Hlavní obsah

Rady, jak se zbavit silné a bolestivé menstruace

Foto: Thinkstock

Těžký průběh menstruace vás může vyřadit na pár dní z běžného životaFoto: Thinkstock

Reklama

Silná a bolestivá menstruace dokáže každé ženě pořádně znepříjemnit život. A to ať už trpí jen jedním z uvedeného, nebo obojím. Bolesti mohou být natolik trýznivé, že mnohé z nás vyřadí každý měsíc na dva i tři dny z běžného života. Jak se jich zbavit? A jak ovlivnit sílu menstruačního krvácení? Čtěte dále!

Článek

Menoragie, jak se silné menstruaci obecně říká, postihuje přes 20 % žen. Přesné číslo je těžké stanovit, protože pocity žen, co je silné nebo bolestivé, jsou značně subjektivní. Tedy to, co jedna považuje za silné, jiná označuje za „slabší den".

Nestyďte se ozvat, může jít o chorobu!

„Důležité je v tomto případě respektovat názor ženy. Když přijde pacientka, že má příliš silné krvácení, a nakonec se zjistí, že její krevní ztráty jsou jen průměrné, nelze ji neléčit. Pokud to ona vnímá jako problém, pak to problém skutečně je,“ říká gynekoložka MUDr. Martina Hourová. Pokud tedy i vy máte pocit, že menstruujete příliš silně, nebojte se a svěřte se svému gynekologovi.

Už proto, že pokud se vaše krevní ztráty zvyšují až v posledních měsících, může to být symptom některé z nemocí – například chlamydií (článek o nich a problémech s nimi spjatých najdete zde), děložním polypem, karcinomem dělohy, mimoděložním těhotenstvím... „Problémy s menstruačním krvácením jsou po zánětech druhým nejčastějším důvodem, proč ženy ke svým gynekologům chodí i mimo preventivní prohlídky,“ dodává Martina Hourová.

Foto: Thinkstock

Bolestivá menstruace může být průvodním jevem jiného onemocněníFoto: Thinkstock

Proč to tak bolí?

Dysmenorea, tedy bolesti spjaté s menstruací, mohou nastoupit už dva nebo tři dny před menstruací. Ženu pak bolí hlavně v podbřišku a bolesti často vystřelují i do zad nebo končetin. Intenzita bolestí je u každé ženy různá, statistika ale říká, že se s bolestivou menstruací někdy setkalo přes 75 % žen. Bolesti jsou způsobeny tím, že sevření kapilár v děložní sliznici, ke kterému během menstruace dochází, způsobuje jejich nedokrvení.

Nemocná duše

Důležité je uvědomit si, že tyto problémy se, ať už chcete nebo ne, dotýkají vašeho každodenního života. A mnohdy bohužel i života vaší rodiny nebo okolí. „Tlak na dokonalost a skvělé pracovní či studijní výsledky je dnes velký. Ale jak to má zvládat žena, která má silnou menstruaci, kterou by navíc bez léků na utišení bolesti vůbec nezvládla? Už jen to, že se musí neustále kontrolovat, jestli jí vložka či tampon neprotekly, a ona nemá skvrnu na oblečení, je velmi frustrující,“ podotýká psycholožka PhDr. Zdeňka Sládečková.

A gynekolog Julius Török k tomu říká: „Není náhoda, že vás trápí právě menstruační bolesti, a ne třeba bolesti kolene. Proto v případě bolestivé menstruace může výrazně pomoci i cílená psychoterapie. Původ bolesti totiž může být třeba v traumatu z dětství a to jde odstranit právě pouze terapií.“

Rodina, která podrží

To, že jste podrážděné, si mnohdy uvědomí víc vaše okolí, než vy samy. Pokud se o partnera můžete opřít a on vás dokáže podržet, máte to o něco jednodušší. Mnoho mužů totiž situaci zneužívá, a ženě tak ještě přihorší. Koho by potěšila věta „Ty už jsi ZASE protivná?“ místo „Miláčku, tak já ten koš dneska vynesu, ano?“ Důležité je uvědomit si, že svoji menstruaci nemusíte protrpět, ale problémů se lze zbavit!

Pokud vaše bolesti nepřesahují meze snesitelnosti, a jsou spíš jen nepříjemné než přímo obtěžující, můžete sáhnout po klasikách, jako jsou třeba ibuprofen nebo aspirin. Vždy se o užívání ale poraďte s lékárníkem, zejména pokud berete i jiné léky, a to třeba i nárazově! „Ženy se často dopouštějí té chyby, že berou velmi vysoké dávky léků jen krátkodobě. Pokud ale dotyčná ví, že bolesti začínají zpravidla v pátek v devět večer, a první tabletku si vezme už v pátek v poledne, bolesti nejspíš vůbec nenastanou, a ona nemusí brát tak vysoké dávky,“ radí Julius Török.

Jak se zbavit bolestí i silné menstruace

Způsobů je několik a vybrat si může v podstatě každá žena. Nejčastější terapie se odehrává na poli hormonální antikoncepce, i když ne každé. Jako lék se používá jen taková, která obsahuje tělu přirozený estrogen a progestin dienogest (např. Qlaira). Druhá varianta je také zároveň antikoncepční a jedná se o nitroděložní systém, tedy nitroděložní tělísko kombinované s hormony. Hormonální antikoncepce upravuje hladinu estrogenů a progesteronů, které ovlivňují tvorbu sliznice. Progesteron brzdí růst děložní sliznice a ani menstruace pak není tak silná ani bolestivá.

Jde to i bez hormonů

Pokud hormonální antikoncepci z jakéhokoli důvodu odmítáte, nemusíte věšet hlavu. Buď můžete používat již zmíněné nesteroidní protizánětlivé léky (ibuprofen), nebo to zkusit čistě přírodně. V lékárnách určitě seženete bylinku pupalku dvouletou nebo výrobky z drmku obecného (mnišského), jako je třeba mastodynon, který vás zbaví i napětí v prsou.

A konečně poslední způsob, jak se zbavit bolestí, je správné izometrické cvičení. „Izometrická cvičení, tedy taková, u kterých se mění intenzita zátěže svalu, a ne jeho délka, skutečně mohou s bolestivostí pomoci, protože působí preventivně proti překrvování či nedokrvování děložní sliznice,“ vysvětluje Julius Török. Pokud vás tedy bolesti opravdu trápí, přihlaste se na kurzy jógy, kalanetiky nebo pilates.

Uzdravte i svůj život

Věc se totiž má tak, že jak působíte vy na okolí, takovou odezvu vám ono vrací. Pokud se tedy i vy budete během svých dnů cítit v pohodě, v pohodě bude i rodina a kolegové. „Problémy s menstruací mohou vážně narušit i partnerský a sexuální život. A to za to přece nestojí, když jsou zcela zbytečné,“ uzavírá Zdeňka Sládečková.

Nevíte, jestli zvolit vložku, nebo tampon? O nich i o řadě dalších hygienických pomůckách se dozvíte v článku Co všechn o můžete mít v kalhotkách?.

A jak jste na tom s bolestivostí nebo silnou menstruací vy? Podařilo se vám problémy odstranit, nebo jste dokonce nejdřív musely změnit gynekologa?

Reklama

Související témata:

Načítám