Hlavní obsah

Rajská omáčka s domácím knedlíkem

Foto: Mona Martinů

Ideální přílohou k rajské omáčce je houskový knedlíkFoto: Mona Martinů

Reklama

Rajská omáčka s houskovým knedlíkem – to přeci nemá chybu! Že neumíte uvařit ani jedno? Nevadí, v dnešním dílu Školy vaření vás všechno naučíme! Podle videa hravě zvládnete houskový knedlík a díky receptu šéfkuchaře Martina Buška okouzlíte celou rodinu dokonalou rajskou omáčkou. Tak hurá do vaření, ať jste za hvězdu!

Článek

Spousta lidí se přípravy houskového knedlíku bojí jako čert kříže. Obavy přitom nejsou na místě! Stačí mít jen správný recept, trpělivost při kynutí a skvělá příloha k masu a omáčkám je na světě bez slz a zklamání. Nevěříte? Podívejte se na nejnovější video ze Školy vaření s šéfkuchařem Martinem Buškem!

Ať nejste za „knedlíka“

Jelikož se knedlíky v každé rodině připravují po několik desetiletí, existuje zákonitě spousta fíglů, aby se vám ty „mršky“ bezpečně povedly. Tak třeba tenhle: Housky nakrájejte na kostičky už na začátku přípravy. Mírné oschnutí na vzduchu ještě před přidáním do těsta jim jen a jen prospěje. Před krájením je ještě nutné očistit je od zrnek soli a kmínu! Kostičky pečiva lze také krátce osmažit na másle, houska je pak pevnější a trochu tvrdší.

Někdo dělá těsto z polohrubé mouky, nicméně ty z hrubé jsou prý výrazně lepší. Když už máte vykynuto, těsně před vkládáním připravených knedlíků do vroucí vody namočte ruku ve studené vodě a dlaní knedlíky otřete – díky tomu při vaření nepopraskají. Neuděláte chybu ani když vodu na vaření osolíte.

Knedlíky lze připravovat dokonce i v páře. Do většího hrnce nalijte vodu (do výšky asi 3 cm), okraje zaryjte plátnem a po obvodu upevněte provázkem kolem hrnce a dejte na plotnu. Na plátno položte dvě šišky, přikryjte dalším hrncem a nechte asi 30 minut vařit.

Hotové kynuté knedlíky ihned propíchejte vidličkou, vyjde z nich pára a nesrazí se. Také se vyplatí je ihned nakrájet – nožem, nití nebo kráječem na knedlíky.

Foto: Mona Martinů

Podle Martinova receptu budete mít rajskou i knedlíky jako od maminkyFoto: Mona Martinů

Vynikající jsou s rajskou omáčkou s hovězím masem!

Na 4 porce potřebujete: 600 g hovězího zadního, 50 g slaniny, 1 cibuli, 1 mrkev, čtvrt celeru, 1 kořenovou petržel, 100 g másla, 6 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 3 lžíce hladké mouky, 200 g rajského protlaku, 200 g kečupu, sůl, cukr, mletou skořici, 1 citron

Maso prošpikujte slaninou (Nevíte jak na to? Je to stejné jako u svíčkové. Návod najdete ZDE) a dejte vařit do osolené vody s divokým kořením. Vařte doměkka a vývar neustále dolévejte, aby vám zbylo asi 800 ml.

V hrnci rozpusťte máslo a dejte do něj najemno nakrájenou cibuli, očištěnou nakrájenou mrkev, celer, petržel a restujte dorůžova. Poté přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Dále přidejte mouku, protlak, kečup a zalijte scezeným vývarem. Důkladně rozšlehejte, přidejte skořici a nechte pozvolna vařit asi 20 minut. Již skoro hotovou omáčku ochuťte cukrem a solí, popřípadě citronovou šťávou. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Načítám