Hlavní obsah

Punk v jarní módě? Absolutní hit!

Foto: Balmain

Inspirujte se světem punku!Foto: Balmain

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Punk je víc životní než plnohodnotný módní styl, kdy jeho příznivci dodržují vyhraněný způsob oblékání. Ortodoxní punkerku určitě poznáte na první pohled. Trendem letošní jarní módy není tedy samotný styl punk, ale jakýsi jeho lehčí odvar. Punk totiž svými typickými prvky výrazně ovlivnil jinak elegantní oblečení.

Článek

Ne ne, nikdo po vás nechce, abyste si na rozervané barevné punčochy obula vojenské kanady a vyčesala barevného kohouta. Takhle striktně letošní punkový trend rozhodně nevypadá. Módní návrháři si z punku vzali jen trochu inspirace, aby vytvořili půvabnější a jemnější styl. Přestože jsou modely posety různými kovovými ozdobami, celkově je oblečení vkusné a působí žensky a sexy, i když se mnohým může zdát až příliš provokativní. Do punkového stylu by se měly pustit mladší ženy a dívky se silnou osobností, které chtějí být něčím unikátní a upřednostňují ležérnost.

Na foto: Balmain, Jeremy Scott

Na foto: Balenciaga, Jeremy Scott

Nepřehlédněte indicie letošního punk trendu

Cvoky, nýty, zipy, zavírací špendlíky jsou pro punk zcela jasnými ikonami. Vyrazíte-li do ulic v ocvočkované kožené bundě a úzkých kratších kalhotách, věřte, že budete vypadat skvěle. Navíc se taková bunda dá nosit i na elegantní přiléhavé minišaty, tak je tento styl benevolentní. Ale kovové ozdoby se nosí všude, kde vás napadne: na klopách, límcích, na ramenou, nohavicích, prostě, kde se vám zlíbí. Jen si dejte pozor, jak a kam připevníte zavírací špendlíky, abyste se při nošení nezranily.

Když se řekne punk, každé z nás okamžitě asi naskočí černá barva. Ano, k punku neodmyslitelně černá patří, ovšem pro letošní punk styl nezůstává na barevné paletě sama, ale doplňují ji často i veselejší barvy, např. modrá, zelená, bílá nebo červená a také výrazné barevné vzory.

Co se týká střihu, jde hlavně o to, aby oblečení bylo pohodlné, stylové a současně si zachovalo jistou dávku elegance. Není účelem, abyste vypadaly jako hardrockové fanynky.

Na foto: Balmain

Mezi použitým materiálem dominuje především kvalitní kůže. Stranou ale nezůstávají strečové, splývavé, průsvitné nebo lesklé tkaniny a nechybí tu ani oblíbená džínovina.

Všimněte si, že se zde objevují i typicky pánské prvky, například chlapecký střih úzkých kalhot, pánské polobotky nebo volná bavlněná tílka či košile.

Na foto: Acne, Burberrry Prorsum

Máte-li pěkné štíhlé nohy, budete naprosto stylové v krátkých kožených nebo odrbaných džínových šortkách.

Schválně otrhané a děravé oblečení značí tvrdost punk stylu. No, kdyby se vám přece jen díry zdály veliké, rozhodně je nezašívejte, ale sepněte je zavíracím špendlíkem.

Půvab a punk jsou dvě suroviny, které musíte spolu spojit, abyste byly na jaře stylově punkové. Můžete to udělat například tak, že zkombinujete kožené slimky nebo potrhané džínové šortky s bílou košilí či průsvitnou vzorovanou halenkou a na to můžete obléknout kožené ocvočkované sáčko nebo bundu. Pod šortky natáhněte síťované punčochy a ty odvážnější si je mohou přizdobit nějakou tou dírou, ale podmínkou to není.

Na foto: Burberry Prorsum

Stylové doplňky jsou nutnost!

Zvolíte-li nevhodně, může to celý váš outfit zničit a vy budete vypadat minimálně nedůvěryhodně.

Rozhodně nezapomeňte na kožené pásky, ať už úzké černé nebo širší lakované a barevné. Kožené pásky jsou módní i na hodinkách, ale musí být hodně široké, aby byly na ženské ručce nepřehlédnutelné.

Obuv je opravdu originální a dost podobná těm vojenským kanadám. Kožené, nejlépe černé, boty nad kotníky jsou šněrovací, a ještě mohou být doplněné o přezku. Na teplejší dny pak poslouží kotníkové kožené sandály z úzkých pásků. Elegantněji budete vypadat v lodičkách na štíhlém a vysokém podpatku anebo sandálech s platformou a vysokým klínem. Ty své si můžete vybrat například v tomto článku.

Na foto: Polyvore.com

Kabelky a psaníčka padnou pěkně do ruky. Nejsou ani velké, ani malé a nechybí jim výrazné kovové zdobení z nýtů. Barevně musí zapadat do celkového vzhledu, takže je můžete sladit s oblečením nebo třeba s botami.

Nakonec by se hodil nějaký kousek stylové bižuterie. Co třeba kovový náhrdelník, nebo raději masivní kožený náramek?

Na foto: Balmain

Tak co tomu říkáte? Necháte se zlákat punkem?

Reklama

Související témata:

Načítám