchyní bývají samozřejmostí tlumiče dojezdu zásuvek. Vyvarujete se tak při práci zbytečnému hluku a bouchání, které jsou pro člověka nepříjemné.

Foto: David AgnerVelké police nahradí i zásuvky3. Kečup chce také svou zásuvku

„Další zajímavou, velmi praktickou, a přesto ne zcela známou vychytávkou v kuchyni, kterou Oresi nabízí, jsou takzvaná carga. Tedy vlastně sestava drátěných košů, které tvoří samostatnou skříňku a jedním pohybem je vytáhnete ven,“ popisuje Dušan Všelicha. Někdy se jim také říká kečupové skříňky, a to naznačuje, k čemu slouží. Velmi bezpečně tady stojí kečupy, kořenky a další dochucovadla a jsou skvěle jištěné proti pádu. Z toho důvodu je ideální – stejně jako v naší kuchyni – umístit je co nejblíže varné plochy. U nás jsou součástí ostrůvku.

Foto: David Agner

Praktická zásuvka na dochucovadla a kořeníFoto: David Agner

4. Vidět potřebujete na každou práci

Správné osvětlení je důležité pro každou práci. V kuchyni, kde máte v ruce ostré předměty a horké potraviny, to platí dvojnásobně. Velmi zajímavým prvkem jsou prosklená dna horních skříněk. Ta po rozsvícení svítí jak dolů na pracovní desku, tak dovnitř skříňky, takže tady máte lepší přehled o uložených věcech. Velmi praktické je toto řešení do rohových kuchyní, kde právě v rohu bývá největší tma, takto prostor dobře osvětlíte.

Existuje ještě jedna zajímavá a velmi praktická alternativa ke klasickým zářivkám, a to je lišta s posuvnými LED diodovými lampami. Ty ještě před pár lety patřily k tomu nejdražšímu, co jste si ze světel mohli pořídit, ale v současnosti už jsou mnohem dostupnější. Když srovnáte výkon a cenu například s halogenovými svítidly, vyjdou dokonce osmkrát výhodněji. Navíc tím, že se dají lampy na liště posouvat, si lze snadno regulovat kolik světla a kde potřebujete. Můžete je dát všechny k sobě a mít hodně světla na jednom místě, nebo je rozprostřít po celé délce skříněk.

Foto: David Agner

Zářivky, nebo raději LED diodové lampy?Foto: David Agner

5. Jak si myje rajčata doktor Mázl?

Poslední praktickou vychytávkou, kterou jsme si do redakční kuchyně pořídili, je baterie s výsuvnou sprchovou hlavicí. Díky ní snadno napustíte hrnec vody, aniž byste ho museli dávat do dřezu, může stát na kuchyňské lince. Snadněji s ní zvládnete mytí ovoce, zeleniny a úklid v kuchyni. A také si můžete připadat tak trochu jako hvězdy. „Se stejnou sprchovací hlavicí a ve stejné kuchyni Oresi Lozano si totiž myje svá rajčata i známý televizní primář Čestmír Mázl,“ konstatuje Dušan Všelicha a přidává otázku na závěr. „V kterém známém seriálu to je?“

Nejen jméno seriálu, ale i vaše postřehy o praktických vychytávkách do kuchyně můžete psát do diskuse pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám