Hlavní obsah

Šedá bytu sluší. Kam všude se hodí i jak?

Foto: ikea

Různé odstíny šedé si dobře rozumí s bílou barvouFoto: ikea

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se rádi obklopujete barvami, většinou ve vašich domácnostech převládají neutrální odstíny, mezi něž patří i šedá. Ale proč ne? Je nadčasová, univerzální, elegantní i sexy!

Článek

Jasně, když zvolíte opravdu tmavý odstín šedé na velké ploše a ještě ho spojíte s dalšími temnými barvami, budete si doma připadat jako v kobce. Avšak to je asi jediný případ, kdy se šedou můžete šlápnout vedle.

Barva – nebarva?

„Šedá vzniká smícháním bílé a černé v libovolném poměru, tím dosáhnete jejích různých odstínů. Nepatří tedy do základního barevného spektra z fyzikálního hlediska – to jsou barvy žlutá, oranžová, červená, modrá, zelená, indigová a fialová –, a přesto ji bytoví designéři používají, aby docílili elegantního, avšak svěžího prostoru. Šedá se označuje jako vůbec nejuniverzálnější,“ říká designérka Michaela Szilágyiová ze společnosti Free Architects.

Navíc šedá v interiéru patří mezi současné trendy, protože je nadčasová a dokáže najít společnou řeč se všemi ostatními barvami.

Foto: Bonami CZ

Úložný box Lego. Rozměry: 50 x 25 x 18 cm, za 499 KčFoto: Bonami CZ

Foto: Kika Nábytek

Paraván, dřevo a textil, 120 x 180 x 3 cm, za 2490 KčFoto: Kika Nábytek

Foto: DesignBuy CZ

Nástěnné hodiny Season, LLev, průměr 40 cm, za 3390 KčFoto: DesignBuy CZ

Světlá i tmavá

Víte, že použitím světlých odstínů šedé se prostor pocitově ochlazuje, kdežto s postupným ztmavováním se barevný tón otepluje? „Velmi často se v interiérech využívají i takzvané lomené barvy, které vznikají spojením pestré barvy s šedou nebo bílou, případně černou,“ uvádí Michaela Szilágyiová. Prakticky to znamená, že se například použijí vedle sebe na jedné stěně, nebo na stěnách protilehlých. Takové barvy sluší takřka každé místnosti, dokážou vytvořit správnou náladu, slibují relaxaci a oddech.

Foto: Color Design, IKEA

Na foto (zleva): tapeta Dedar, cena k doptání v obchodě Color Design, látka Ängsfly IKEA, 129 Kč/mFoto: Color Design, IKEA

Foto: À la Maison

Textilie Euphorica (na zdi), Christian Fischbacher, nylon + polyester, cena k doptání v obchoděFoto: À la Maison

Šedý obývák překvapí

Podívejte se v obchodech s nábytkem, kolik najdete sedaček v šedé barvě; jsou jich doslova mraky. A pokud se budete rozhlížet pečlivě, zjistíte, že i výrobci nábytku dávají šedé zelenou. „Její jednoduchost a formálnost působí dojmem jisté ležérnosti vůči vašemu interiéru. Ovšem právě díky nenápadnosti této barvy si více všimnete tvarů a linií nábytku. Nic nechybí, nic nepřebývá,“ upřesňuje Martin Dusík ze společnosti Trachea.

Foto: Color Design

Látky Élitis, cena k doptání v obchoděFoto: Color Design

Foto: Kika Nábytek

Pohovka Spider, 180 x 93 x 86 cm, za 4590 KčFoto: Kika Nábytek

Foto: trachea

Nábytková dvířka s povrchovou úpravou T.acrylic mat šedý Londýn, v ceně od 2530 Kč za 1 m^2Foto: trachea

Nenechte ji o samotě

Šedá je prima, když má jinou barevnou společnici. „Vítězí spojení s tyrkysovou nebo růžovou,“ uvádí Michaela Szilágyiová. Kromě zmiňovaných sedaček a křesel se často používá na koberce, polštářky a doplňky. Nebojte se ani tapet se šedými ornamenty, novinkou je tapeta s imitací betonu. Nebo stěny odekorujte moderní stěrkou, či je vymalujte. „Nejlepší volbou pro šedou výmalbu je právě obývací pokoj, který vybízí k odpočinku a uklidňuje podvědomí,“ říká Michaela Szilágyiová.

Foto: À la Maison

Příklad kombinace šedé na lampě a závěsech s tyrkysovými textiliemiFoto: À la Maison

Foto: Sapeli

Dveře Elegant s povrchovou úpravou kamenná dýha, cena od 23 099 KčFoto: Sapeli

Foto: Le Patio

Křeslo Venus, Home Spirit, za 39 650 KčFoto: Le Patio

Vaření v šedé

Módní trend bydlení podporuje šedou také v kuchyni, je k vidění i na nábytku nebo třeba na podlaze. Jen si dejte pozor, aby vás pak kuchyň nadmíru „neuspávala“, když potřebujete vařit. Proto designéři doporučují doplnit šedou limetkově žlutou, často je k vidění i červená (více v článku Červená: Kdy bytu sluší, a kdy se jí vyhnout?). A kdo si netroufne na větší plochu, použije šedou na spotřebičích, závěsných programech a doplňcích, přičemž pěkně působí v lesku i matu.

Foto: IKEA

Kuchyňská sestava Metod, cena v závislosti na konkrétní realizaciFoto: IKEA

Foto: À la Maison

Zde jsme vybrali lněný ubrus z kolekce Adeline Rose, Lene Bjerre, různé rozměry, cena od 3800 KčFoto: À la Maison

Foto: Potten & Pannen – Staněk, Concept, Sencor

Na foto (zleva): kuchyňský robot Kitchen Aid Artisan za 17 290 Kč, ruční šlehač s tyčovým mixérem Kitchen Art za 999 Kč, rychlovarná konvice SWK 1710SS za 399 KčFoto: Potten & Pannen – Staněk, Concept, Sencor

A co koupelna?

„Tady se šedá hojně používá na doplňcích, tedy na koupelnovém textilu, hygienických pomůckách, poličkách, závěsných programech… A také na podlaze, kde působí lehce a elegantně,“ vysvětluje Michaela Szilágyiová. Je zkrátka v kurzu. Více inspirace o zařízení tohoto prostoru najdete v článku Takhle vypadají koupelny roku 2014! Jak se vám moderní trendy líbí?.

Foto: Keramika Soukup

Série Papier, ABK, obklad 30 x 75 cm, za 1249 Kč/m^2Foto: Keramika Soukup

Foto: RAKO

Obklady série Senso, například 20 x 60 cm, za 599 Kč/m^2Foto: RAKO

Foto: Kika nábytek

Koupelnový program Giro 3, šíře 140 cm, za 35 990 KčFoto: Kika nábytek

Jak sami vidíte, šedá se v interiéru hodí všude. A kdyby se vám přece jen zdála trochu smutná, snadno ji osvěžíte barevnými doplňky, které se dají jednoduše obměňovat.

Reklama

Načítám