Hlavní obsah

Recepty od čtenářů: Koláče plné šťavnatých jablek

Foto: Mona Martinů

Jablečné koláče patří k oblíbeným moučníkůmFoto: Mona Martinů

Reklama

Mrazivé počasí přímo vybízí k tomu zachumlat se doma do deky a dát si kávu a k ní něco dobrého. Tím „něco dobrého" máme tentokrát na mysli některý z receptů od našich čtenářek, které mají společné jednu skvělou ingredienci: jablka.

Článek

Ať už máte v plánu celý víkend lenošit nebo vyrazit na hory, a pak se doma pořádně zahřát, kousek jablečného koláče vám jistě přijde vhod. Který to bude, necháme na vás!

Jablečný koláč se zakysanou smetanou od Pavlíny Caisové

Na 1 formu o průměru 22–24 cm potřebujete: 20 dkg polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 10 dkg cukru moučka, 1 dl oleje, 1,5 dl mléka a 1 vejce. Na jablečnou náplň si nachystejte 6 jablek a 1 vanilkový pudinkový prášek, na nejvrchnější vrstvu 800 g zakysané smetany, 100 g kokosu, 1,5 dl mléka a 2 hrsti dětských piškotů.

Foto: Mona Martinů

Zakysaná smetana vonící po kokosu vám jistě zachutnáFoto: Mona Martinů

Postup: Nejdřív zapněte troubu a nechte ji vyhřát na 180 stupňů Celsia. Mezitím si nachystejte těsto na korpus: Do mísy nasypte mouku, prášek do pečiva a cukr a vše promíchejte. Pak přidejte všechny zbývající suroviny (olej, mléko a vajíčko) a ze všeho ušlehejte hladké těsto. To nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte na 15–20 minut péct.

Do rendlíku vložte nahrubo nastrouhaná jablka, zalijte je 2 dl vody, ve které jste předem rozmíchali pudinkový prášek, nechte krátce svařit a dejte směs vychladnout. Nakonec ve 150 ml mléka svařte kokos a vmíchejte jej do zakysané smetany. Pokud máte v oblibě sladší moučníky, můžete do smetany a jablek přidat trochu cukru. Na upečený korpus navrstvěte vychladlá jablka, ta poklaďte dětskými piškoty a navrch zarovnejte do formy zakysanou smetanu. Koláč překryjte potravinovou fólií, aby neokoral, a vložte jej ztuhnout do ledničky.

Babiččin jablečný dort od Ireny Roztočilové

Na dortovou formu o průměru 22–24 cm potřebujete: 30 dkg (podle velikosti 2–3) jablek, 5 lžic dětské krupičky, 22 dkg cukru krupice, 6 vajec, 15 dkg ořechů (mandlí, vlašských, lískových…), 1,5 lžíce kakaa, 1 rovnou lžičku prášku do pečiva a 1 skleničku (asi 350 g) meruňkové marmelády.

Foto: Mona Martinů

Irenin jablečný koláč je krásně vláčnýFoto: Mona Martinů

Postup: Jablka očistěte, jemně je nastrouhejte a promíchejte je s dětskou krupičkou, kterou v nich nechte asi 1/2 hodiny nabobtnat. Následně jablka smíchejte s cukrem, 6 žloutky, hrubě namletými nebo nasekanými ořechy, kakaem, práškem do pečiva a sněhem ze 6 bílků. Těsto nalijte do formy s nepřilnavým povrchem nebo vystlané alobalem (pečicím papírem) a dejte péct asi na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Hotový dort nechte trochu zchladnout, podélně jej překrojte a promažte meruňkovou marmeládou. Navrch jej můžete polít čokoládovou polevou (jak na ni se dozvíte v článku Tři skvělé perníky jako z pohádky).

Neodolatelný jablečný koláč od Sharkfish74

Na 2 formy o průměru 22 cm (nebo 1 plech) potřebujete: 500 g polohrubé mouky, 250 g cukru moučka, 250 g másla, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 10–12 jablek, podle chuti cukr, skořici, citronovou šťávu, rozinky nebo ořechy k jablkům a 2 lžíce polohrubé mouky nebo kakaa na dodělání.

Foto: Mona Martinů

Šárčin koláč patří k těm nejklasičtějším a nejlepšímFoto: Mona Martinů

Postup: Mouku, cukr, povolené a na kousky nakrájené máslo, prášek do pečiva a vajíčko vložte do mísy a rukama z něj vypracujte hladké jednolité těsto. To rozdělte na dvě části – z jedné bude spodek koláče a z druhé jakási „drobenka“ navrch koláče. Podle toho, kde chcete mít těsta víc, ho můžete rozdělit na různě velké díly nebo na poloviny. Jednu část těsta vyválejte a pokryjte jí dno koláčové formy, okraje ani není potřeba dělat. Na těsto rovnoměrně rozprostřete oloupaná a nastrouhaná jablka, která můžete podle chuti posypat skořicí, cukrem, rozinkami nebo nasekanými ořechy či zakápnout citronovou šťávou.

Druhou polovinu těsta propracujte s asi 2 lžicemi polohrubé mouky nebo kakaem, aby se těsto lépe drobilo, a vytvořte horní vrstvu koláče. Ten pak vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 30–40 minut.

Další tři nápady na moučníky z jablek najdete v článku Jablková kuchařka. Vzhůru do pečení!.

Který koláč si upečete doma vy? Napište nám do diskuse pod článkem! Svoje recepty můžete posílat také na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Nejlepší z nich zveřejníme a odměníme malým dárkem.

Reklama

Související témata:

Načítám