Hlavní obsah

Proměňte svůj balkon v mini zahrádku

Foto: Tchibo

Pokud se na váš balkon vejde kromě rostlin i posezení, můžete si tu pak v klidu vychutnat třeba ranní kávuFoto: Tchibo

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemáte zahradu? Nevadí, i na balkoně si můžete vypěstovat půvabné květiny nebo třeba rajčátka do zeleninového salátu. A začít můžete už v dubnu! Jak na to a jaké druhy zvolit?

Článek

Teoreticky lze na balkoně pěstovat skoro všechno, realita však může být složitější. Nepatříte-li mezi zkušené zahrádkáře, držte se raději při zemi a volte květiny, bylinky a některé druhy zeleniny. Přichystali jsme pro vás i seznam těch, které vám na balkoně vydrží!

Připravte si podmínky

Nejprve zajistěte rostlinám zázemí – vyberte vhodné nádoby, substráty pro konkrétní druhy rostlin (například pro balkonové, pro zeleninu a podobně), myslete na zálivku. „Čím více zeminy nádoba pojme, tím lépe. Velkým pomocníkem jsou rovněž samozavlažovací truhlíky. Do všech nádob doporučuji přidávat složku, která pomáhá udržet vlhkost v půdě, například hydrogel,“ radí Mirka Paclová z firmy Hortiservis CZ. Semínka a sazenice se dají koupit ve specializovaných obchodech – semenářstvích, v některých zahradnictvích, v zahradnických prodejnách a centrech i v hobby marketech.

Foto: Kordes

Podmínkou úspěšného pěstování růží v nádobách je dostatečná hloubka květníku – růže mají hluboko rostoucí kořeny. To platí i pro mnohokvětou Garden of RosesFoto: Kordes

Foto: Kordes

Při výsadbě růží v dubnu se můžete na první květy těšit už za dva měsíce. Jak se vám líbí miniaturní Mandy?Foto: Kordes

Vybíráme květiny

Na balkoně můžete pěstovat spoustu okrasných rostlin. „Například rovnou lze vyset do truhlíku nízké aksamitníky neboli afrikány, lichořeřišnice, hrachory i nízké slunečnice,“ dává tipy odbornice. Kdo chce květy v nejčasnější možné době (tento údaj najdete na sáčku se semínky), může teď některé rostliny předpěstovat ze semínek doma, na okenním parapetu, a sazenice pak vysadit ven.

Foto: Černý Jaroměř

Do závěsných nádob se hodí skupina převislých macešek Cool Wave, které nedávno obohatily náš trh. Mezi ně patří i Wing F1 s krémově bílými květy a vínovým okrajemFoto: Černý Jaroměř

Stejně tak si však sazenice nebo už celé rostliny můžete koupit. Zkuste například aksamitník drobnokvětý žlutý, červený nebo i oranžový, lichořeřišnici Bijou Double, slunečnici Pacino mix... Pro všechny sazenice – ať okrasných, nebo užitkových druhů – a hotové rostliny platí, že ven by měly přijít až „po zmrzlých“, ve druhé polovině května.

Foto: Černý Jaroměř

Begónie má ráda stín, proto ji lze s úspěchem pěstovat i na místech, kde není za celý den žádné přímé slunce, což platí i pro převislou Chanson Creamy Yellow F1Foto: Černý Jaroměř

Foto: SEMO

Nízká lichořeřišnice Tom Pouce v pestré paletě barev patří k nejvytrvaleji kvetoucím letničkámFoto: SEMO

Čím se řídit?

Květiny si vybírejte i podle jejich nároků na slunce nebo stín. Například muškáty, petúnie (třeba neobvyklé tmavé barvy Debonair Black Cherry F1) nebo bidens patří na slunce, kdežto do polostínu fuchsie, zvonečky, kejklířky, bakopy. A stín zvládnou hlíznaté a převislé begonie (například odrůda Chanson F1). Ty tedy lze využít na severně orientovanou stranu, stejně jako třeba břečťan, popínavé hortenzie, bohyšky, psí víno, konvalinky nebo moud (Plectranthus).

Foto: SEMO

Šrucha velkokvětá Margarita miluje slunce a vynikne v místech, kde jinak mnohé letničky vadnou v poledním žáruFoto: SEMO

Zelenina a bylinky

Zkušený pěstitel zvládne i menší ovocný stromek, naopak začátečník listové saláty. Pokud už máte saláty za sebou, pokročte dále a zkuste pěstovat podle doporučení Mirky Paclové. Hledejte odrůdy, které jsou vhodné k hrnkovému pěstování.

Foto: Hornbach

Pod značkou FloraSelf najdete semínka nebo sazenice bylinek i zeleniny v bio kvalitěFoto: Hornbach

  • rajčata = výsadba ze sazenic (odrůda Tumbling Tom Yellow)
  • papriky = ze sazenic (odrůda Hamík)
  • kedlubny = ze sazenic
  • feferonky = předpěstovat ze semínek nebo výsadba ze sazenic (odrůdy Foxta, Kordara)
  • tykve = přímý výsev od konce dubna, sazenice od května
  • keříčkové fazole = přímý výsev od konce dubna
  • baby karotka = přímý výsev v dubnu i květnu
  • baby červená řepa = přímý výsev v květnu
  • ředkvičky = přímý výsev v dubnu
  • petržel naťová i kadeřavá = přímý výsev od dubna, nebo ze sazenic
  • kopr = odrůda Compact, přímý výsev od dubna
  • saláty (směs Salátová mísa) = přímý výsev od dubna, sazenice ve druhé půlce května.
Foto: Moravoseed

Malá rajčátka Aztek jsou určená pro pěstování v truhlících na balkonech a zaujmou barvou svých plodůFoto: Moravoseed

Foto: Moravoseed

Pálivá paprička Foxta patří společně s odrůdami Figura a Kordara mezi letošní novinkyFoto: Moravoseed

Foto: Moravoseed

Velmi úrodná odrůda Venus vhodná pro drobné pěstitele potěší už jen svým dekorativním vzhledemFoto: Moravoseed

A na co hlavně myslet? Na zálivku a slunce. Každý den kontrolujte zeminu, nesmí proschnout, a slunce potřebuje všechna zelenina i bylinky. Polostín zvládnou některé bylinky, ale stín nemá rád nikdo – vy snad ano?

A co se povedlo vám vypěstovat na balkoně?

Reklama

Načítám